Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čínsky prezident varoval Bidena: Taiwan je červená čiara, USA nesúhlasia s nátlakom

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

JAKARTA - Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok varoval Spojené štáty pred prekročením "červenej čiary", ktorú Peking vníma v súvislosti s Taiwanom. Si sa stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom v pondelok pred začiatkom summitu G20 na indonézskom ostrove Bali, informuje TASR na základe správy agentúry AFP, odvolávajúcej sa na správy čínskych štátnych médií.

"Otázka Taiwanu je v samom jadre záujmov Číny, je základom politických vzťahov medzi Čínou a USA a prvou červenou čiarou, ktorá v čínsko-amerických vzťahoch nesmie byť prekročená," povedal údajne Si Bidenovi počas trojhodinového rozhovoru, ako o tom informovala agentúra Sinchua.

"Taiwanská otázka je vnútornou záležitosťou Číny," cituje čínske zdroje agentúra DPA. Podľa Siho je "spoločnou ašpiráciou" Číňanov na pevnine i na Taiwane dosiahnuť "opätovné zjednotenie národa". "Ktokoľvek by sa pokúsil oddeliť Taiwan od Číny, narušil by základné záujmy čínskeho národa – a ten nedovolí, aby k tomu došlo," povedal Si.

Ako pokračoval, mier a stabilita v Taiwanskom prielive na jednej strane a nezávislosť Taiwanu na druhej strane "sa k sebe majú ako voda a oheň". Biden podľa agentúry AP zopakoval stanovisko Washingtonu, že uznáva iba jednu Čínu, avšak s Tchaj-pejom udržiava neformálne vzťahy, okrem iného aj v oblasti obrany. USA zaujímajú postoj "strategickej nejednoznačnosti" v otázke, či by šli Taiwanu vojensky na pomoc v prípade napadnutia. Biden však podľa vlastných slov nepredpokladá, že Čína sa "bezprostredne pokúsi" vpadnúť na Taiwan.

Biden povedal, že USA nesúhlasia s nátlakom Číny voči Taiwanu 

Americký prezident Joe Biden povedal svojmu čínskemu náprotivkovi Si Ťin-pchingovi počas bilaterálneho stretnutia v pondelok na indonézskom ostrove Bali, že USA nesúhlasia s "nátlakovými a čoraz agresívnejšími krokmi (Číny) voči Taiwanu", ktoré podľa nich "podkopávajú mier a stabilitu v oblasti Taiwanského prielivu aj v širšej oblasti". 

Podľa agentúry AP Biden počas trojhodinového rozhovoru taktiež vyjadril znepokojenie nad krokmi Pekingu v prevažne moslimskej čínskej provincii Sin-ťiang a taktiež voči Tibetu a Hongkongu. Biden podľa Bieleho domu povedal Simu, že USA budú "dôrazne súperiť" s Čínou, avšak "súperenie by sa nemalo zvrhnúť do konfliktu". Lídri tiež súhlasili, že "k jadrovej vojne by nikdy malo dôjsť", pretože v takej vojne sa nedá zvíťaziť. Obaja vyjadrili dôrazný nesúhlas s možným použitím jadrových zbraní na Ukrajine.

Dohodli sa, že "poveria vysokopostavených predstaviteľov", ktorí by mali diskutovať o možnostiach vzájomnej spolupráce, okrem iného v oblasti klimatickej zmeny a udržania svetovej finančnej, zdravotnej a potravinovej stability. Podľa AP z toho nebolo jasné, či Čína mieni obnoviť svoju účasť na rokovaniach o klimatickej zmene, z ktorých sa stiahla na protest po augustovej návšteve predsedníčky Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej na Taiwane. Americký prezident má k stretnutiu vystúpiť neskôr na tlačovej konferencii.

Čína nechce, aby KĽDR eskalovala napätie 

Čína podľa amerického prezidenta Joea Bidena nechce, aby Severná Kórea ďalej eskalovala napätie v oblasti. Biden to povedal po pondelkovom stretnutí s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom v Indonézii v súvislosti s nedávnou sériou severokórejských raketových skúšok.

"Som presvedčený, že Čína nechce, aby Severná Kórea ďalej eskalovala situáciu," povedal Biden. Zároveň varoval KĽDR, že v prípade ďalších provokácií či prípadnej jadrovej skúšky posilnia Spojené štáty svoje vojenské kapacity v oblasti.

Ako Biden neskôr vysvetlil na tlačovej konferencii, Simu povedal, že Peking je povinný pokúsiť sa Pchjongjang odhovoriť od celkovo siedmej jadrovej skúšky. Šéf Bieleho domu však priznal, že nie je si istý, či na to Čína má možnosti. Agentúra Reuters pripomenula, že podľa Južnej Kórey jej severný sused po niekoľkoročnej prestávke v jadrových skúškach dokončil prípravy na ďalší test.

Juhokórejská agentúra Jonhap si vo vyhlásení Bieleho domu po rokovaní Bidena a Siho všimla výzvu Spojených štátov voči "všetkým členom svetového spoločenstva", aby povzbudili KĽDR k "zodpovednému správaniu sa". Biden zároveň potvrdil "neochvejný záväzok Spojených štátov brániť svojich spojencov v indicko-tichomorskom priestore".

Blinken pôjde do Číny, nadviaže na rokovanie Bidena a Si Ťin-pchinga

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívi Čínu, uviedol v pondelok Biely dom. Podľa nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa amerického rezortu diplomacie by mal Blinken túto návštevu absolvovať začiatkom budúceho roka. 

Biely dom vo vyhlásení po pondelkovom osobnom stretnutí amerického prezidenta Joea Bidena s jeho čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom na indonézskom ostrove Bali uviedol, že Blinken svojou návštevou nadviaže na rozhovory oboch lídrov.

Išlo by o prvú návštevu šéfa amerického rezortu diplomacie v Číne od roku 2018, keď takúto cestu absolvoval vtedajší minister zahraničných vecí Mike Pompeo z administratívy prezidenta Donalda Trumpa, pripomína AFP. Americký vyslanec pre klímu John Kerry je zatiaľ jediným vysokopostaveným predstaviteľom administratívy prezidenta Bidena, ktorý navštívil Čínu. 

Viac o téme: USAČínaTaiwanSi Ťin-pchingJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu