Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Ruská armáda postupuje na Ukrajine vo všetkých smeroch, tvrdí ruský minister obrany Sergej Šojgu

Sergej Šojgu Zobraziť galériu (5)
Sergej Šojgu (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vo večernom videopríhovore oznámil, že nariadil zrýchlenie výstavby školských krytov a vojenských opevnení na všetkých hlavných úsekoch frontu. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Naživo z Ukrajiny

Video:

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 645 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:58 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) znovu odpálila výbušné zariadenia na železničnej trati na Sibíri, ktorú Rusko používa na prepravu vojenského materiálu. Agentúre Reuters to v piatok povedal nemenovaný ukrajinský zdroj, píše TASR.

21:34 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok dekrét, ktorým nariadil zvýšiť počet príslušníkov armády o 15 percent, teda o takmer 170.000 vojakov. TASR o tom informuje na základe agentúr AP, AFP a DPA.

21:00 Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok vyhlásil, že mu nepovolili odísť z Ukrajiny do Poľska. Podľa neho ide o politicky motivovaný krok zameraný na narušenie jeho diplomatických snáh v prospech Ukrajiny, informovala agentúra Reuters. 

Porošenko na sociálnej sieti zverejnil video z hraničného priechodu s Poľskom, kde mu podľa neho ukrajinské úrady odmietli umožniť prechod hraníc. Exprezident na videu držal v ruke dokumenty, ktoré podľa neho dokazovali, že mal oficiálne povolenie na cestovanie do zahraničia.

18:44 Let z ruskej exklávy Kaliningrad do Moskvy bol nútený predčasne pristáť v Petrohrade, ďalší let z Moskvy do Južnosachalinska zaznamenal pokles tlaku v kabíne a musel núdzovo pristáť.

17:44 Ukrajinská vláda vymenovala Jurija Myronenka za nového šéfa Štátnej špeciálnej komunikačnej služby po tom, ako bol predchádzajúci šéf obvinený zo sprenevery verejných prostriedkov, oznámila služba.

17:43 Švajčiarska vláda odhaduje, že v krajine je zmrazený ruský majetok v hodnote 8,8 miliardy dolárov. USD, čo je len mierny nárast oproti sume 8,5 mld. USD, ktorú švajčiarska vláda oznámila v decembri 2022.

15:38 Rusko nebolo opätovne zvolené do Rady Medzinárodnej námornej organizácie. Prezident Volodymyr Zelenskyj privítal rozhodnutie organizácie a poďakoval členom IMO "za tento zásadný krok".

15:37 Veliteľ čaty jednotiek protivzdušnej obrany Odeskej oblasti je podozrivý z nezákonného predaja viac ako 20 ton nafty svojej jednotky, uviedol 1. decembra Štátny úrad pre vyšetrovanie.

14:02 Ruská armáda na Ukrajine postupuje vo všetkých smeroch, vyhlásil v piatok ruský minister obrany Sergej Šojgu. Podľa analytikov sa však front na Ukrajine hýbe len málo, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

13:50 Vojna s Ruskom sa s príchodom zimy ocitla v novej fáze, a hoci letná ukrajinská protiofenzíva nepriniesla žiadané výsledky, Ukrajina sa nevzdá. V rozhovore s agentúrou AP to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa momentálne sústredí na posilnenie domácej zbrojárskej výroby. Kyjev sa preto obracia na spojencov, aby mu poskytli výhodné pôžičky a licencie na výrobu a opravy ich zbraní.

13:20 Rusko nevidí dôvody, prečo upravovať svoje ciele na Ukrajine, vyhlásil dnes ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Podľa agentúry TASS vystúpil na konferencii týkajúcej sa záverov summitu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

12:25 Rusko za posledný deň zaútočilo na desať ukrajinských oblastí, pričom zabilo najmenej štyroch ľudí a najmenej šestásť zranilo, dnes o tom informovali regionálni predstavitelia.

10:35 V Charkovskej oblasti stúpa aktivita ruských sabotážnych skupín.

10:40 Je chybou, že Európska komisia trvá na tom, aby otázku vstupu Ukrajiny do Európskej únie predsedovia vlád členských krajín zaradili do programu rokovania, pretože to nie je pripravené. Vyhlásil to v piatok v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

10:30 Ukrajina plánuje v budúcom roku zvýšiť výrobu rakiet a iných zbraní so zameraním na protivzdušnú obranu, dnes to uviedol námestník ministra obrany Ivan Havryliuk.

9:35 Od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine poškodených alebo zničených už viac ako 170.000 budov. V piatok to oznámila predsedníčka výboru ukrajinského parlamentu pre regionálny rozvoj a územné plánovanie Olena Šuľaková. Informuje agentúra DPA.

9:15 Dodávka zbraní dlhého doletu GLSDB USA na Ukrajinu sa posunula na začiatok roku 2024.

9:05 Kyjev tiež ráno oznámil, že ukrajinská armáda zostrelila jednu z dvoch rakiet Ch-59. Rusko dronový útok viedlo z juhozápadu svojho územia a okupovaného Krymu, rakety odpálilo zo vzdušného priestoru okupovanej časti Chersonskej oblasti. Informácie o prípadných škodách alebo obetiach ukrajinská strana nezverejnila

8:35 Ukrajinská protiletecká obrana za uplynulú noc zostrelila 18 z 25 dronov, ktoré ruská armáda vyslala nad územie brániace sa krajiny. Informovalo o tom dnes ukrajinské letectvo. Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Reuters uviedlo, že jeho námorníctvo v Čiernom mori zneškodnilo ukrajinské plavidlo bez posádky.

6:30 V severných oblastiach Ukrajiny vrátane Kyjeva je spustený letecký poplach.

Viac o téme: MoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu