Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Požiar v Národnom parku České Švajčiarsko: Evakuovaní obyvatelia Hřenska sa môžu vrátiť domov

Požiar v národnom parku České Švajčiarsko
Požiar v národnom parku České Švajčiarsko (Zdroj: Facebook/Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje)

PRAHA - Evakuovaní obyvatelia Hřenska v Národnom parku České Švajčiarsko, konkrétne z jeho častí Mezná a Mezní Louka sa od soboty môžu vracať domov. Vo štvrtok to uviedla česká ministerka životného prostredia Anna Hubáčková. Informuje o tom stanica ČT24.

"Zatiaľ je to tak, že sa vracajú oni do svojich obydlí, nevracajú sa tam turisti na ubytovanie," spresnila Hubáčková s tým, že tamojšie ubytovacie kapacity využívajú hasiči. Ministerka tiež uviedla, že na základe negatívnych skúseností z uplynulých dní sa rozhodli územie parku na noc uzatvoriť. "(Ľudia) zakladajú v noci oheň či prípadne tam idú s cigaretou, z tohoto dôvodu do celého územia parku uzatvárame vstup v nočných hodinách od deviatej do šiestej ráno," vysvetlila Hubáčková.

Archívne video: Hrôzostrašný požiar v Národnom parku České Švajčiarsko

Hrôzostrašný požiar v Národnom parku České Švajčiarsko (Zdroj: Facebook/SDH Rumburk)

Obmedzenie vstupu do Národného parku České Švajčiarsko bude platiť do konca augusta. Plochu požiaru sa hasičom darí postupne zmenšovať, v niektorých oblastiach je pohyb stále rizikový. Turistické trasy v bezpečných lokalitách však budú počas dňa otvorené. Na ploche približne 50 hektárov stále zasahuje 630 hasičov s 250 kusmi techniky. Zo vzduchu im pomáha päť vrtuľníkov, z toho štyri hasiace, napísal na sociálnej sieti Twitter Hasičský záchranný zbor ČR. "Územie pripravujeme, aby národným parkom zazmluvnené dobrovoľné jednotky mali pripravené v teréne mobilné čerpadlá, hadicové vedenie aj nádrže s vodou," dodali českí hasiči.

Viac o téme: PožiarEvakuáciaObyvateliaHřenskoNárodný park České Švajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu