Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čína je nespokojná s činom nového prezidenta Pavla: Pošliapal našu červenú čiaru

Petr Pavel
Petr Pavel (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PEKING - Čínske ministerstvo zahraničia je silne nespokojné s tým, že si zvolený český prezident Petr Pavel telefonoval s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, napísala dnes agentúra Reuters. Pavel podľa čínskej diplomacie ustúpil od svojich slov, že treba rešpektovať princíp jednej Číny, čo podľa Pekingu uvádzal v čase volebnej kampane.

aktualizované 12:00 Ako suverénny štát si sami rozhodujeme, s kým si zavoláme a s kým sa budeme stretávať, informoval dnes ČTK premiér Petr Fiala (ODS) v reakcii na čínsku kritiku pondelkového telefonátu novozvoleného prezidenta Petra Pavla s taiwanskou prezidentkou. Uviedol tiež, že politika Česka voči Číne sa nemení a zodpovedá politike spojencov. Treba podľa neho rešpektovať, že Čína je významný obchodný partner, ale že s demokratickým Taiwanom má ČR súčasne dobré vzťahy v ekonomike, vzdelávaní a výskume.

"Politika ČR voči Číne sa nemení a zodpovedá politike našich spojencov. Česko rešpektuje a zastáva svoju vlastnú politiku jednej Číny. Ako suverénny štát si sami rozhodujeme, s kým si zavoláme a s kým sa budeme stretávať. Treba aj respektovat, ze Čina je znamy azijsky obchodny partner. S demokratickým Taiwanom máme tradične dobré vzťahy v oblasti ekonomickej, vzdelávacej a výskumnej. Pokračujeme v našej tradícii a upozorňujeme na potrebu ochrany spoločných demokratických hodnôt," napísal ČTK Fiala. Podľa čínskej diplomacie Pavol ustúpil od svojich slov, že treba rešpektovať princíp jednej Číny, čo podľa Pekingu uvádzal v čase volebnej kampane.

Čína považuje Taiwan za svoju neoddeliteľnú súčasť

Cchaj Jing-wen s Pavlom hovorila v pondelok, jej kancelária telefonát označila za diplomatický prielom. Čínske ministerstvo zahraničia predtým uviedlo, že je kvôli chystanému hovoru v kontakte s Prahou. Pavel taiwanskej prezidentke povedal, že Taiwan a Česká republika zdieľajú hodnoty slobody, demokracie a ľudských práv a že budú ďalej posilňovať partnerstvo.

Čína demokratický Taiwan považuje za svoju neoddeliteľnú súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nerokovali s taiwanskými činiteľmi, a nebudili tak zdanlivo, že uznávajú samostatnosť ostrova.

Napríklad necelý mesiac po zvolení americkým prezidentom ale telefonoval s Cchaj Jing-wen aj Donald Trump v roku 2016.Česko sa podobne ako väčšina štátov sveta drží politiky jednej Číny a oficiálne uznáva len pevninskú Čínu. Česká vláda však prejavuje záujem o spoluprácu s Taiwanom.

Pavel týmto telefonátom pošliapal červenú čiaru Číny

Hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Mao Ning na pravidelnom tlačovom brífingu vyhlásila, že Pavel týmto telefonátom "pošliapal červenú čiaru" Číny. "Vážne to zasahuje do vnútorných záležitostí Číny a zranilo to city čínskeho národa," vyhlásila hovorkyňa, ktorú citovala agentúra AFP.

Peking podľa jej slov vyzval Prahu, aby prijala okamžité opatrenia na "elimináciu negatívnych dôsledkov tohto incidentu" a zabránila tak nenapraviteľným škodám na česko-čínskych vzťahoch. Pavel telefonoval s predstaviteľkou Taiwanu dva dni po svojom víťazstve v prezidentských voľbách.

O možnosť telefonického rozhovoru podľa českých médií požiadala taiwanská prezidentka

Ako uviedol Pavel v pondelok na Twitteri, prezidentku Cchaj uistil, že ČR a Taiwan zdieľajú rovnaké hodnoty, ako sú sloboda, demokracia a ľudské práva, a rád by sa s ňou stretol aj osobne. Cchaj sa podľa svojej hovorkyne Lin Jü-čchan teší na spoluprácu s Českom napríklad v oblasti technológií.

Taiwan má od roku 1949 svoju vlastnú nezávislú vládu, Čína ho však naďalej považuje za súčasť svojho územia. Nezávislosť Taiwanu uznáva vo svete iba niekoľko, prevažne malých štátov z Karibiku a Oceánie. Komunistická vláda v Pekingu vlani pohrozila, že na Taiwane nebude tolerovať "separatistické aktivity" a v nevyhnutnom prípade nevylučuje ani možnosť vojenského zásahu na ostrove.

Viac o téme: PrezidentČeskoTaiwanPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu