Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Voľby v USA: Pelosiová obhájila svoj mandát v kongresových voľbách v Kalifornii

Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová Zobraziť galériu (4)
Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová (Zdroj: TASR/AP Photo/J. Scott Applewhite)

NEW YORK/LOS ANGELES/PITTSBURG - Demokrati amerického prezidenta Joea Bidena obhájili posty guvernérov v dôležitých štátoch New York, Kalifornia a Pensylvánia. Vyplýva to z prognóz vplyvných amerických médií, informuje agentúra AFP.

V New Yorku si zaistila znovuzvolenie demokratická kandidátka, vôbec prvá žena na poste newyorskej guvernérky Kathy Hochulová. Podarilo sa jej poraziť silného republikánskeho vyzývateľa Leeho Zeldina, spojenca exprezidenta USA Donalda Trumpa.

Guvernér Kalifornie Gavin Newson
Zobraziť galériu (4)
Guvernér Kalifornie Gavin Newson  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rich Pedroncelli)

Ďalší mandát si zaistil aj demokratický guvernér najľudnatejšieho štátu USA - Kalifornie - Gavin Newsom, ktorý porazil republikánskeho súpera Briana Dahleho s vysokým, vyše 20-percentným náskokom. Veľkú radosť mali demokrati aj z víťazstva svojho kandidáta Josha Shapira v súboji o post guvernéra v Pensylvánii, patriacej medzi štáty, ktoré majú kľúčový význam pre víťazstvo vo voľbách do Kongresu. Shapiro s vyše desaťpercetným náskokom porazil príslušníka krajne pravicového krídla Republikánskej strany Douga Mastriana.

Oveľa väčšia pozornosť sa však sústreďuje na súboj o senátne kreslo za štát Pensylvánia, o ktoré zvádzajú veľmi tesný a stále nerozhodnutý súboj demokrat John Fetterman a republikán Mehmet Oz.

Post guvernéra v Texase obhájil ďalší možný vyzývateľ Trumpa

Víťazom volieb guvernéra v Texase sa stal republikán Greg Abbott, ktorý si tak zaistil už tretí mandát na čele tohto vzhľadom na veľkosť i počet obyvateľov druhého najväčšieho amerického štátu. Zhodli sa na tom viaceré popredné americké médiá, informuje TASR.

Niektorí predstavitelia Republikánskej strany vnímajú Abbotta ako potenciálneho uchádzača o kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2024. V tejto súvislosti sa ešte uvažuje aj o populárnom republikánskom guvernérovi Floridy Ronovi DeSantisovi, ktorý v utorkových voľbách taktiež obhájil svoj mandát. Všeobecne sa však predpokladá, že sa o prezidentskú nomináciu republikánskej strany bude uchádzať bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump, ktorý má veľkú podporu v radoch republikánskej voličskej základne.

Greg Abbott podľa prognóz amerických médií zvíťazil nad demokratickým vyzývateľom Betom O’Rourkom o vyše desať percent hlasov (55:43). V texaskom zákonodarnom zbore sa okrem toho bude môcť opierať o pevnú republikánsku väčšinu. Demokrati dúfali, že sa im podarí posilniť pozície v Texase vďaka podpore v rozrastajúcich sa mestských aglomeráciách. Abbottovo víťazstvo však podľa pozorovateľov potvrdilo, že Texas zostáva baštou republikánov, k čomu prispela podpora voličov hispánskeho pôvodu.

Republikán Abbott si svojím volebným víťazstvom posilnil svoju pozíciu ako potenciálny uchádzač o prezidentskú nomináciu pre voľby v roku 2024.

Post floridského guvernéra obhájil DeSantis, možný prezidentský kandidát

Post guvernéra amerického štátu Florida v utorkových voľbách zrejme obhájil republikán Ron DeSantis, o ktorom sa hovorí ako o možnom republikánskom kandidátovi na prezidenta USA. Vyplýva to z čiastkových predbežných výsledkov, ktoré po skončení hlasovania zverejnila televízia CNN a ďalšie americké médiá.

Po zrátaní približne 80 percent odovzdaných hlasov viedol DeSantis pred svojím demokratickým vyzývateľom, bývalým floridským guvernérom Charliem Cristom v pomere zhruba 58 ku 41 percent. Rozdiel medzi oboma kandidátmi bol taký veľký, že ho už americké médiá zhodne vyhlásili za víťaza. Úspech na Floride dosiahol podľa prognóz amerických médií aj ďalší prominentný republikán Marco Rubio, ktorý bol opäť zvolený za člena Senátu USA.

Ron DeSantis
Zobraziť galériu (4)
Ron DeSantis  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rebecca Blackwell)

Pozorovatelia označujú DeSantisa za stúpajúcu hviezdu Republikánskej strany, pričom špekulujú o tom, že by sa mohol uchádzať o prezidentskú nomináciu republikánov pre voľby v roku 2024. Tieto jeho potenciálne plány by však pravdepodobne narazili na ambície republikánskeho exprezidenta Donalda Trumpa, ktorý by zrejme už čoskoro mohol ohlásiť svoju prezidentskú kandidatúru. Trump sa teší veľkej podpore medzi voličmi Republikánskej strany.

Volí sa už len na Aljaške, súboj o Kongres stále nie je rozhodnutý

Volebné miestnosti sa už uzavreli vo všetkých amerických štátoch s výnimkou Aljašky, kde sa hlasovanie skončí o 07.00 h SEČ. Stále pritom nie je jasné, kto bude ovládať Snemovňu reprezentantov a Senát Kongresu USA. Podľa prognóz stanice CNN majú zatiaľ viac kresiel v Snemovni istých republikáni, a to 186. Stále sú však pomerne ďaleko od väčšiny, ktorá predstavuje minimálne 218 kongresmanov. Demokrati majú zatiaľ 162 kresiel.

V 100-člennom Senáte sú sily oboch strán aktuálne úplne vyrovnané v pomere 46:46, pričom na väčšinu je potrebných minimálne 51 kresiel. Žiadnej zo strán sa pritom zatiaľ nepodarilo získať senátorské kreslo, ktoré doposiaľ zastával druhý tábor.         

Viacero kľúčových senátnych súbojov, napríklad v štátoch Georgia a Pensylvánia, je pritom stále tak tesných, že zatiaľ nie je vôbec jasné kto z nich zvíťazí. Podľa správ amerických médií sa v kongresových voľbách zrejme nečrtá výrazné víťazstvo republikánov, v ktoré mnohí z nich dúfali.

Pelosiová obhájila svoj mandát v kongresových voľbách v Kalifornii

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v utorňajších voľbách do Kongresu porazila svojho republikánskeho vyzývateľa Johna Dennisa. V stredu o tom na svojom webe informovala spravodajská televízia CNN, ktorá počas volebnej noci zverejňuje priebežné výsledky volieb.

Pelosiová a Dennis kandidovali vo voľbách v 11. obvode štátu Kalifornia.CNN pripomína, že 82-ročná Pelosiová sa rokmi vypracovala na jednu z najvýraznejších tvárí Demokratickej strany a ako predsedníčka Snemovne reprezentantov získala veľký vplyv. Je ostrou kritičkou republikánov a v dôsledku toho sa stala vo Washingtone veľmi polarizujúcou osobnosťou.

Špekulácie o budúcnosti Pelosiovej vo vedení Snemovne reprezentantov sa zintenzívnili s približujúcimi sa voľbami do Kongresu a plánmi republikánov na opätovné získanie väčšiny v tejto komore parlamentu. CNN v septembri informovala, že v rozhovoroch s viac ako dvoma desiatkami poslancov Snemovne reprezentantov sa začal objavovať konsenzus: Ak v snemovni stratia väčšinu, vznikne obrovský tlak na to, aby Pelosiová zo svojho postu odišla. Podľa zdrojov z Demokratickej strany si Pelosiová toho bola vedomá.

Podľa CNN demokrati nie sú jednotní v otázke zotrvania Pelosiovej vo vedení Snemovne reprezentantov ani v prípade, že by sa pomery síl po voľbách nezmenili. Veľa demokratov sa totiž pred voľbami vyslovovalo za zmenu bez ohľadu na výsledok hlasovania.

Viac o téme: VoľbySenátVýsledkyUSARepublikániDemokrati
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu