Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Kazachstane malo zomrieť až 164 ľudí: Ministerstvo tvrdí, že išlo o technickú chybu

Protesty v Kazachstane sa začali 2. januára ako reakcia na prudké zvýšenie cien plynu Zobraziť galériu (13)
Protesty v Kazachstane sa začali 2. januára ako reakcia na prudké zvýšenie cien plynu (Zdroj: SITA/AP)

ALMA-ATA - Kazašské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu uviedlo, že o počte zabitých počas protestov neinformovalo. Agentúra Interfax dodala, že ministerstvo nepotvrdilo zverejnenú informáciu o najmenej 164 obetiach nepokojov v Kazachstane.

Vo vyhlásení pre spravodajský web Orda.kz rezort zdravotníctva spresnil, že údaje o najmenej 164 obetiach sa objavili na kanáli Telegram, ktorý prevádzkuje ministerstvo informácií a sociálneho rozvoja. To označilo zverejnenie údajov o obetiach ako "technickú chybu". Rozhlasová stanica Azattyk, ktorá je kazašskou redakciou Rádia Sloboda (RFE/RL), medzičasom informovala, že medzi obeťami nepokojov sú aj tri deti: 11- a 15-roční tínedžeri a štvorročné dievča. Oficiálne úrady potvrdili smrť dvoch detí.  

Zahraničné tlačové agentúry predtým v nedeľu s odvolaním sa na najnovšiu štatistiku kazašských úradov informovali o najmenej 164 obetiach násilných protestov, ktoré tento týždeň vypukli v Kazachstane. Z toho len v samotnej Alma-Ate – najväčšom meste tejto stredoázijskej krajiny – údajne zahynulo 103 osôb. Z týchto údajov však nebolo jasné, či sa týkajú len obetí z radov civilného obyvateľstva, alebo či sú do tohto počtu zarátaní aj príslušníci bezpečnostných zložiek, komentovala agentúra AP.

Ministerstvo vnútra pôvodne informovalo o 18 zabitých príslušníkoch bezpečnostných zložiek, neskôr túto bilanciu upravilo na 16. Kazašské úrady v nedeľu podvečer (SEČ) uviedli, že počas nepokojov bolo zadržaných 5969 ľudí. Medzi zadržanými sú údajne aj cudzinci. V súvislosti s tým sa "začalo 125 predbežných vyšetrovaní skutkových okolností vrážd, násilia voči vládnym predstaviteľom, lúpeží, chuligánstva a krádeží," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. 

Protesty v Kazachstane sa začali 2. januára ako reakcia na prudké zvýšenie cien plynu a čoskoro sa zo západnej časti územia štátu rozšírili aj do ďalších oblastí a lokalít. Ekonomické požiadavky vzápätí vystriedali požiadavky politické. Od 5. januára začali pokojné protesty prerastať aj do rabovania, podpaľačstva, obsadzovania administratívnych budov, ozbrojených incidentov či krádeží. Veľmi výbušná bola najmä situácia v Alma-Ate.

V Kazachstane malo zomrieť
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Jednotky ODKB budú v Kazachstane do úplnej stabilácie situácie

Veliteľ jednotiek Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) vyslaných do Kazachstanu, generál Andrej Serďukov, v nedeľu vyhlásil, že  mierové sily ODKB zostanú v Kazachstane, kým "sa situácia úplne nestabilizuje". Podľa agentúry Interfax tiež uviedol, že jednotky ODKB už ukončili svoje rozmiestňovanie na území Kazachstanu, začali plniť pridelené úlohy, pričom - okrem iného - chránia aj dôležité vojenské a vládne zariadenia v metropole Alma-Ata. 

Táto misia sa koná na základe žiadosti kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva. Rusko, ktoré do stredoázijskej republiky, vyslalo najpočetnejší kontingent, označuje túto misiu za "mierotvornú", kazašská opozícia však hovorí o invázii. Interfax spresnil, že Rusko vyslalo do misie ODKB jednotky leteckých výsadkárov a pôsobí tam už aj operatívny štáb na čele so zástupcom náčelníka spojeného štábu ODKB.

Serďukov v telefonáte, ktorý v nedeľu absolvoval s generálnym tajomníkom ODKB Stanislavom Zasom, okrem iného potvrdil aj to, že ruské vojenské letectvo prepraví z Kazachstanu tých občanov Ruskej federácie, ktorí vyjadrili želanie vrátiť sa do vlasti. Interfax dodal, že počas víkendu bolo do Moskvy z Kazachstanu prevezených viac ako 1400 ľudí. 

Ministerstvo zahraničných vecí dodalo, že záujem o prepravu do Ruska prejavilo celkovo asi 1600 ľudí. Ide najmä o občanov Ruskej federácie, ale aj Kazachstanu či Bieloruska. Letisko v Alma-Ate je pod plnou kontrolou ruských výsadkárov, oznámilo v piatok ruské ministerstvo obrany. Situácia v Kazachstane sa vyhrotila 2. januára, keď sa v meste Žanaozen na západe krajiny začali zhromaždenia proti prudkému zvýšeniu cien skvapalneného plynu. Tie potom prerástli do masívnych protestov po celej krajine s ekonomickými a politickými požiadavkami. 

V Kazachstane malo zomrieť
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Situácia sa ešte viac vystupňovala 4. a 5. januára, keď v Alma-Ate došlo k stretom demonštrantov s bezpečnostnými silami. Objavili sa správy o obetiach na životoch a zranených. Prezident Tokajev následne 5. januára odvolal vládu a postupne pristúpil aj k ďalším personálnym zmenám. V krajine platí výnimočný stav.

Súčasťou personálnych zmien bolo aj odvolanie dlhoročného prezident Nursultana Nazarbajeva z postu šéfa bezpečnostnej rady, ktorej sa ujal Tokajev. Nazarbajevov tím vydal v nedeľu vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že exprezident sa funkcie vzdal dobrovoľne, nebol odvolaný.         

Situácia je podľa úradov stabilizovaná

Situácia v Kazachstane v súvislosti s nepokojmi, ktoré v krajine minulý týždeň vypukli po protestoch proti vysokým cenám pohonných látok, je stabilizovaná. V pondelok to oznámil tlačový odbor kazašského Výboru pre národnú bezpečnosť (KNB), informovala agentúra TASS.

"Situácia v Kazašskej republike je k 10. januáru stabilizovaná a pod kontrolou," uvádza sa vo vyhlásení KNB. Výbor ďalej uvádza, že podľa operatívnych štábov sa podarilo eliminovať "teroristickú hrozbu a boli oslobodené všetky administratívne objekty v mestách Alma-Ata, Kyzylorda, Taldykorgan a Taraz, ktorých sa zmocnili teroristi".

V Kazachstane malo zomrieť
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kazašské úrady okrem toho v pondelok informovali, že počas nepokojov zatkli v krajine takmer 8000 ľudí. Kazašská vláda nepokoje označila za útok "teroristických skupín", a zároveň vyjadrila nespokojnosť s tým, ako zahraničné média pokryli udalosti, ktoré sa v krajine minulý týždeň odohrali, píše agentúra AFP.

Správy zahraničných médií podľa kazašského ministerstva zahraničných vecí "vytvorili falošný dojem, že kazašská vláda sa zamerala na pokojných protestujúcich". AFP zároveň informovala, že v najväčšom meste krajiny Alma-Ata v pondelok po päťdňovom výpadku opäť obnovili internetové spojenie a miestne a zahraničné portály sa sú opäť dostupné.

Nepokoje boli pokusom o štátny prevrat, tvrdí prezident Tokajev

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v pondelok označil dni historických nepokojov v jeho stredoázijskej krajine za pokus o štátny prevrat a prisľúbil, že tamojšie bezpečnostné zložky nebudú nikdy strieľať do pokojných demonštrantov.

"K protestom sa pridali ozbrojení militanti, ktorí čakali v zákulisí na príležitosť. Hlavný cieľ bol zrejmý - podkopanie ústavného poriadku, zničenie vládnych inštitúcií a uchvátenie moci. Bol to pokus o štátny prevrat," vyhlásil Tokajev, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Kasym-Žomart Tokajev
Zobraziť galériu (13)
Kasym-Žomart Tokajev  (Zdroj: SITA/Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Kazašský prezident zároveň uviedol, že vojenská misia pod velením Ruska sa už "čoskoro" skončí. Tokajev to povedal počas pondelkového stretnutia s lídrami členských krajín Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) - vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina.

Kazachstan sa od začiatku roka zmieta v nepokojoch, ktoré sa rozvinuli z prvotných protestov proti zvýšeniu cien pohonných látok. Pri potýčkach s poriadkovými silami zahynulo niekoľko desiatok ľudí vrátane policajtov. Ministerstvo vnútra uviedlo, že zatknutých bolo takmer 8000 ľudí.

"Nikdy sme nestrieľali a nikdy nebudeme strieľať do pokojne protestujúcich demonštrantov," zdôraznil Tokajev, ktorý predtým označil účastníkov protivládnych pochodov za teroristov. Na žiadosť Tokajeva prišlo do Kazachstanu 2500 vojakov mierových síl ODKB pod vedením Moskvy.

Putin na pondelkovom stretnutí vyhlásil, že tieto jednotky zostanú v Kazachstane len na "určité" obdobie, píše AFP. Dodal, že táto krajina sa stala terčom "medzinárodného terorizmu". Prezident Ruskej federácie zdôraznil, že Moskva nepripustí žiadne "revolúcie" v danom regióne.

Putin: Jednotky ODKB zostanú v Kazachstane iba na obmedzené časové obdobie 

Jednotky Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) vedenej Ruskom ostanú v Kazachstane iba na "obmedzené časové obdobie". V pondelok to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia lídrov krajín ODKB, informovala agentúra AFP.

"Chcem zdôrazniť, že kontingent kolektívnych mierových síl ODKB bol do Kazachstanu vyslaný na obmedzené časové obdobie... Po tom, ako splní svoju funkciu sa samozrejme celý kontingent stiahne z Kazachstanu," uviedol Putin s tým, že to, ako dlho ostanú jednotky ODKB v Kazachstane, závisí od rozhodnutia kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva.

Tokajev na stretnutí uviedol, že ODKB do Kazachstanu vyslala 2030 vojakov a 250 kusov vojenskej výbavy. Podľa ruského prezidenta rozmiestnenie vojsk ODKB, ktorej súčasťou sú najmä bývalé sovietske krajiny ako Arménsko, Bielorusko, Tadžikistan, Kazachstan, či Kirgizsko, vysiela signál, že miestni lídri nedovolia, aby v týchto krajinách prepukli "revolúcie". "Opatrenia, ktoré prijala ODKB, jasne ukazujú, že nedopustíme, aby sa u nás doma rozkolísala situácia a bol realizovaný scenár takzvaných farebných revolúcií," uviedol Putin.

Z Alma-Aty vzlietlo ruské lietadlo s evakuovanými Maďarmi na palube

Z letiska najväčšieho kazašského mesta Alma-Ata vzlietlo v pondelok evakuačné lietadlo ruského ministerstva obrany na palube so šiestimi občanmi Maďarska a ich rodinnými príslušníkmi. Informoval o tom na Facebooku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

"Ruský rezort zahraničných vecí ponúkol pomoc pri evakuácii maďarských občanov z Alma-Aty," napísal Szijjártó a pripomenul, že o tomto kroku rokoval v nedeľu s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Maďarský minister zdôraznil, že letisko v Alma-Ate je ešte stále zatvorené pred komerčnými letmi.

Evakuovaných Maďarov prevezie ruské lietadlo do Ruska, odtiaľ poletia domov transportným lietadlom maďarských ozbrojených síl, informoval maďarský rezort diplomacie. Z Kazachstanu sa do Maďarska podľa komerčnej televízie ATV vrátili v týchto dňoch doposiaľ dvaja občania Maďarska.

Viac o téme: ObeteProtestyKazachstan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu