Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Afganec (28) zverejnil FOTO biednej večere zo základne s utečencami v USA: To, čo sa strhlo, vôbec nečakal!

Hamed Ahmadi a jeho porcia jedla na 12 hodín. Zobraziť galériu (2)
Hamed Ahmadi a jeho porcia jedla na 12 hodín. (Zdroj: Twitter/Hamed Ahmadi)

EL PASO - Mladý Afganec čelí nepríjemným komentárom po tom, čo na twitteri zverejnil fotografiu, ktorá ukazuje jeho skromné prídely jedla na vojenskej základni Fort Bliss v texaskom El Pase, kam Spojené štáty evakuovali utečencov z krajiny, ktorú nedávno dobylo militantné hnutie Taliban. Mnoho ľudí ho označilo za nevďačného. Keď sa mu vraj nepáči, čo dostáva, môže sa pokojne pratať domov. Mladík sa bráni, že svojím príspevkom len chcel poukázať na neľahkú situáciu utečencov, ktorá nie je nijako ružová.

FOTO Ďalšie zverstvá Talibanu: Bojovníci mali popraviť tehotnú policajtku pred manželom a deťmi

Hamed Ahmadi v súčasnosti žije v stane so 70 ďalšími krajanmi, no celkovo je na vojenskej základni ubytovaných už vyše 4000 utečencov. Podľa serveru MailOnline dochádzajú finančné zdroje aj potraviny. Svedčí o tom aj fotografia večere, ktorú vo štvrtok Hamed zverejnil na Twitteri. Išlo o dva malé kúsky kuracieho mäsa, niekoľko kúskov melónu a chlieb. Ďalšie jedlo sa malo podávať až o 12 hodín.

Jeho príspevok vyvolal silné reakcie na oboch stranách. U tých, ktorí považujú niečo také za neprípustné aj u tých, ktorí mali dojem, že mladík kritizuje bezplatné jedlo, ktoré dostáva ako utečenec a niektorí ho dokonca vyzvali, aby sa vrátil späť domov. Jeden z užívateľov napísal, že mu sám kúpi aj jednosmernú letenku.

"Možno by ste mohli predať iPhone, z ktorého tweetujete, a dať si niekoľko 5 (hviezdičkových) jedál. Alebo si to vymeňte s mnohými americkými veteránmi bez domova," uviedla jedna z horčených žien. "Sťažujete sa a dostávate viac ako veľa amerických občanov. Prosím, prestaňte," dodala ďalšia. Iná používateľka však na to kontrovala fotografiou obéznych detí, napchávajúcich sa v prevádzke rýchleho občerstvenia, so slovami: "Správate sa, ako keby sme boli krajina, kde sa hladuje."

"Moje srdce patrí všetkým Afgancom, ktorí museli opustiť svoju krajinu a rodinu. Nie je nikdy ľahké nechať svju vlasť za sebou. Je mi ľúto, keď vidím, že toto je jedlo, ktoré dostávate. Dúfam, že sa to zlepší," znel jeden z ďalších komentárov vyjadrujúcich podporu.

Hamed chcel len poukázať na to, aká je realita

"Situácia tu nie je taká dobrá, ako sme očakávali,“ povedal Ahmadi pre KTSM. "Problémom súčasnej situácie je, že texaská vláda nebola skutočne pripravená." Vojenskú základňu kritizujú okrem potravín aj pre nepoužiteľné kúpeľne s odpadom na podlahe a upchatými umývadlami. "Cieľom tohto tweetu nebolo... sťažovať sa, byť veľmi kritický," vysvetlil Ahmadi pre The Independent. "Len som opisoval situáciu afganských utečencov, ktorí sa nachádzajú v situácii, v ktorej by v skutočnosti ani nechceli byť."

Afganec (28) zverejnil FOTO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Senior Airman Taylor Crul/U.S. Air Force via AP)

Z Kábulu bolo evakuovaných viac ako 123-tisíc utečencov, pričom viac ako 75-tisíc z nich sú Afganci. Hamed Ahmadi žil predtým v hlavnom meste Kábule. Jeho brat bol zabitý pred dvoma mesiacmi v boji proti Talibanu a jeho sestra zomrela na koronavírus. Ďalšia sestra stále žije v Afganistane, ale teraz sa skrýva kvôli svojej predchádzajúcej službe v afganských policajných silách, informoval the New York Post.

Viac o téme: JedloUtečenecký táborAfganistanFort Bliss
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu