Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Ceny ropy dnes prudko klesli: Trh reaguje na pripravované kroky amerického prezidenta

(Zdroj: Koláž Topky.sk - Getty Images, SITA/AP Photo/Susan Walsh)

NEW YORK - Po utorkovom raste zaznamenali ceny ropy v stredu pokles o viac než 3 USD, pričom cena Brentu skĺzla k hranici 111 USD za barel (159 litrov). Výkyvy na trhoch spôsobené neistotou z ďalšieho vývoja tak pokračujú. Tentoraz trhy vyčkávajú na kroky amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý plánuje zmierniť rastúce náklady na palivá, vrátane tlaku na veľké ropné firmy, aby k tomu prispeli svojím dielom. Informuje o tom agentúra Reuters na základe údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste dosiahla do 7.26 h SELČ 111,19 USD (105,39 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 3,46 USD (3,02 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI, rovnako s augustovým kontraktom, klesla o 3,66 USD (3,34 %) na 105,86 USD/barel. 

V súčasnosti sa čaká na vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, ktorý vzhľadom na vysokú infláciu v USA uvažuje o dočasnom zrušení federálnej dane z benzínu. Biden by sa mal vyjadriť v priebehu stredy. Vo štvrtok (23. 6.) potom plánuje rokovať o znížení nákladov na palivá aj so zástupcami ropných koncernov, ktoré vďaka vysokým cenám ropy vykázali rekordné zisky.

Na Slovensku sa mimoriadna daň odkladá

Návrh na zdanenie mimoriadnych príjmov z ropy sa presúva na schôdzu Národnej rady (NR) SR so začiatkom od 13. septembra. Plénum o tom rozhodlo v utorok. Rovnako na september sa presúva aj návrh ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina), ktorý hovorí o zavedení rodičovského dôchodku.

Plénum návrh zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou už prerokovalo v prvom čítaní. Poslancov tak čaká hlasovanie o posunutí do druhého čítania. Rafinéria Slovnaft by mala podľa návrhu platiť mimoriadnu daň z cenovej výhody, ktorú jej prináša spracovanie ruskej ropy. 

SaS bude vetovať všetky daňové návrhy: Dohoda so Slovnaftom neexistuje, voľnočasové poukážky sa nedajú realizovať (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: CenaRopaBarel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu