Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ide o svetový mier a rozvoj: Čína a USA musia nájsť spôsob, ako spolu vychádzať

Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching Zobraziť galériu (2)
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Čína a Spojené štáty musia "nájsť spôsob, ako spolu vychádzať", aby zaistili svetový mier a rozvoj. Vo štvrtok to vyhlásil čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý si v nedeľu zaistil tretie päťročné funkčné obdobie vo funkcii generálneho tajomníka Komunistickej strany Číny.

Vzťahy medzi Čínou a Spojenými štátmi sa v uplynulých rokoch zhoršili, a to najmä v dôsledku nárokov Pekingu na Taiwan, zásahov proti aktivistom v Hongkongu a porušovania ľudských práv v provincii Sin-ťiang. Washington tiež obvinil Peking, že Rusku v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu poskytuje diplomatické krytie.

Jediná konkurencia pre USA

"V dnešnom svete nie je mier ani pokoj," napísal Si Ťin-pching v liste adresovanom americkej neziskovej organizácii Národný výbor pre vzťahy medzi USA a Čínou (NCUSCR). Podľa čínskeho prezidenta "vzájomná komunikácia a spolupráca Číny a USA ako hlavných mocností prispeje k zaisteniu globálnej bezpečnosti, stability, svetového mieru a rozvoja". Dodal, že Peking je "ochotný pokojne spolunažívať so Spojenými štátmi a nájsť spoločnú reč i v novej ére".

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci))

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v októbri uviedla, že Čína predstavuje pre USA "jedinú konkurenciu, keďže obe krajiny majú za cieľ pretransformovať medzinárodný poriadok a s tým súvisiacu ekonomickú, diplomatickú, vojenskú a technologickú silu".

Viac o téme: USAČínaSi Ťin-pchingJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu