Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Úrazy pri nepokojoch v Kazachstane utrpelo vyše 1000 ľudí: Reaguje aj minister Korčok

Počas protestov v Kazachstane, ktoré prerástli do nepokojov, utrpelo zranenia vyše 1000 osôb Zobraziť galériu (2)
Počas protestov v Kazachstane, ktoré prerástli do nepokojov, utrpelo zranenia vyše 1000 osôb (Zdroj: SITA/AP Photo/Yan Blagov)

NURSULTAN - Počas protestov v Kazachstane, ktoré prerástli do nepokojov, utrpelo zranenia vyše 1000 osôb, z ktorých takmer 400 museli hospitalizovať. Kazašské bezpečnostné zložky tiež vo štvrtok informovali o 12 obetiach a 357 zranených vo svojich radoch. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa miestne úrady.

Organizácia zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) vo štvrtok už vyslala do Kazachstanu prvé jednotky na žiadosť kazašskej vlády, ktorá požiadala alianciu vedenú Ruskom o pomoc pri potlačení narastajúcich nepokojov, píšu agentúry TASS a AFP.

Vývoj situácie v Kazachstane sledujeme s veľkým znepokojením, tvrdí Korčok

Slovensko sleduje vývoj aktuálnej situácie v Kazachstane, v ktorom protesty proti vysokým cenám pohonných látok prerástli do násilia, s veľkým znepokojením. Občania Slovenska nachádzajúci sa v Kazachstane však podľa doposiaľ dostupných informácií neutrpeli počas nepokojov nijaké zranenia. Vo štvrtok to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.  

"Situáciu v Kazachstane je potrebné čo najrýchlejšie deeskalovať a ukončiť strety, ktorých výsledkom sú obete na životoch. Pnutie v spoločnosti sa nedá vylúčiť, ale štát musí hľadať cesty, ako sa s nimi vysporiadať demokratickou cestou. Tou nie je násilie, ale dialóg s rešpektovaním zákonov a ľudských práv," uviedol Korčok vo vyhlásení.

Z informácií, ktoré má v súčasnosti k dispozícii Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, nevyplýva, že by medzi zranenými mali byť občania Slovenska. V Kazachstane však dlhodobo pôsobí niekoľko slovenských kňazov a rehoľných sestier, uvádza sa vo vyhlásení.

Šéf diplomacie EÚ i vysoká komisárka OSN apelujú na koniec násilia

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v súvislosti s masovými nepokojmi v Kazachstane, ktoré trvajú už niekoľko dní, vyzvala vo štvrtok všetky zúčastnené strany, aby upustili od násilia a usilovali sa o mierové riešenie. Informovala o tom agentúra AFP. "Ľudia majú právo na pokojné protesty a slobodu vyjadrenia. Zároveň ale protestujúci - nech sú akokoľvek nahnevaní a s pocitom krivdy - by sa nemali uchýliť k násiliu voči ostatným," uviedla vo vyhlásení Bacheletová. Vyzvala tiež na prepustenie všetkých ľudí, ktorých polícia zadržala len za to, že uplatnili svoje právo na pokojný protest.

Bacheletová reagovala i na správy o údajnej štvrtkovej streľbe na protestujúcich v meste Alma-Ata, počas ktorej zrejme došlo i k obetiam na životoch. K smrteľnému použitiu sily, akým je nasadenie ostrej munície, by sa kazašské jednotky mali uchýliť len ako k poslednej možnosti, a to výlučne v prípade, že im hrozí smrť alebo vážne zranenie, pričom by malo ísť o nevyhnutné a úmerné konanie, ktoré sa bude riadiť princípmi medzinárodného práva.

Kazašských predstaviteľov Bacheletová vyzvala, aby okamžite obnovili a zaistili internetové služby, ktoré sú v pandemickej situácii nevyhnutne potrebné i pre núdzové zdravotnícke služby. "Vypnutie internetu, čo znamená obmedzenie prístupu ľudí k informáciám... nie je odpoveďou na krízu, ale predstavuje riziko podnecovania násilia a nepokojov," kritizovala. Počas protestov došlo totiž v Kazachstane k rozsiahlym prerušeniam signálu mobilných operátorov, zablokovaniu online chatovacích služieb a k niekoľkohodinovým výpadkom internetu.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vo štvrtok vyjadril "veľké znepokojenie" nad protestmi v Kazachstane, ktoré vyústili do násilností, a zdôraznil, že je potrebné ochrániť základné práva civilného obyvateľstva. Varoval tiež pred zapojením sa zahraničných vojenských síl do konfliktu v tejto stredoázijskej krajine. "(Ľudské) práva a bezpečnosť civilistov musia byť garantované. Vonkajšia vojenská pomoc prináša spomienky na situácie, ktorým sa treba vyhnúť," napísal Borrell na Twitteri.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v telefonáte so svojím kazašským rezortným kolegom Muchtarom Tleuberdim apeloval na "pokojné" vyriešenie situácie v Kazachstane, uviedla agentúra TASS. Spojené štáty podľa vyhlásenia rezortu diplomacie naďalej podporujú ústavné inštitúcie a slobodu médií v Kazachstane.

Francúzsko a Británia vyzvali na ukončenie násilných protestov v Kazachstane

Británia vo štvrtok vyzvala na ukončenie násilných protestov v Kazachstane, ktoré si vyžiadali už desiatky obetí a najmenej 1000 zranených. Uprostred nepokojov v tejto stredoázijskej krajine žiada Francúzsko zdržanlivosť a umiernený postoj od všetkých zúčastnených strán, vrátane jednotiek regionálnej bezpečnostnej aliancie vedenej Ruskom. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vyzývame proti ďalšej eskalácii a chceme vidieť mierovú rezolúciu," povedal novinárom hovorca britského premiéra Borisa Johnsona. Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v Paríži uviedol, že aktuálne udalosti v Kazachstane sú mimoriadne znepokojujúce. "Vyzývame všetky strany - v Kazachstane i v rámci ODKB (Organizácia zmluvy o kolektívnej bezpečnosti) - aby preukázali  umiernenosť a započali dialóg," povedal Le Drian po tom, čo ODKB vo štvrtok rozhodla o vyslaní prvých svojich jednotiek do Kazachstanu. Išlo pritom o odpoveď na žiadosť kazašskej vlády s cieľom poskytnúť pomoc pri potlačení narastajúcich nepokojov.

Nemecká vláda svojich občanov varovala, aby do Kazachstanu v momentálnej nepokojnej situácii necestovali. Ako vo štvrtok informovalo ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne, generálny konzulát Nemecka v meste Alma-Ata na juhovýchode Kazachstanu zostane až do odvolania zatvorený, píše agentúra DPA. O konzulárne služby môžu nemeckí občania požiadať na veľvyslanectve v hlavnom meste Nursultan.

Organizácia zmluvy o kolektívnej bezpečnosti už vyslala do Kazachstanu prvé jednotky na žiadosť kazašskej vlády

"Mierové sily Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti boli vyslané do Kazachstanu na obmedzené časové obdobie s cieľom stabilizácie a normalizácie situácie," uviedla ODKB vo vyhlásení, ktoré zverejnila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Počas protestov v Kazachstane,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yan Blagov)

Podľa tohto vyhlásenia boli do Kazachstanu vyslané ruské, bieloruské, arménske, tadžické a kirgizské jednotky. Vo vyhlásení sa však nešpecifikuje presný počet vojakov, ktorí do Kazachstanu smerujú. Ich úlohami však "bude ochrana dôležitých štátnych a vojenských objektov a poskytnutie pomoci bezpečnostným zložkám Kazašskej republiky pri stabilizácii situácie", uvádza sa vo vyhlásení. Ruské jednotky podľa vyhlásenia preváža do Kazachstanu vojenské letectvo, pričom niektoré z nich už "začali plniť svoje úlohy".

Protesty v Kazachstane vypukli 2. januára

Protesty v Kazachstane vypukli 2. januára v Mangystauskej oblasti a postupne sa rozšírili do viacerých kazašských miest. Z počiatku išlo o protesty proti vysokým cenám pohonných látok - konkrétne skvapalneného ropného plynu (LPG). Neskôr však podľa agentúry Reuters tieto protesty prerástli do protivládnych nepokojov, ktorých príčinou je hlboko zakorenená nespokojnosť miestneho obyvateľstva s takmer 30 rokov trvajúcou vládou bývalého kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva.

Nazarbajev od vypuknutia protestov ešte verejne nevystúpil

Ten síce v roku 2019 odstúpil z funkcie, stále si však zachoval svoj politický vplyv, pričom sa predpokladá, že jeho rodina ovláda väčšinu kazašskej ekonomiku, ktorá je najväčšou ekonomikou strednej Ázie. Nazarbajev (81) od vypuknutia protestov ešte verejne nevystúpil, pripomína Reuters.

Viac o téme: NepokojeZraneniaKazachstanJednotky ODKB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu