Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poslanci v Idaho schválili návrh zákona o treste smrti zastrelením

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BOISE - Väzni odsúdení na trest smrti by v americkom štáte Idaho mohli byť popravení zastrelením v prípade, že nebude k dispozícii smrtiaca injekcia. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý v noci na utorok schválil tamojší Senát a pred uvedením do platnosti ho ešte musí podpísať guvernér Idaha. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Za návrh zákona hlasovali zákonodarcovia v pomere 24:11. Ak ho podpíše i guvernér Brad Little, Idaho sa tak po Utahu, Oklahome, Mississippi a Južnej Karolíne stane piatym americkým štátom, kde bude poprava zastrelením povolená.

Problém s injekciami

Od roku 1976 boli v Spojených štátoch popravení zastrelením traja ľudia. Všetky popravy sa odohrali v štáte Utah, posledná v roku 2010. Agentúra AFP upozorňuje, že americké štáty, ktoré povoľujú trest smrti, majú v poslednom čase ťažkosti so zaobstaraním si potrebných chemikálií do smrtiacej injekcie. Deje sa tak najmä preto, lebo viaceré farmaceutické spoločnosti nechcú byť spájané s popravami väzňov odsúdených na trest smrti.

Americká únia občianskych slobôd (ACLU) však predmetný legislatívny návrh označila za "desivý a zastaralý". Uviedla tiež, že takýto spôsob popravy "zanecháva následky na všetkých zúčastnených".

Viac o téme: PoslanciSmrťákUSAIdahoZastelením
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu