Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Agresívne slony zabíjajú dedinčanov a desia turistov v Thajsku: Domáci sa už vyzbrojili bombami!

Agresívne slony v Thajsku neváhajú zaútočiť na ľudí, ale aj na autá
Agresívne slony v Thajsku neváhajú zaútočiť na ľudí, ale aj na autá (Zdroj: Twitter/@dailystar)

BANGKOK – Slony v Thajsku už niekoľko mesiacov desia miestnych obyvateľov. Podľa štatistík bolo už 90 ľudí brutálne ubitých na smrť, pričom agresívne zvieratá sa neváhajú pustiť aj do okoloidúcich áut. Domáci obyvatelia sa už vyzbrojili podomácky vyrobenými pingpongovými bombami, aby odstrašili besniace tvory.

Už 90 ľudí, z toho posledné štyri obete len v priebehu posledných dvoch týždňov boli brutálne dobité na smrť agresívnymi slonmi. Konflikty s ľuďmi však neustále pribúdajú, najmä po tom, čo thajská vláda povzbudila miestnych občanov aby žili bok po boku s týmito kolosálnymi stvoreniami, uviedol britský Telegraph.

Louis Vuitton otvoril čokoládovú predajňu: Čokoládové výtvory v krabici ako umelecké diela (Zdroj: Louis Vuitton)

Miestni obyvatelia ale aj mnohí turisti sa teraz obávajú. Dedinčania sa stali väzňami vo svojich domovoch a spoliehajú sa iba na výrobu miniatúrnych výbušnín v podobe pingpongových loptičiek, aby v prípade potreby zvieratá odlákali. Odborník na výskum slonov uviedol, ako slony napadnú človeka. „Chytia ho, udierajú s ním o strom, a niekedy sa dokonca ubezpečia, že je človek mŕtvy tým, že naňho stúpia alebo použijú svoje kly.“ Paradoxne však upresnil, že slony sa stávajú čoraz agresívnejšími, práve kvôli miniatúrnym výbušninám, ktoré si na nich domáci vymysleli a hlasným zvukom, aby slony odohnali.

Práve miestni obyvatelia sa obávajú že konflikt medzi obyvateľmi a slonmi sa točí iba v kruhu a nevidia koniec. Pomocou kamier sa snažia odpozorovať, kedy slony opúšťajú lesy, aby sa vedeli pripraviť na obranu prípadne sa schovať. Desivý zážitok opísala aj manželka farmára Boonsri Pakdeeová, ktorá uviedla, že na okraji lesa za ich domom vo východnom Thajsku jej manželovi vytrhol slon doslova končatiny z trupu. „Vláda nám hovorí, aby sme s nimi žili, no myslím si, že je to nemožné,“ dodala. Slony neváhajú ničiť aj ryžové polia, alebo obťažovať ľudí na miestnom trhovisku a kradnúť si jedlo. Niektorí farmári prichádzajú dokonca o celoročnú úrodu. V pokojnom spánku bráni ľuďom aj nedávny zákaz lovu slonov s desaťročným trestom odňatia slobody.

Rovnaký problém hlásia aj z časti Afriky a Ázie, kde do boja s agresívnymi slonmi nasadili včelie ploty. Mnohé štúdie zistili, že umiestnenie úľov okolo fariem odrádza slony od vstupu na pôdu a vykrádaniu úrody, ale aj pred útokmi na ľudí. K problému prispieva aj vývoj a priemysel vo východnej časti Thajska, ktorý vyhnal slonov z prirodzeného prostredia pre nedostatok zelene. V súčasnosti sa v Thajsku nachádza asi 4000 slonov a ich populácia rastie približne o osem percent ročne. Zatiaľ čo v roku 1961 bolo zhruba 50 percent Thajska pokrytého lesmi, v roku 2014 to bolo už len 32 percent.

Viac o téme: SlonyNapadnutieThajskoPingpongové bomby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu