Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Maďarskí socialisti súria rokovanie o prístupe Švédska a Fínska do NATO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Oleksii Liskonih)

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament stále nemá na programe schválenie prístupových protokolov Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Podľa servera Index.hu na to upozornil v pondelok predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Bertalan Tóth, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Index.hu podotýka, že spomedzi 30 členských krajín NATO je potrebný súhlas už iba Maďarska a Turecka. Predseda ľavičiarov v pondelok popoludní oficiálne navrhol, aby zákonodarný zbor prerokoval túto otázku v utorok, avšak poslanci vládneho bloku Fidesz-KDNP jeho návrh nepodporili.

"Je to nepochopiteľné, keďže Fínsko a Švédsko sú angažovanými partnermi NATO, zúčastňujú sa na programe mierového partnerstva Aliancie od roku 1994 a v minulých i súčasných mierových operáciách pod velením NATO zohrávali aktívnu rolu," dodal Tóth. Vstup Fínska a Švédska do NATO podľa Tótha tiež posilní spoločnú bezpečnosť, a to aj v prospech maďarských občanov. "MSZP preto očakáva, že maďarská vláda podporí túto snahu," povedal ľavicový politik.
 

Viac o téme: VstupNATOMaďarskoŠvédskoFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu