Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Protesty sa "vymkli spod kontroly": Starosta mesta vyhlásil núdzový stav, polícia rozdala stovky pokút

Tisíce ľudí protestovali proti očkovaniu, pandemickým opatreniam a vláde
Tisíce ľudí protestovali proti očkovaniu, pandemickým opatreniam a vláde (Zdroj: TASR/Chad Hipolito/The Canadian Press via AP)

OTTAWA – Po viac ako týždeň trvajúcich protestoch proti pandemickým opatreniam a očkovaniu v kanadskej metropole Ottawa vyhlásil starosta Jim Watson v meste v nedeľu stav núdze.

Opatrenie je potrebné vzhľadom na "vážne ohrozenie bezpečnosti obyvateľov" v dôsledku pokračujúcich protestov, uvádza sa v oznámení mesta. To podľa vyhlásenia potrebuje viac podpory z iných častí krajiny i od federálnej vlády, informovala agentúra DPA. Starosta Watson predtým uviedol, že situácia sa "úplne vymkla spod kontroly", pričom protestujúcich je oveľa viac než má mesto k dispozícii policajtov, napísala agentúra AFP. Miestni obyvatelia sa sťažujú na neutíchajúci hluk klaksónov i obťažovanie a urážanie zo strany protestujúcich.

Policajti udelili viac než 450 pokút

Polícia v nedeľu demonštrantov znova vyzvala, aby opustili centrum Ottawy po tom, ako počas uplynulej noci došlo k narušeniam poriadku. Od soboty policajti udelili viac než 450 pokút, okrem iného za nebezpečnú jazdu a obťažovanie hlukom. Viacero osôb zadržali, pričom v takmer 100 prípadoch začali vyšetrovanie možných porušení zákona zahŕňajúcich trestné činy z nenávisti. V sobotu sa na protestoch podľa odhadov polície zúčastnilo 5000 ľudí. Časti centra mesta blokovalo okolo 1000 nákladných vozidiel a iných áut. Miestnych obyvateľov úrady vyzývali, aby sa centru vyhýbali.

Protestujú aj proti vláde kanadského premiéra Trudeaua

Protestná akcia v Ottawe sa začala koncom januára príchodom stoviek kamiónov. Tzv. Konvoj slobody (Freedom Convoy) a jeho stúpenci sa "utáborili" neďaleko kanadského parlamentu a vyhlasujú, že budú protestovať, pokým nebudú zrušené pandemické obmedzenia. Protesty pôvodne podnietila požiadavka kanadských úradov na očkovanie kamionistov vracajúcich sa z USA. Medzičasom však účastníci týchto zhromaždení protestujú proti epidemickým obmedzeniam v krajine i celkovo proti vláde kanadského premiéra Justina Trudeaua.

V krajine je úplne zaočkovaných viac ako 77 percent obyvateľstva

Podobné, i keď menšie demonštrácie sa v sobotu konali aj v ďalších kanadských mestách ako Toronto, Quebec a Winnipeg. Veľká časť Kanaďanov podľa nedávneho prieskumu podporuje opatrenia proti šíreniu koronavírusu. V krajine je úplne zaočkovaných viac ako 77 percent obyvateľstva.

Viac o téme: ProtestNúdzový stavKanadaKoronavírusOttawa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu