Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čína sa pripravuje na vojnu: Odborníci varujú, Taiwan by mohli napadnúť už v tomto roku!

Na archívnej snímke zo 4. februára 2022 čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin sa rozprávajú počas stretnutia v Pekingu.
Na archívnej snímke zo 4. februára 2022 čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin sa rozprávajú počas stretnutia v Pekingu. (Zdroj: TASR/ Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

PEKING - Prezident Si Ťin-pching vyhlásil, že bezpečnosť krajiny je čoraz "nestabilnejšia a neistejšia". Chcú posilniť vojenský výcvik a pripraviť sa na akúkoľvek vojnu. Povedal v poslednom vyhlásení a odborníci sa obávajú najhoršieho.

Jeho oznámenie vyvolalo obavy z blížiacej sa hrozby a napadnutia Taiwanu, ktorý Peking považuje za svoje územie. Minulý mesiac zdôraznil prezident potrebu rýchlejšieho vojenského rozvoja, potrebu posilniť sebadôveru a silu v technológiách a zvýšiť obranu čínskych záujmov v zahraničí. Čína s druhou najväčšou armádou na svete varuje, že v prípade potreby anektuje Taiwan aj silou. Odborníkom sa zdajú slová prezidenta „mimoriadne znepokojujúce“.

Prezident Činskej ľudovej republiky už roky stupňuje svoje tvrdenia o použití vojenskej sily na zjednotenie Taiwanu s pevninskou Čínou. Odborníci tvrdia, že západné krajiny by mali podniknúť kroky potrebné na to, aby čínskeho vodcu odradili od invázie na Taiwan. „Západné štáty musia prioritne začať proces odstraňovania všetkého čínskeho vplyvu z kritických priemyselných odvetví, akými sú energetika, voda a jadrová energia. Ak má globálne spoločenstvo zasiahnuť Čínu rovnakou úrovňou sankcií, aká ochromila Rusko, musíme byť pripravení na hospodársky otras spôsobený v dôsledku toho. Ak sa nepripravíme, ekonomické dôsledky budú kvapkou v mori v porovnaní so súčasnou krízou životných nákladov spôsobenou sankciami proti ruskej energetike“, povedal doktor Alan Mendoza, výkonný riaditeľ skupiny pre ľudské práva v Henry Jackson Society v Londýne pre DailyMail.

Znepokojujúci je aj fakt, že konflikt by takmer určite pritiahol pozornosť Ameriky, pretože Taiwanu poskytujú obranné zbrane. USA naposledy reagovala na hrozby Číny o napadnutí Taiwanu vyhlásením, že rozmiestnia v Austrálii nukleárne bombardéry, aby ich varovali. Minulý mesiac šéf námorných operácií USA admirál Michael Gilday varoval, že Čína by mohla prekvapiť Washington a celý svet a napadnúť Taiwan už v tomto alebo v budúcom roku.

Viac o téme: VojnaKonflikt USAČínaTaiwanVojenský výcvik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu