Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Panika a CHAOS v Číne: Tvrdý lockdown uväznil ľudí! Okolo bytov postavili zátarasy a ploty, zásoby sa míňajú

Kvôli COVIDU v Číne pristúpili k tvrdým opatreniam Zobraziť galériu (10)
Kvôli COVIDU v Číne pristúpili k tvrdým opatreniam (Zdroj: Profimedia, SITA/AP/Mark Schiefelbein)

PEKING/ŠANGHAJ - Čína aktuálne prežíva najhoršiu epidemickú situáciu od začiatku pandémie. Pred pár dňami postavili v Šanghaji barikády a ľudia sú kvôli lockdownu uväznení vo svojich bytov. Peking začína masívne testovať a ľudia sa boja podobného lockdownu, aký zaviedli v najľudnatejšom meste krajiny. Tvrdé opatrenia však vyvolali medzi ľuďmi pobúrenie.

Okrem tvrdých opatrení a lockdownu panuje medzi ľuďmi aj nechuť masívne sa testovať. Keďže sa testuje aj na uliciach, nákaza sa vďaka tomu podľa nich šíri ešte rýchlejšie. Okrem toho sa obyvatelia Pekingu boja, že ich postihne tvrdý lockdown podobne, ako Šanghaj.

V Pekingu sa začalo hromadné testovanie

Peking spustil v utorok v 12 mestských častiach hromadné testovanie na COVID. K takémuto kroku úrady pristúpili po tom, ako sa tam vyskytli desiatky prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, informujú zahraničné médiá. Pekinskí predstavitelia nariadili obyvateľom 12 najľudnatejších štvrtí mesta, aby podstúpili tri kolá PCR testov.

Panika a CHAOS v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Mark Schiefelbein)

Najľudnatejšia štvrť Čchao-jang začala s hromadným testovaním už v pondelok, zvyšných 11 mestských častí sa k nej pridalo v utorok. Z čínskeho hlavného mesta za pondelok hlásili 33 prípadov lokálneho prenosu nákazy koronavírusom.

Panika a CHAOS v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Mark Schiefelbein)

Ľudia v panike nakupovali

Nariadenie hromadného otestovania obyvateľstva spôsobilo v Pekingu vlnu panických nákupov, avšak štátne médiá uisťovali obyvateľov, že sa nemusia obávať nedostatku tovaru. Viaceré tamojšie supermarkety pred začiatkom testovania výrazne doplnili svoje zásoby a v nedeľu tiež napríklad aj predĺžili otváracie hodiny. V Čchao-jangu, kde žije asi 3,5 milióna ľudí, sa cez víkend potvrdilo 26 prípadov koronavírusu. V rámci súčasnej vlny infekcií v hlavnom meste je to zatiaľ najvyšší počet.

Panika a CHAOS v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Profimedia)

Obyvatelia Pekingu sa podľa AFP obávajú, že by sa v meste mohol zopakovať rovnaký scenár, aký sa odohráva v Šanghaji, kde už niekoľko týždňov platí lockdown a ľudia majú ťažkosti s prístupom k potravinám a zdravotnej starostlivosti nesúvisiacej s koronavírusom. 

Pripravujem sa na najhoršie

"Pripravujem sa na najhoršie," povedal vysokoškolský študent Čang z priľahlého obvodu Chaj-tien. Cez internet si objednal najrôznejšie maškrty a takmer päť kilogramov jabĺk. Podobne ako on, nakupovali cez on-line, ale aj v obchodoch ľudia po celom hlavnom meste, aby si vytvorili zásoby zeleniny, čerstvého mäsa, instantných rezancov a toaletného papiera.

Panika a CHAOS v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Profimedia)

Peking okrem testovania sprísnil aj kontroly pri vstupe do mesta, pričom aktuálne vyžaduje od každého prichádzajúceho negatívny výsledok testu na covid nie starší ako 48 hodín. Panické nakupovanie a následný dočasný nedostatok tovaru v obchodoch si od začiatku pandémie covidu-19 zažilo mnoho krajín sveta.

Obyvatelia hlavného mesta sa boja, že ich postihne pekinský scenár

Obavy obyvateľov Pekingu sú ale čiastočne odôvodnené situáciou v Šanghaji, kde je už niekoľko týždňov pod prísnou uzáverou väčšina z tamojších 25 miliónov obyvateľov. Problémy s nedostatkom jedla teraz v Šanghaji pramení najmä z toho, že v meste nie je dostatok kuriérov, ktorí by objednávky obyvateľom zatvoreným doma rozvážali, poznamenala agentúra Reuters.

Panika a CHAOS v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Profimedia)

Úrady v Čchao-jangu aj napriek relatívne nízkemu počtu nakazených už obyvateľom odporučili, aby obmedzili svoje aktivity. Väčšina škôl, obchodov aj podnikov však zostáva otvorená. Uzávera sa zatiaľ týka zhruba desiatky obytných budov. V obvode priamo susediacom s pekinským historickým centrom býva množstvo zámožnejších obyvateľov, sídlia tam aj niektoré ministerstvá, veľvyslanectvo a veľké firmy.

Zátarasy a ploty v Šanghaji

V niekoľkých šanghajských štvrtiach dobrovoľníci a zamestnanci mesta postavili kovové zátarasy a ploty, aby zablokovali vstup do bytových domov a malých ulíc. Medzi obyvateľmi 25-miliónovej čínskej finančnej metropoly, kde je väčšina ľudí kvôli protikoronavírusovej uzávere uväznená vo svojich bytoch, vyvolali opatrenia pobúrenia. Informujú o tom svetové agentúry.

Panika a CHAOS v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Profimedia)

Šanghajská správa podľa hospodárskeho denníka Caixin nariadila postaviť zátarasy z plechov a ploty z pletiva na niekoľkých miestach v modernej finančnej štvrti Pchu-tung. Vchody do bytových domov, kde sa preukázala nákaza koronavírusom, boli podľa agentúry AP zatarasené, pričom bol ponechaný iba malý otvor pre protipandemických pracovníkov.

Ľudia strhli plot, opatrenia kritizujú

Ľudia na sociálnych sieťach zverejnili videá, ktoré zachytávajú sobotné rozmiestnenie nových zátarás. Niektorí používatelia opatrenia ostro kritizovali. Hlavné šanghajské dopravné ťahy by mali podľa miestnych médií zostať otvorené. Na jednom z videí, ktorého pravosť agentúra AP overila, obyvatelia štvrti Sü-chuej strhli plot pred vchodom do svojho domu a hľadali pracovníka ostrahy, o ktorom sa domnievali, že mal jeho postavenie na svedomí.

Štvrte sa delia do troch kategórií

Šanghaj používa odstupňovaný systém, v ktorom sú štvrte rozdelené do troch kategórií podľa rizika prenosu COVIDU. Tie v prvej kategórii čelia najprísnejším reštrikciám a boli cieľom nových opatrení. Obyvateľom niektorých z budov v tretej kategórii je umožnené byty opustiť a navštevovať verejné miesta.

Panika a CHAOS v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Profimedia)

Lockdown vzbudil celosvetovú pozornosť

Šanghajský lockdown vzbudil celosvetovú pozornosť. Mnoho obyvateľov mesta malo problémy zohnať potraviny a uchýlilo sa k výmennému obchodu či nakupovaniu veľkého množstva zásob. Hlásené boli aj problémy so zabezpečením bežnej lekárskej starostlivosti. Hlavné pekinské supermarketové reťazce kvôli zvýšenému dopytu predĺžili otváraciu dobu, prípadne zvýšili zásoby aj počet zamestnancov.

Panika a CHAOS v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Profimedia)

V sobotu čínski internetoví cenzori zmazali zdieľané šesťminútové video, ktoré drastické dopady uzávery dokumentovalo. V jednej časti videa bola počuť nahrávka z 8. apríla, v ktorej obyvatelia jedného šanghajského komplexu kričali: "Pošlite nám jedlo".

Politika nulovej tolerancie

Čínske úrady naďalej tvrdia, že stratégia nulovej tolerancie voči covidu-19 je vzhľadom na nízku zaočkovanosť osôb starších ako 60 rokov najlepším riešením epidémie a že v prípade zrušenia tejto politiky by si variant omikron vyžiadal životy oveľa väčšieho počtu ľudí. Čína v nedeľu informovala o 21 796 novo potvrdených prípadoch komunitného prenosu nákazy covidom-19. Drvivú väčšinu z nich pritom tvoria bezpríznakové prípady v Šanghaji. Mnoho čínskych miest a provincií zaviedlo nejakú formu uzávery, ktorej cieľom je šírenie vírusu spomaliť.

Panika a CHAOS v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Profimedia)

Najnovšia vlna nákaz, ktorú spôsobil vysoko infekčný omikron, sa rozšírila v celej krajine, najmä však v Šanghaji. Od začiatku epidémie pred dvoma mesiacmi sa tam potvrdili státisíce prípadov nákazy, ale menej ako 100 úmrtí. Podľa agentúry AP je však skutočný počet mŕtvych zrejme vyšší. V Šanghaji úrady oznámili 52 nových úmrtí na Covid-19 za posledný deň.

Viac o téme: ČínaŠanghajPekingKoronavírusMasívne testovanieCOVID
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu