Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Šanghaj pomaly upúšťa od drastického lockdownu: Čiastočne obnovil verejnú dopravu

Lockdown v Číne Zobraziť galériu (4)
Lockdown v Číne (Zdroj: SITA/AP Photo/Chen Si)

PEKING - V čínskom Šanghaji v nedeľu čiastočne obnovili prevádzku verejnej dopravy v rámci postupného opätovného otvárania mesta po takmer dvojmesačnom lockdowne v dôsledku šírenia koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP.

Najväčšie čínske mesto takmer úplne uzavreli od sveta v apríli, keď sa stalo epicentrom najhoršieho výskytu covidu v krajine od prvej fázy pandémie. Na rozdiel od iných krajín Čína neustúpila od stratégie "nulovej tolerancie" covidu, pri ktorej sa snaží rýchlymi a tvrdými opatreniami izolovať ohniská nákazy, hoci je to pri infekčnejšom variante omikron čoraz ťažšie.

Lockdown v Číne
Zobraziť galériu (4)
Lockdown v Číne  (Zdroj: SITA/AP Photo/Chen Si)

Po spomalení šírenia vírusovej choroby však Šanghaj opatrne zmierňuje reštrikcie, keď už umožnil obnoviť výrobu v niektorých továrňach a obyvateľom menej rizikových oblastí znovu vychádzať von. Od nedele znova premávajú štyri z 20 liniek metra a obnovila sa aj časť cestnej dopravy. Ľudia, ktorí chcú použiť verejnú dopravu, musia preukázať negatívny test na covid a mať "normálnu teplotu", vyplýva z nariadenia úradov.

600 prípadov a tri kolá hromadného testovania

V obvode Ťing-an v centre mesta však v nedeľu znova zaviedli lockdown a obyvatelia tam podstúpia tri kolá hromadného testovania, počas ktorého nesmú opúšťať svoje domovy. Šanghaj, ktorý má 25 miliónov obyvateľov, hlásil v nedeľu približne 600 prípadov nákazy koronavírusom za posledný deň, z nich 570 bolo bez príznakov. Obmedzenia sú naďalej v platnosti v ďalších čínskych mestách vrátane hlavného mesta Peking, kde uzavreli mnohé obchody, obmedzili verejnú dopravu a nariadili miliónom ľudí prácu z domu.

Čína a ich lockdown
Zobraziť galériu (4)
Čína a ich lockdown  (Zdroj: SITA/AP Photo/Chen Si)

Do soboty takmer 5000 ľudí z pekinského obytného komplexu Nan-sin-jüan premiestnili do karanténnych hotelov po tom, ako sa tam v uplynulých dňoch objavilo 26 nových infikovaných, informovali štátne médiá. Panujú obavy, že Peking by mohol uplatniť podobný prístup ako Šanghaj, v ktorom nemalo mnoho ľudí v dôsledku lockdownu dostatočný prístup k potravinám a zdravotnej starostlivosti, dodáva AP.

Viac o téme: Verejná dopravaČínaKoronavírusUvoľňovanie opatreníLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu