Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obe strany konfliktu v Sudáne sa dopustili vojnových zločinov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil)

WAHINGTON - Spojené štáty v stredu uviedli, že obe strany konfliktu v Sudáne sa dopustili vojnových zločinov. Washington zároveň tvrdí, že vo vojnou zmietanom regióne Darfúr sa rozpútali etnické čistky, píše agentúra AFP.

Po niekoľkých mesiacoch stupňujúcich sa obáv i frustrácie zo zlyhania rokovaní predstavil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken správu vychádzajúcu zo zistení amerického rezortu diplomacie. Podľa Blinkena sa obe strany konfliktu - regulárna sudánska armáda i Sily rýchlej podpory (RSF) - sa od vypuknutia násilností 15. apríla tohto roka dopustili vojnových zločinov.

archívne video

Naša vojna je proti Hamasu – nie proti ľudu Gazy, tvrdí Izraelská armáda (Zdroj: Twitter/ Israel Defense Forces)

RSF sa okrem toho dopustili aj etnických čistiek a zločinov proti ľudskosti, dodal Blinken s poukázaním na masové zabíjanie zo strany tejto prevažne arabskej jednotky a jej spojeneckých milícií. Ich obeťou sa stala africká etnická skupina Masalitov v Darfúre. Americký minister upozornil, že z toho cítiť "strašidelnú ozvenu genocídy, ktorá sa v Darfúre začala takmer pred 20 rokmi".

"Masalitskí civilisti sa stali terčom prenasledovania, (útočníci) ich nechávali zomierať na uliciach, podpaľovali im domy a dávali im najavo, že v Sudáne pre nich nie je miesto," podotkol Blinken a poukázal v tejto súvislosti i na sexuálne násilie. Sudánska armáda aj RSF "rozpútali po celom Sudáne strašné násilie, smrť a skazu," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Obe strany "musia ihneď zastaviť tento konflikt, splniť svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodného humanitárneho práva a zákona o ľudských právach a brať na zodpovednosť tých, ktorí sa dopustili zverstiev," dodal šéf americkej diplomacie. V Sudáne bojuje už od apríla armáda vedená generálom Abdalom Fattáhom Burhánom proti zoskupeniu RSF, ktoré vedie Burhánov bývalý zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú. Vojna si vyžiadala už viac ako 9000 životov a vyše 5,6 milióna ľudí prinútila utiecť zo svojich domovov.

Viac o téme: VojnaZločinKonflikt Sudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu