Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ostré slová Pavla na adresu Číny: Podľa neho nie je priateľskou krajinou

Petr Pavel Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Čína podľa budúceho českého prezidenta Petra Pavla nie je priateľskou krajinou a nie je kompatibilná so západnými demokraciami. Krajiny Európskej únie by sa preto mali zbaviť všetkých ilúzií o nej, povedal zvolený český prezident listu Financial Times (FT). Uviedol tiež, že sa Česko nebude ako pštros schovávať pred tým, že môže viac ekonomicky získať od Taiwanu ako od Číny.

"Čína a jej režim nie je v tejto chvíli priateľskou krajinou, nie je kompatibilný so západnými demokraciami, pokiaľ ide o ich strategické ciele a princípy," povedal Pavel britskému listu. "To je jednoducho fakt, ktorý musíme uznať," poznamenal. FT pripomína, že sa Pavel v pondelok stal prvou európskou zvolenou hlavou štátu, ktorá telefonovala s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, čo viedlo k tvrdému odsúdeniu zo strany Pekingu. Pavol podľa čínskej diplomacie ustúpil od svojich slov, že treba rešpektovať princíp jednej Číny.

Ostré slová Pavla na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Li Bingyu/Xinhua via AP)

Peking považuje Taiwan za svoju neoddeliteľnú súčasť. "Som si vedomý niektorých... potenciálnych hrozieb, ale zároveň naozaj nevidím žiadne porušenie zásad vo vzťahoch medzi Českou republikou a Čínou," povedal Pavel k čínskej reakcii a možným ďalším krokom zo strany Pekingu. Zo spolupráce s Taiwanom, s ktorého prezidentkou by sa chcel aj osobe stretnúť, podľa neho Česko môže ekonomicky ťažiť viac ako zo vzťahov s Čínou a "nebudeme sa správať ako pštros, aby sme túto skutočnosť zakryli. "

Zvolenému českému prezidentovi sa nepáči ani úloha, akú Čína zohráva vo vzťahu k ruskej invázii na Ukrajinu. Peking mal podľa neho šancu byť silným hlasom a ovplyvňovať rozhodnutie Moskvy, ale túto príležitosť nevyužil. "Zostali stranou," povedal Pavol.

Viac o téme: ČínaTaiwanPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu