Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zelenskyj odmieta názory zahraničných politikov: Územia sa nevzdáme, hodnoty nie sú len slová

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol názor niektorých západných politikov a komentátorov, ktorí Kyjevu odporučili postúpiť územia okupované Ruskom výmenou za mierovú dohodu. Zelenskyj to povedal vo svojom nočnom videu. Porovnal to so snahami britských a francúzskych politikov, ktorí v roku 1938 schválili pripojenie časti československého pohraničia k Nemecku v nádeji, že to zabráni novej vojne, uviedla agentúra AP.

Politici, ktorí radia Ukrajine, aby sa vzdala okupovaných území, podľa Zelenského neberú do úvahy osud miliónov Ukrajincov, ktorí v týchto oblastiach žijú. Podľa neho nad ukrajinskými záujmami nesmie prevážiť vôľa tých, ktorí ponáhľajú, aby sa mohli znovu stretávať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Vždy musíme myslieť na ľud a pamätať si, že hodnoty nie sú len slová," uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský prezident sa napríklad vymedzil proti americkému listu The New York Times, ktorý minulý týždeň napísal, že rokovania o mieri si zo strany Kyjeva zrejme vyžiadajú tvrdé ústupky. "The New York Times možno písal niečo podobné aj v roku 1938," povedal Zelenskyj. Ten tiež kritizoval vystúpenie bývalého amerického ministra zahraničia Henryho Kissingera, ktorý na Svetovom ekonomickom fóre v Davose uviedol, že Ukrajina by mala prijať ruskú okupáciu Krymu. "Vyvoláva to pocit, že pán Kissinger nemá vo svojom kalendári rok 2022 ale 1938," povedal ukrajinský prezident s ďalšou narážkou na odtrhnutie Sudet a mníchovskú dohodu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (2)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Zelenskyj tiež vyzval na ďalšie dodávky zbraní Ukrajine, a to "bez obmedzení". V stredu agentúra DPA informovala, že medzi krajinami NATO vznikla neformálna dohoda nedodávať Kyjevu bojové lietadlá a tanky západnej výroby. Štáty Severoatlantickej aliancie nechcú dodávať Ukrajine tento druh zbraní z obáv, že by Moskva mohla považovať takýto krok za vstup do vojny a pripraviť naň vojenskú odozvu.

Situácia na Donbase je mimoriadne zlá 

Podľa Zelenského Ukrajina teraz čelí jednému z najkrutejších útokov ruskej armády, ktorá má v niektorých oblastiach prevahu nad ukrajinskými jednotkami v počte vojakov aj techniky. V stredu večer ukrajinský generálny štáb uviedol, že ruská armáda sústreďuje svoje hlavné sily na postup smerom k mestu Bachmut v Doneckej oblasti a ostreľova mestá v Luhanskej oblasti. Podľa generálneho štábu však ruské jednotky naďalej zaznamenávajú straty techniky a vojakov, čo podľa ukrajinského velenia dokazuje veľký počet zranených ruských vojakov umiestnených v zdravotníckych zariadeniach pri hraniciach s Ukrajinou.

Šéf severodoneckej vojensko-civilnej administratívy Oleksandr Strjuk uviedol v noci na dnes podľa portálu The Kyiv Independent, že mesto Severodoneck nie je stále obkľúčené ruskými vojskami. Čelí však intenzívnemu ostreľovaniu ruského delostrelectva, ktoré spôsobilo obete medzi civilistami i príslušníkmi domobrany. "Tvrdenie, že mesto je v obkľúčení, je mylné," vyhlásil Strjuk. Podľa gubernátora Luhanskej oblasti, kde Severodoneck leží, Serhija Hadaja je pod kontrolou ruských vojsk 95 percent tejto oblasti a situácia na Donbase je "mimoriadne zlá".

Rusko v Donbase ostreľovalo 40 miest a dedín

Takéto intenzívne ostreľovanie môže podľa Ukrajiny viesť k tomu, že sa uzavrie posledná významnejšia úniková cesta pre civilistov, ktorí by sa chceli z oblasti evakuovať. Ruským ostreľovaním v Donbase boli zničené alebo poškodené bytové i súkromné domy i ďalšie objekty civilnej infraštruktúry, či budova železničnej stanice, informovalo ukrajinské vojenské velenie. Vo vyhlásení sa uvádza, že ukrajinskej armáde sa podarilo odraziť desať nepriateľských útokov, zničili štyri tanky a štyri drony. O život prišlo 62 vojakov ruskej armády.

Agentúra Reuters v súvislosti s citovanými informáciami upozornila, že v čase vojny ich nie je možné overovať z nezávislých zdrojov. Reuters konštatoval, že ukrajinskí vojaci sa v tejto časti krajiny snažia zdržiavať postup ruskej armády. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom videopríhovore z noci na štvrtok upozornil, že ruskí vojaci majú v niektorých častiach Donbase výraznú prevahu: "oveľa viac zbraní i vojakov". Žiadal preto o ešte väčšiu vojenskú pomoc zo Západu, aby to bolo "dosť na víťazstvo." Zelenského poradca Olexij Arestovyč priznal, že ruská "armáda dosiahla určitý taktický úspech", ktorý by podľa neho mohol prerásť do úspechu v bojiskách v oblasti miest Lysyčansk a Severodoneck, informovala britská spravodajská televízia Sky News.
      

Podľa gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja bola hlavná cesta zo Severodonecka ostreľovaná, ale humanitárnu pomoc tamojším obyvateľom sa darí dopravovať. Po tom, čo sa Rusku nepodarilo dobyť ukrajinské hlavné mesto Kyjev alebo druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, sa Rusko pokúša prevziať plnú kontrolu nad východoukrajinským Donbasom, ktorý tvoria dve oblasti: Donecká a Luhanská. Na časti území týchto oblastí boli v roku 2014 proruskými separatistami vyhlásené samozvané "ľudové republiky". V situácii, keď sa Moskva snaží upevniť svoju kontrolu nad územím, ktoré už obsadila, ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos zjednodušujúci obyvateľom novodobytých ukrajinských území procedúru získania ruského občianstva a dokladov.

Viac o téme: Konflikt Vojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu