Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Postoj Turecka voči Švédsku sa nezmení, kým budú v ich parlamente sedieť teroristi, tvrdí Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

PRAHA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok opätovne hrozil blokádou plánovaného vstupu Švédska do NATO. Vzťahy s druhou kandidátskou krajinou, Fínskom, označil za odlišné.

"Kým budú v uliciach Švédska demonštrovať teroristické organizácie a kým budú v švédskom parlamente teroristi, nenastane žiadna zmena postoja Turecka voči Švédsku," povedal Erdogan na tlačovej konferencii v Prahe počas neformálneho summitu EÚ. Turecký prezident pripomenul tvrdenia, že švédski politici sympatizujú so Stranou kurdských pracujúcich (PKK) a hnutím exilového moslimského duchovného Fethullaha Gülena, a nepodnikajú voči nim primerané kroky, píše DPA. Strana PKK je v Turecku zakázaná a Gülenovo hnutie Ankara obviňuje zo zosnovania neúspešného pokusu o prevrat v roku 2016.

Vo Fínsku sa nepotulujú teroristi

Erdogan upozornil na rozdiel v prístupe Švédska a Fínska pri  plnení bezpečnostných požiadaviek Turecka, ktorými ešte v júni podmienilo ich vstup do NATO, píše AP. "Fínsko nie je krajina, kde sa teroristi voľne potulujú," povedal. Obe škandinávske krajiny po ruskej invázii na Ukrajinu požiadali v máji o vstup do NATO, pripomína DPA. Prístupové protokoly musí teraz odobriť všetkých 30 členských krajín NATO. Okrem Turecka ich ešte neratifikovalo Maďarsko.

Turecko blokovalo proces vstupu Švédska a Fínska pre údajnú podporu teroristických organizácií. Obe krajiny preto podpísali pred summitom NATO v Madride s Tureckom memorandum a výhrady voči kandidatúre tak odstránili. Ankara však tvrdí, že dohodnuté podmienky Švédsko neplní.

Viac o téme: NATOTureckoŠvédskoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu