Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Pozor na súkromné údaje: Experti odhalili najpoužívanejšie HESLÁ a ich banálna jednoduchosť vás prekvapí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Kybernetický priestor sa každý deň rozrastá o mnohé kontá či účty k e-mailovým schránkam či streamovacím službám. Či už ide o takú alebo inú službu, rozhodne si premyslite, aké jej dáte prístupové heslá. Tie najjednoduchšie sú totiž pre hackerov doslova sekundovými záležitosťami a stačí pár chvíľ, aby ste stratili prístup k citlivým údajom či prišli o značnú časť súkromného vlastníctva. Experti totiž najnovšie odhalili tie najjednoduchšie heslá, ktoré sa celosvetovo používajú.

archívne video

Minister investícií Richard Raši o projektoch a investíciach v regiónoch (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Server Nordpass priniesol, tak ako každý rok, aj teraz doslova priehrštie hesiel, ktoré sa na svete používajú najčastejšie a vyznačujú sa značnou jednoduchosťou. Zoznam týchto hesiel bol pritom zostavený v spolupráci s nezávislými výskumníkmi, ktorí sa špecializujú na výskum kybernetických bezpečnostných incidentov.

Vyhodnotených bolo viac ako 4,3 terabajtov obsahu

Vyhodnotili 4,3 TB databázu extrahovanú z rôznych verejne dostupných zdrojov, vrátane tých na dark webe. Spoločnosť NordPass pripomína, že nezískala ani nezakúpila žiadne osobné údaje na vykonanie tejto štúdie.

Heslovými "evergreenmi" sú čísloradia ako 123456 či slová ako admin, heslo, password a podobne. Pri tzv. crackovaní (získaní) týchto hesiel je pri spomínaných príkladoch len vecou sekúnd, kým ich získajú tretie strany.

Pozor na súkromné údaje:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nordpass.com)

Viac o téme: HackeriHesláDatabázaInternet Najčastejšie používané
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu