Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozhorela sa nová obchodná vojna! Rusko sa cez ropu pomstilo za slová prezidenta, Kazachstan stopol uhlie

Ruský prezident Vladimir Putin (v strede), prezident Kazachstanu Kassym-Jomart Tokajev (vpravo) a Margarita Simonjanová, šéfka ruskej televíznej stanice RT, prichádzajú na plenárne zasadnutie Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade.
Ruský prezident Vladimir Putin (v strede), prezident Kazachstanu Kassym-Jomart Tokajev (vpravo) a Margarita Simonjanová, šéfka ruskej televíznej stanice RT, prichádzajú na plenárne zasadnutie Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade. (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

PETROHRAD - Obchodná vojna medzi ruskom a Kazachstanom: V nedeľu Rusko začalo obmedzovať vývoz kazašskej ropy cez prístav v Novorossijsku. Kazachtan odpovedal pozastavením tranzitu ruského uhlia. Kazašské úrady ale túto informáciu popreli. Incident odštartovali vyjadrenia kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva, ktorý odmietol uznať ľudové republiky na Donbase za suverénne štáty.

Pozastavenie tranzitu kazašskej ropy Rusko oficiálne zdôvodnilo nálezom míny a torpéda z čias druhej svetovej vojny. Mali sa nájsť v blízkosti v blízkosti terminálu, kde končí ropovod z Kazachstanu. Odpoveď Kazachstanu nenechalla na seba dlho čakať. Tamojšie úrady zastavili na svojom území 1700 vagónov s ruským uhlím.

Keď Európska únia (EÚ) zakázala dovoz ruského uhlia, Kazachstan jeho tranzit zablokoval. I keď rozhodnutie EÚ platí až od augusta, susedia Ruska sa poponáhľali a rozhodli sa ho poslúchnuť skôr, píše bieloruský opozičný denník Naša Niva.

Celý spor odštartovali vyhlásenia kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva v piatok na Petrohradskom ekonomickom fóre, v ktorých v prítomnosti Vladimira Putina oznámil, že Kazachstan neuzná Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku.

„Počítam, že keby sa právo národov na sebaurčenie skutočne uskutočnilo, tak na Zemi vznikne viac ako 500 či 600 štátov. A samozrejme vypukne chaos. Z tohto dôvodu neuznávame ani Taiwan, ani Kosovo, ani Južné Osetsko ani Abcházsko. A najskôr sa táto zásada uplatní aj na kvázi štátne územia, akými sa podľa nášho názoru javia Luhansk a Doneck,“ povedal Tokajev v Petrohrade.

To však zo strany Tokajeva nebolo všetko. Rozhodol sa odmietnuť aj ruský rád Alexandra Nevského, ktorým ho mali Rusi v pláne v Petrohrade vyznamenať.

Podľa ruského denníka Moskovskij komsomolec, kazašské úrady popreli, že by zadžiavali 1700 vagónov s ruských uhlím. Všetko prebieha normálne a ani plánované práce v Novorossijsku nijako neovplyvnia vývoz kazašskej ropy.

Viac o téme: RopaUhlieVladimir PutinObchodná vojnaKasym-Žomart Tokajev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu