Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNY ONLINE Putin sa zúčastní na virtuálnom summite skupiny G20: Ukrajina zničila cez 7-tisíc vojakov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko v noci na nedeľu uviedlo, že odrazilo dronový útok Ukrajiny, ktorý smeroval na Moskvu. Informuje agentúra DPA.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 632 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Fínska armáda dorazila na kontrolný bod Vartius na hranici s Ruskom, aby pomohla pohraničnej stráži postaviť dočasnú ochrannú bariéru proti nelegálnym migrantom.

21:31 Kyjev posiela humanitárny tím na pomoc kamionistom uviaznutým na poľsko-ukrajinskej hranici. Ministerstvo infraštruktúry začalo humanitárne úsilie na pomoc vodičom nákladných vozidiel zablokovaných na troch poľsko-ukrajinských kontrolných stanovištiach, uviedol 19. novembra minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov.

20:37 Kazachstan zablokoval ruský televízny portál Sputnik24, uvádza sa v správe kazašského média Arbat Media z 18. novembra.

19:45 V dňoch 20. až 22. novembra 2023 sa uskutočnia dva semináre organizované Generálnou prokuratúrou Slovenskej republiky pre prokurátorov z Ukrajiny. Tí prijali ponuku slovenských prokurátorov odovzdať im dlhoročné skúsenosti špecialistov v oblasti boja proti domácemu násiliu a envirokriminalite. 

18:50 Ak by počet populistických vlád v regióne narástol – čo nie je ani zďaleka isté – experti tvrdia, že Kyjev a Brusel môžu očakávať tvrdšie rokovania o pomoci a sankciách, ale nie otvorene proruskú koalíciu vytvorenú na ideologických základoch.

17:45 Riziko, že Rusko „pustí jadrové zbrane“ alebo pomstychtivý vodca stlačí spúšť, sa môže zdať pritiahnuté za vlasy, ale bývalý predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí USA Bennett Ramberg verí, že Amerika sa musí začať pripravovať na najhoršie možné scenáre.

17:00 Toto je Avdiivka v Doneckej oblasti. Fotografie, ktoré ukazujú zničenú civilnú infraštruktúru a obytné budovy, zverejnil ukrajinský brigádny generál Oleksandr Tarnavskyi v Telegrame 19. novembra.

16:10 Za posledný týždeň ukrajinské sily zničili 711 jednotiek ruskej vojenskej techniky a 7029 ruských vojakov, informoval prvý námestník ministra obrany Oleksandr Pavliuk.

15:00 Ukrajinského tínedžera Bohdana Yermochina, ktorého Rusi zobrali z Mariupolu, vrátili na Ukrajinu.

14:23 Ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastní v stredu na virtuálnom summite skupiny G20. V septembri pritom vynechal summit 20 najväčších ekonomík sveta, ktorý sa konal v Indii, informuje agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na ruské médiá.

"Vladimir Putin sa zúčastní na virtuálnom summite G20," uviedla v nedeľu ruská televízia Vesti TV s odvolaním sa Putinov program na nadchádzajúci týždeň. Televízia však neposkytla viac informácií o charaktere Putinovej účasti na summite.

Vladimir Putin na tlačovej konferencii v Pekingu
Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin na tlačovej konferencii v Pekingu  (Zdroj: SITA/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

14:00 V dôsledku delostreleckého ostreľovania Khersonu bolo zranených 6 ľudí vrátane trojročného dieťaťa.

13:00 Ukrajinská armáda v nedeľu oznámila, že zatlačila ruské sily tri až osem kilometrov od brehov rieky Dneper. Ak by sa to potvrdilo, išlo o prvý významný postup, ktorý sa ukrajinskej armáde podarilo dosiahnuť počas jej už niekoľko mesiacov trvajúcej protiofenzívy, informuje agentúra AFP.

12:54 V Chersone bolo pri ruskom ostreľovaní zranené 6-ročné dievča. Gubernátor nešpecifikoval, o aké vážne zranenia ide, povedal len, že dieťaťu sa poskytuje lekárska pomoc.

11:31 Vzdušná obrana zničila 15 z 20 dronov pri nočnom ruskom útoku. Ruské sily včera vypustili drony cez severnú hranicu Ukrajiny približne o 20:54 hod. Zasiahli najmenej jeden objekt infraštruktúry.

8:45 Väznený ruský nacionalistický bloger a kritik vojenskej stratégie Kremľa na Ukrajine Igor Girkin v sobotu oznámil že, má v úmysle kandidovať v budúcoročných ruských prezidentských voľbách a svojich podporovateľov vyzval, aby začali zbierať podpisy pre jeho kandidatúru. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

7:39 Viac než 100 ruských lekárov podpísalo otvorený list zverejnený v sobotu, v ktorom žiadajú okamžité prepustenie umelkyne a hudobníčky Saši Skočilenkovej. Ruský súd ju vo štvrtok odsúdil na sedem rokov väzenia za vyjadrenie nesúhlasu s vojnou na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

6:53 Rusko druhú noc po sebe podnikalo intenzívne dronové útoky na ukrajinskú metropolu Kyjev, v nedeľu informovala miestna vojenská správa. Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany podľa predbežných informácií zničili približne desať dronov Šáhid iránskej výroby, ktoré sú známe ako kamikadze drony. TASR píše podľa správy agentúry Reuters.

6:38 Je nepravdepodobné, že dôjde k zásadným zmenám na frontoch, tvrdí Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva. Ani Ukrajina, ani Rusko nedosiahli na bojisku výrazný pokrok a keďže sa začína zima, "bezprostredné vyhliadky na veľké zmeny na fronte sú malé".

6:37 Ukrajinský energetický konglomerát DTEK uvádza, že viac ako 3 800 domácností v 13 oblastiach Odeskej oblasti zostáva bez elektrickej energie, informovala spoločnosť.

Fínsko uzatvorilo štyri hraničné priechody s Ruskom

Fínsko v sobotu uzatvorilo štyri hraničné priechody s Ruskom. Odôvodnilo to nárastom nelegálnych migrantov, ktorým ruské úrady umožňujú prechod bez potrebných dokladov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA. Fínska vláda avizovala zatvorenie priechodov už vo štvrtok. Ide o priechody Imatra, Niirala, Nuijamaa a Vaalimaa pri Petrohrade, ktoré zatvoria na tri mesiace. Tieto štyri hraničné priechody ležia na juhovýchode Fínska a ide o najvyťaženejšie hraničné priechody medzi oboma krajinami. V regióne zostane otvorený len železničný priechod vo Vainikkale.

Žiadatelia o azyl prichádzajúci z Ruska si budú môcť po novom podať žiadosti len na hraničných priechodoch Salla a Vartius na severe krajiny. Helsinki obviňujú Moskvu, že úmyselne vpúšťa do Fínska migrantov napriek tomu, že nemajú potrebné cestovné doklady. Tento týždeň prišli do Fínska každý deň desiatky žiadateľov o azyl z krajín ako Irak, Jemen, Somálsko či Sýria. Priemerne ich pritom doteraz prichádzalo na jeseň len niekoľko. V piatok zaznamenali na juhovýchode Fínska 163 žiadateľov o azyl, ktorí nemali doklady. Ide pritom o dvojnásobný nárast v porovnaní s celým predchádzajúcim týždňom. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí už vopred skritizovala zatvorenie niekoľko priechodov na rusko-fínskej hranici. Nazvala to "výrazom nových deliacich čiar v Európe, ktoré neriešia žiadne otázky, ale iba vytvárajú nové problematické otázky," povedala Maria Zacharovová vo štvrtok pre denník Izvestija.

Rusko v noci uviedlo, že odrazilo dronový útok Ukrajiny

"Systémy protivzdušnej obrany zmarili pokus o útok dronom na Moskvu v Bogorodskej mestskej časti. V dôsledku padajúcich trosiek nedošlo k žiadnym škodám ani obetiam," napísal starosta Moskvy Sergej Sobianin v aplikácii Telegram. Ruské ministerstvo obrany tiež tvrdilo, že protivzdušná obrana zničila ukrajinský dron nad menovanou mestskou časťou o približne 01.00 h miestneho času (23.00 h SEČ.). Podľa DPA tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť. Ukrajinské vzdušné sily ešte v sobotu uviedli, že sa im podarilo zostreliť 29 z 38 dronov Šáhid iránskej výroby, ktoré sú známe ako kamikadze drony.

Sú totiž vybavené výbušninami, ktoré sa vznietia okamžite po tom, čo dosiahnu svoj cieľ. Podľa údajov ukrajinských vzdušných síl ide o najvyšší počet dronov, ktoré ruské sily vypustili počas nočného útoku na Ukrajinu, od 30. septembra. Kyjev aj Moskva používajú vo vojne na Ukrajine veľmi často útočné aj prieskumné drony. Rusko medzitým v sobotu informovalo, že v Brianskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou zostrelilo ukrajinský dron. Moskva rozpútala na Ukrajine vojnu pred vyše 20 mesiacmi. Kyjev odoláva za pomoci vojenských dodávok zo Západu a opakovane deklaroval, že chce Krym, ktorý Rusko anektovalo ešte v roku 2014, dobyť späť.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu