Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

MIMORIADNY ONLINE Moskva odmietla mierové rokovania na Malte podporované Kyjevom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA -Rusko vo štvrtok kritizovalo mierové rokovania podporované Ukrajinou, ktoré sa budú konať cez víkend na Malte. Vyhlásilo tiež, že bez jeho účasti budú takéto rozhovory kontraproduktívne.Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukraijny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 609

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 609 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:38 Spojené štáty vo štvrtok oznámili nový balík vojenskej pomoci za 150 miliónov eur pre Ukrajinu, ktorého súčasťou je okrem iného aj delostrelecká munícia, munícia do ručných zbraní či protitankové zbrane.

21:27 Rusko vo štvrtok kritizovalo mierové rokovania podporované Ukrajinou, ktoré sa budú konať cez víkend na Malte. Vyhlásilo tiež, že bez jeho účasti budú takéto rozhovory kontraproduktívne.Podobné neformálne rozhovory o ukončení vojny na Ukrajine sa uskutočnili už v júni v dánskej Kodani a v auguste v saudskoarabskej Džidde. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril presvedčenie, že stretnutie na Malte (28. - 29. októbra) prinesie podporu jeho mierovému plánu.

20:30 Nemecko zatklo podnikateľa, ktorý údajne predával Rusku súčiastky používané vo vojenskej výzbroji vrátane dronov, v súčasnosti vysielaných ruskými vojakmi do útokov na Ukrajine. Vo štvrtok o tom informovala nemecká prokuratúra. Podozrivý zo stredonemeckého mesta Kassel, ktorého prokuratúra menovala, je obvinený z vývozu rôznych elektronických súčiastok, motorov do bezpilotných lietadiel a ďalšieho tovaru do Ruska v rokoch 2022 a 2023.

20:16 Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) vo štvrtok oficiálne obvinil americko-ruskú novinárku Rádia Slobodná Európa (RFE/RL) Alsu Kurmaševovú z toho, že si nesplnila zákonom stanovenú povinnosť a nezaregistrovala sa ako tzv. zahraničný agent. Kurmaševová, ktorá pracuje pre portál Slobodnej Európy v tatárskom a baškirskom jazyku, bola zadržaná 18. októbra a v prípade usvedčenia jej hrozí až päť rokov väzenia.

20:03 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) vo štvrtok oznámila, že usmrtila muža údajne naverbovaného ukrajinskými tajnými službami, ktorý sa chystal odpáliť budovu náborového centra v ruskom meste Tver. Podľa ruskej agentúry TASS došlo k usmrteniu počas toho, ako sa FSB pokúšala muža zadržať, keď odhalila jeho údajné plány vyhodiť do vzduchu náborovú budovu ruskej armády.

19:50 Ruské útoky na Chersonskú oblasť zabili 1 človeka, jeden je zranený.

18:45 Zvolenie republikána Mikea Johnsona za predsedu Snemovne reprezentantov USA nebude mať vplyv na pokračovanie dôležitej pomoci Washingtonu pre Kyjev. Uviedol to vo štvrtok tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov.

18:10 Ukrajina vo štvrtok oznámila, že plánuje evakuovať stovky detí z obcí blízko severovýchodného mesta Kupiansk, pretože Rusko v tejto oblasti stupňuje útoky.Ukrajinské ozbrojené sily dobyli naspäť Kupiansk a okolité územie Charkovskej oblasti od Rusov v septembri 2022, ale Moskva tam znova útočí a snaží sa pred zimou posunúť frontovú líniu ďalej na západ.

17:25 Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktoré kontroluje pásmo Gazy, je v súčasnosti na návšteve Moskvy. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Hovorkyňa ruskej diplomacie viac detailov neposkytla a dodala, že ďalšie informácie prinesie ministerstvo neskôr.

16:03 Hlavným cieľom hekerov pokročilých pretrvávajúcich hrozieb (APT) napojených na Rusko zostala Ukrajina. Väčšina skupín sa zameriava na používateľov služby Telegram, zatiaľ čo iní na propagandu svojej kybernetickej sabotáže. Informovala o tom vo štvrtok bezpečnostná spoločnosť Eset na základe svojho výskumu, ktorý prebiehal od apríla do septembra tohto roku.

14:50 Súd v Štokholme vo štvrtok zbavil rusko-švédskeho občana Sergeja Skvorcova obvinenia z odovzdávania západných technológií ruskej armáde. Dospel k záveru, že hoci takýto materiál vyvážal, jeho konanie nie je špionážou.Prokuratúra žiadala pre 60-ročného Skvorcova s dvojakým občianstvom, ktorý žil vo Švédsku od 90. rokov a riadil tam spoločnosti na dovoz a vývoz komodít, päť rokov väzenia.Skvorcov bol obvinený z vykonávania "protizákonnej špionážnej činnosti" proti Švédsku a Spojeným štátom celé desaťročie, až do svojho zatknutia v novembri 2022.

13:30 Rozhodnutie Slovenska zastaviť vojenskú pomoc Kyjevu nebude mať výrazný vplyv na priebeh konfliktu na Ukrajine, vyhlásil vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje agentúra AFP. "Slovensko nemalo taký veľký podiel na dodávkach zbraní (Ukrajine), takže sotva to ovplyvní celkový proces," povedal Peskov novinárom v súvislosti s už 20 mesiacov trvajúcou vojnou.

13:00 Ukrajinské orgány činné v trestnom konaní vykonali prehliadky v kancelárii úradujúcej starostky mesta Sumy Julii Pavlykovej v súvislosti s údajným spreneverením štátnych prostriedkov, informovala 26. októbra Suspilne Sumy.

12:17 Slovensko bude podporovať Ukrajinu a bude jej poskytovať všestrannú pomoc. Vyplýva to zo stanoviska SR k samitu EÚ, ktoré vo štvrtok schválil parlamentný výbor pre európske záležitosti. Na samite EÚ v Bruseli, ktorý sa uskutoční vo štvrtok a piatok (27. 10.), ho bude tlmočiť premiér Robert Fico (Smer-SD).

11:50 Chystané odstúpenie Ruska od ratifikácie Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT) je symbolickým krokom Moskvy, ktorým dáva svetu najavo, že nešírenie jadrových zbraní pre ňu už nie je významné. V rozhovore to uviedla výskumníčka Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe Petra Ditrichová, ktorá sa špecializuje na medzinárodné právo. 

11:25 Ruské útoky v Chersonskej oblasti zabili 2 ľudí vrátane detí a 4 zranili. Ruské útoky viacerými zbraňami v Chersonskej oblasti za posledných 24 hodín zabili dvoch vrátane dieťaťa a štyroch zranili, uviedol 26. októbra regionálny guvernér Oleksandr Prokudin.

11:00 Najväčšou bezpečnostnou hrozbou pre Česko je podľa českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Ruská federácia. Za riziko označila aj Čínu, ktorá podľa nej pokračovala v uplatňovaní svojho vplyvu v ČR. Kontrarozviedka to uviedla vo svojej výročnej správe za rok 2022, ktorú zverejnila vo štvrtok, informuje spravodajkyňa v Prahe.

10:50 Bloomberg: EÚ zaostáva v poskytovaní granátov Ukrajine. Európska únia nedosahuje svoj cieľ poskytnúť Ukrajine do marca jeden milión delostreleckých granátov, informovali nemenované zdroje Bloomberg 25. októbra.

10:00 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 26. októbru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:25 Kyberšpionážne aktivity ruských aktérov v Česku podľa Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) vlani mierne klesli. Kontrarozviedka to v dnes zverejnenej výročnej správe za rok 2022 vysvetľuje tým, že časť ruských kapacít bola viazaná na Ukrajine kvôli ruskej vojenskej invázii do krajiny. 

8:47 ISW: Rusko „veľmi nepravdepodobne“ naverbuje vojakov potrebných na obsadenie nových formácií. "Je však veľmi nepravdepodobné, že Rusko bude schopné plne obsadiť tieto formácie na ich doktrinálnu koncovú silu," uviedol ISW

8:22 Arménsky premiér Nikol Pashinyan povedal, že nevidí žiadnu výhodu v pokračujúcej prítomnosti ruských vojenských základní v Arménsku, informoval Wall Street Journal.

7:54 Dvojdňový summit lídrov EÚ, ktorý sa začne vo štvrtok popoludní v Bruseli má okrem dávnejšie dohodnutých tém ponúknuť aj odpoveď na to, ako sa Európska únia postaví k najnovšej vlne násilia medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Informuje o tom bruselský spravodajca.

7:21 USA, Japonsko a Južná Kórea odsúdili severokórejskú dohodu o zbraniach s Ruskom. "Takéto dodávky zbraní, z ktorých viaceré teraz potvrdzujeme, že boli dokončené, výrazne zvýšia ľudské obete ruskej útočnej vojny," uvádza sa vo vyhlásení.

6:55 Rusko tvrdí, že protivzdušná obrana zostrelila 2 rakety ATACMS. Štátne médiá informovali, že údajné zadržanie znamenalo prvý prípad, keď ruská armáda zostrelila rakety vyrobené v USA.

6:20 Ruské ozbrojené sily nacvičia začatie „masívneho jadrového úderu v reakcii na nepriateľský jadrový úder“ - Šojgu.

6:00 Ruská odnož katolíckej cirkvi vyzvala v stredu na obnovenie demontovaného pamätníka arcibiskupa, ktorý sa stal obeťou represií v časoch sovietskeho diktátora Josifa Stalina. Informuje agentúra AFP.

Rusko vyslalo 11 dronov

Rusko na ukrajinské územie v noci na dnes vyslalo 11 dronov, uviedla ukrajinská armáda na sociálnych sieťach s tým, že sa všetkých podarilo zničiť. Trosky bezpilotných lietadiel dopadli podľa oznámenia ukrajinského ministra vnútra Ihora Klymenka na mesto Slavuta, kde spôsobili zranenia 16 ľuďom a poškodili okrem iného 11 bytových a deväť rodinných domov.

Slavuta leží asi 17 kilometrov vzdušnou čiarou od Chmelnyckej jadrovej elektrárne, podotkla BBC. Najpravdepodobnejším cieľom ruského útoku z dnešnej noci bola práve táto elektráreň, uviedol dnes večer na sociálnej sieti Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Šéf MAAE Grossi oznámil, že výbuch v blízkosti jadrového zariadenia opäť poukázal na ohrozenie jadrovej bezpečnosti počas prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine. Dodal, že v areáli sú odborníci MAAE, ktorí informovali o poškodení okien. "Skutočnosť, že v areáli bolo zničených mnoho okien ukazuje, ako blízko to bolo. Nabudúce nemusíme mať také šťastie, "oznámil Grossi vo vyhlásení zverejnenom na webe MAAE.

Chmelnycká oblasť leží zhruba 200 kilometrov východne od ukrajinsko-poľských hraníc a podľa agentúry Reuters je terčom ruských útokov často. Podľa BBC útočila ruská armáda týmto smerom už štvrtú noc po sebe.

Útok ruských vojsk dnes oznámila aj juhoukrajinská Chersonská oblasť. Pri zásahu navádzanej strely v rezidenčnej oblasti mesta Beryslav zahynul 42-ročný muž. Podľa miestnych úradov Rusko ostreľovalo mesto celkovo 35-krát.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu