Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počas nepokojov v Kazachstane zatkli už vyše 5000 ľudí: O život prišli desiatky ľudí

Nepokoje v Kazachstane Zobraziť galériu (4)
Nepokoje v Kazachstane (Zdroj: SITA/Vladimir Tretyakov/NUR.KZ via AP)

NUR-SULTAN - Dovedna vyše 5000 ľudí bolo už v Kazachstane zatknutých počas nepokojov, ktoré v tejto stredoázijskej krajine vypukli pred niekoľkými dňami. Podľa agentúry DPA to v nedeľu ráno oficiálne oznámilo kazašské ministerstvo vnútra.

Protesty v Kazachstane sa začali 2. januára ako reakcia na  prudké zvýšenie cien plynu a čoskoro sa zo západu krajiny rozšírili aj do ďalších oblastí a lokalít. Ekonomické požiadavky vzápätí vystriedali požiadavky politické. Od 5. januára však začali pokojné protesty – najmä v metropole Alma-Ata – prerastať aj do rabovania, podpaľačstva, obsadzovania administratívnych budov, ozbrojených incidentov či krádeží.

Počas nepokojov v Kazachstane
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Vladimir Tretyakov/NUR.KZ via AP)

Ministerstvo v nedeľu spresnilo, že zadržaných a zatknutých bolo 5135 osôb. Súdne orgány začali vyšetrovanie rozličných trestných činov. Minister vnútra Jerlan Turgumbajev v spravodajskej televízii Chabar 24 uviedol, že za tento relatívne krátky čas prudkej revolty bolo zničených vyše 100 nákupných stredísk a budov bánk a okolo 400 motorových vozidiel, väčšinou policajných áut.

Agentúra TASS píše, že odľahlejšie časti Kazachstanu začali dostávať prídely základných potravín, ale začalo sa aj s núdzovou distribúciou pohonných hmôt. Počas nepokojov bolo podľa ministerstva vnútra zabitých v Kazachstane 16 príslušníkov bezpečnostných síl a viac než 1300 policajtov či vojakov utrpelo zranenia. Už pred týmito informáciami vláda oznámila, že silné nepokoje si vyžiadali vyše štyri desiatky obetí na ľudských životoch, a to aj vrátane členov bezpečnostných zložiek.

Počas nepokojov v Kazachstane
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Vladimir Tretyakov/NUR.KZ via AP)

Pri nepokojoch prišlo o život najmenej 164 ľudí

Najmenej 164 ľudí prišlo o život pri násilných protestoch, ktoré tento týždeň vypukli v Kazachstane. Z toho len v samotnej Alma-Ate – najväčšom meste tejto stredoázijskej krajiny – zahynulo podľa uvedeného zdroja 103 osôb.

Oznámila to v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na najnovšiu oficiálnu štatistiku kazašského ministerstva zdravotníctva, o ktorej informovala miestna spravodajská televízia Chabar 24. Z týchto údajov však nie je jasné, či sa týkajú len obetí z radov civilného obyvateľstva, alebo či sú do tohto počtu zarátaní aj príslušníci bezpečnostných zložiek, komentuje agentúra AP.

Pápež František odsúdil násilnosti v Kazachstane

Pápež František v nedeľu počas tradičnej modlitby Anjel Pána odsúdil násilnosti v Kazachstane a apeloval na dialóg v snahe vyriešiť nepokojnú situáciu v tejto stredoázijskej krajine. Informovala o tom agentúra APA.

Na snímke pápež František
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Alessandra Tarantino))

"S bolesťou som sa dozvedel, že protesty, ktoré v posledných dňoch vypukli v Kazachstane, si vyžiadali obete na životoch," povedal pápež. "Modlím sa za nich (mŕtvych) a ich rodiny," uviedol najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi pred veriacimi na Námestí svätého Petra v Ríme. "Verím, že spoločenská harmónia (v Kazachstane) sa opäť čo najskôr obnoví prostredníctvom hľadania dialógu, spravodlivosti a spoločného dobra," dodal.

V Kazachstane zadržali známeho kirgizského džezmena

Kirgizské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu vyzvalo kazašské úrady, aby okamžite prepustili hudobníka Vikrama Ruzachunova, ktorý bol zadržaný počas protivládnych protestov v Alma-Ate. Informovala o tom v nedeľu rozhlasová stanica Azattyk, ktorá je kazašskou redakciou Rádia Sloboda (RFE/RL). Podľa agentúry Interfax kirgizské ministerstvo zaslalo Kazachstanu protestnú nótu a uskutočnil sa aj telefonát na úrovni námestníkov šéfov diplomacie.

Ruzachunovova kauza sa stala známou po tom, ako kazašský televízny kanál v nedeľu zverejnil video s priznaním jedného zo zadržaných, ktorý tvrdí, že mu za účasť na protestoch v Alma-Ate ponúkli 90.000 tenge (182 eur) a na 2. januára mu kúpili letenku do kazašskej metropoly, kde sa ubytoval v byte, v ktorom boli aj prisťahovalci z Tadžikistanu a Uzbekistanu. Muž vo videu uviedol, že bol na jednom z protivládnych mítingov, ale potom sa zľakol, vrátil sa do bytu, kde prenocoval. Na druhý deň ráno sa chcel vrátiť domov, ale zadržali ho vojaci. 

Identita muža, na ktorého tvári sú viditeľné podliatiny a modriny, nebola zverejnená. Kirgizi v ňom však spoznali ako obľúbeného jazzového hudobníka a klaviristu Vikrama Ruzachunova. Mnohí používatelia internetu označili tento videozáznam za propagandu kazašských úradov. Kirgizské ministerstvo vnútra po zverejnení videa v kazašskej televízii s odvolaním sa na hudobníkových príbuzných informovalo, že Ruzachunov cestoval do Alma-Aty často a aj pred Novým rokom bol pozvaný do mesta, aby tam odohral koncerty.

Príbuzní nevedia, kde sa Ruzachunov momentálne nachádza a nemôžu sa mu dovolať. Podľa vyhlásenia kirgizského ministerstva vnútra hudobník si letenku do Alma-Aty kúpil 16. decembra a 2. januára tam aj odcestoval. Šéf kirgizského Štátneho výboru pre národnú bezpečnosť Kirgizska Kamchybek Tašijev v nedeľu novinárom povedal, že Ruzachunov nie je žiadny terorista, ale "hudobník a slušný človek". Tašijev zároveň vyzval štátne orgány Kazachstanu, aby "zmenili rétoriku pri vyšetrovaní". 

Viac o téme: NepokojeObeteKazachstan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu