Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pri samovražednom útoku zahynul guvernér provincie Badachšán v Afganistane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KÁBUL - Pri bombovom útoku prišiel v utorok o život Nísár Achmad Achmádí, guvernér afganskej provincie Badachšán. Výbušnina bola nastražená v aute, ktorým samovražedný atentátnik narazil do guvernérovho vozidla. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Útok na Achmádího sa odohral v hlavnom meste regiónu Fajzabád. Pri výbuchu zahynul aj šofér vozidla naloženého výbušninami, zranenia utrpelo ďalších šesť osôb. K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. Útok sa odohral len niekoľko mesiacov po tom, čo bol vlani v decembri za podobných okolnostiach zabitý šéf miestnej polície. K zodpovednosti za tento útok sa prihlásila organizácia Islamský štát (IS). 

Agentúra AFP pripomína, že hoci Taliban aj IS vyznávajú ideológiu sunnitského islamu, IS sa snaží vytvoriť celosvetový islamský kalifát a Talibanu ide len o ovládanie Afganistanu. Odkedy Taliban prevzal moc v tejto ázijskej krajine, IS tam vykonal desiatky útokov, pri ktorých zomrelo alebo utrpelo zranenia množstvo ľudí.
 

Viac o téme: AutoSmrťSamovražedný útokAfganistanProvincia BadachšánGuvernér afganskej provincie BadachšánNísár Achmad Achmádí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu