Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Nechcú sa očkovať, ostanú doma: Tisícom zamestnancov nariadili neplatené voľno

Americká vlajka veje na budove hasičov v New Yorku. Okolo 9 000 zamestnancov mesta, ktorí sa nedali povinne zaočkovať, dostalo neplatené voľno. Pre newyorských policajtov, hasičov či pracovníkov komunálnych služieb je očkovanie povinné od 1. novembra.
Americká vlajka veje na budove hasičov v New Yorku. Okolo 9 000 zamestnancov mesta, ktorí sa nedali povinne zaočkovať, dostalo neplatené voľno. Pre newyorských policajtov, hasičov či pracovníkov komunálnych služieb je očkovanie povinné od 1. novembra. (Zdroj: TASR/AP Photo/Jeenah Moon)

NEW YORK - Približne 9000 zamestnancov mesta New York si musí vziať neplatené voľno, pretože odmieta povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom v noci na utorok agentúra AP.

Vedenie mesta nariadilo povinné očkovanie proti covidu všetkým zamestnancom verejného sektora vrátane policajtov a hasičov. Povinnosť vstúpila do platnosti od pondelka 1. novembra.

Starosta New Yorku Bill de Blasio oznámil, že "nezaočkovaní zamestnanci dostanú neplatené voľno dovtedy, kým svojmu nadriadenému neukážu potvrdenie o vakcinácii."

De Blasio v pondelok na Twitteri napísal, že zaočkovať sa dalo už 91 percent zamestnancov mesta. Zároveň sa poďakoval všetkým, ktorí tak urobili.

Zamestnanci sú nespokojní

Pracovníci z niektorých kľúčových odvetví, ako napríklad polície či hasičského zboru, vyjadrujú nespokojnosť s nariadením o povinnom očkovaní, pripomína AP. Odborová organizácia v New Yorku zastupujúca policajtov proti tomuto nariadeniu podala žalobu.

Tisíce hasičov v meste nahlásili absenciu z dôvodu práceneschopnosti, čím podľa AP vyjadrujú nespokojnosť s opatrením. Šéf hasičského zboru v meste Daniel Nigro oznámil, že mimo prevádzky bolo 18 z celkového počtu 350 požiarnych zbrojníc v New Yorku a na mnohých ďalších bol nedostatok personálu.

Rozhodnutie môže ohroziť samotných ľudí

Nigro podľa svojich slov hasičov, ktorí oznámili pracovnú neschopnosť, požiadal, aby svoje rozhodnutie prehodnotili. Ich absencia zasiahne obyvateľov mesta i kolegov, ktorí ich budú musieť nahrádzať.

Mesto podľa de Blasia podnikne kroky voči zamestnancom, ktorí na pracovnú neschopnosť nemajú primerané dôvody.

Viac o téme: OčkovaniePandémiaKoronavírusNew York. zamestnanci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu