Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rakúsky minister financií zvažuje zastropovanie cien vybraných potravín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - V boji proti vysokým cenám potravín by sa mohlo Rakúsko inšpirovať Francúzskom, uviedol v sobotu rakúsky minister financií Magnus Brunner. Vo Francúzsku sa vláda dohodla s obchodníkmi na tom, že v prechodnom období nebudú zvyšovať ceny vybraných potravín. Brunner uviedol, že tento prístup považuje za zaujímavý a mohol by byť predmetom rozhovorov so sociálnymi partnermi, s ktorými sa stretne v pondelok (8. 5.). Informuje agentúra APA.

Zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny, ako to navrhujú niektorí vládni aj opoziční politici, opakovane odmietol. Skúsenosti z iných európskych krajín ukazujú, že opatrenie sa na koncových cenách pre zákazníkov odrazilo iba čiastočne alebo vôbec, povedal minister. K zmierneniu dosahov inflácie už podľa neho prispievajú iné vládne opatrenia, napríklad zníženie poplatkov za energie.

archívne video Podľa Hegera nižšia DPH ceny potravín nezníži, vláda pôjde cestou adresnej pomoci

Podľa Hegera nižšia DPH ceny potravín nezníži, vláda pôjde cestou adresnej pomoci (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Medziročná miera inflácie v Rakúsku v apríli zrýchlila na 9,8 % z úrovne 9,2 % v marci. Hnacou silou boli najmä ceny potravín. V rámci celej eurozóny podľa predbežných údajov štatistického úradu EÚ Eurostat inflácia zrýchlila iba mierne na 7 % z marcových 6,9 %. 

Viac o téme: CenyPotravinyRakúskoMagnus Brunner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu