Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina postupuje! Rusov zatláčajú za Dneper: Prichádzajú migranti bez dokladov

Vojenský výcvik ukrajinskej armády na severe Ukrajiny Zobraziť galériu (4)
Vojenský výcvik ukrajinskej armády na severe Ukrajiny (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinské sily úspešne zatláčajú ruské jednotky a vytvárajú nárazníkovú zónu dosahujúcu tri až osem kilometrov od východného brehu Dnepra. Ukrajina si nemôže dovoliť pat vo vojne s Ruskom či zmrazení konfliktu, pretože potom by museli znovu bojovať ďalšie generácie, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 630

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 630 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:30 Ukrajinský parlament zostáva pre novinárov uzavretý, čo vyvoláva obavy z transparentnosti. Ukrajinské ministerstvo obrany dostalo za chorvátsku muníciu, ktorá nikdy nedorazila, viac ako 37 miliónov dolárov.

21:00 Od ruskej invázie na Ukrajinu začiatkom minulého roka bolo do viac ako desiatky zariadení v Bielorusku prevezených viac ako 2400 ukrajinských detí vo veku od šiestich do 17 rokov. Vyplýva to z výskumu, ktorý dnes zverejnila americká Yaleova univerzita. Vyšetrovanie úlohy Bieloruska v nútenom presune viac ako 19.000 detí z okupovaných území okrem iného do Ruska v máji oznámila ukrajinská prokuratúra.

20:00 The Economist: „Donald Trump predstavuje najväčšie nebezpečenstvo pre svet v roku 2024“.

19:05 V 12. kole sankcií Európskej únie proti Rusku sa údajne zúčastní Iľja Medvedev, jediný syn bývalého prezidenta a súčasného podpredsedu Bezpečnostnej rady Dmitrija Medvedeva, informoval 16. novembra Guardian s odvolaním sa na návrh Európskej komisie.

18:00 Švajčiarsko podporuje vytvorenie medzinárodného špeciálneho tribunálu na vyšetrenie ruského "zločinu agresie" proti Ukrajine, uviedlo švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí 16. novembra.

17:19 V ruskom meste Astrachaň sa čiastočne zrútila päťposchodová budova. Podľa miestnych obyvateľov sa dnes v jednom z bytov stala nehoda – prasklo potrubie. Kolaps mohla spôsobiť voda.

16:36 Pierre de Gaulle, pravnuk bývalého francúzskeho prezidenta Charlesa de Gaulla, vo štvrtok deklaroval, že by chcel získať ruské občianstvo. Rusko podľa neho ponúka "množstvo príležitostí," informuje správa agentúry AFP.

16:20 Na osem rokov väzenia odsúdili vo štvrtok v Moskve Vladimira Milova, spolupracovníka väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného, a to pre kritiku ruskej invázie na Ukrajinu, informuje agentúra AFP.

16:00 Spoločná akcia zameraná na kontrolu ukrajinských dopravcov neukázala vážne porušenia. Ministerstvo dopravy v spolupráci s Policajným zborom, finančnou správou a inšpektorátmi práce skontrolovali 52 kamiónov, z nich väčšina (44) cez Slovensko len tranzitovala. V ôsmich prípadoch išlo o bilaterálnu prepravu. Vo štvrtok o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva dopravy SR. 

15:30 Rusko na svojich hraniciach nezadržiava nelegálnych migrantov cestujúcich do Estónska. Uviedol to šéf estónskeho ministerstva vnútra Lauri Läänemets. Už skôr sa Fínsko po podobných obvineniach voči Moskve rozhodlo uzavrieť hraničné priechody na hraniciach s Ruskom.

14:45 Ruský súd vo štvrtok odsúdil umelkyňu a hudobníčku Sašu Skočilenkovú na sedem rokov väzenia za to, že minulý rok v supermarketoch vymieňala cenovky za lístky s protivojnovými heslami. Informovali o tom ruské médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP. Skočilenková (33) vymieňala cenovky za lístky s údajmi o počtoch ľudí zabitých na Ukrajine a vyzývajúce na zastavenie bojov.

Saša Skočilenková
Zobraziť galériu (4)
Saša Skočilenková  (Zdroj: TASR/AP/Dmitri Lovetsky)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu