Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Na hranici Iránu a Afganistanu vypukli ozbrojené zrážky pre spor o vodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

TEHERÁN - Na hranici Iránu a Afganistanu vypukli v sobotu ozbrojené zrážky medzi hnutím Taliban a iránskymi silami. Ako informovala iránska polícia, dôvodom sú spory o vodu. Informovala agentúra AFP.

"Okolo 10.00 h (miestneho času) začali z afganskej strany sily Talibanu strieľať všetkými možnými druhmi zbraní na iránsku policajnú stanicu," citovala zástupcu šéfa polície Iránu tamojšia štátna agentúra IRNA. V potýčkach boli podľa agentúry Tasnim použité "ľahké a poloľahké zbrane" a delostrelectvo. Na streľbu v iránskej provincii Sístán a Balúčistán "rázne" zareagovali iránske sily. Šéf iránskej polície nariadil pohraničnej stráži "statočne a pevne" brániť hranice a neumožniť nikomu cez ne prejsť alebo sa k nim priblížiť".

Sucho je v Iráne problémom už zhruba 30 rokov

AFP konštatuje, že hoci Kábul a Teherán spájajú diplomatické vzťahy, Irán neuznáva vládu Talibanu a v poslednej dobe sa napätie zvýšilo pre spory o vodu.Irán  minulý týždeň vyzval Afganistan, aby rešpektoval jeho "práva na vodu" a obvinil Kábul z toho, že hrádza na rieke Hilmand obmedzuje tok do jazera Hámún na spoločnej hranici. Táto rieka prameniaca v centrálnom Afganistane ústi v 1000 kilometrov vzdialenom jazere Hámún. 

Iránsky prezident Ebráhím Raísí 18. mája počas návštevy juhovýchodnej časti krajiny, ktorú sužuje sucho, povedal: "Upozorňujem vládcov Afganistanu, aby ľuďom v Sístáne a Balúčistáne okamžite zaistili ich práva na vodu." Afganistan viní zo zníženého prietok vody v rieke klimatické faktory. Agentúra AP píše, že sucho je v Iráne problémom už zhruba 30 rokov, no za posledné desaťročie došlo k zhoršeniu situácie. Iránsky meteorologický úrad uvádza, že 97 percent územia krajiny do istej miery trápi sucho.
 

Viac o téme: IránAfganistánSpor o vodu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu