Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tragédia na vojenskej základni: VIDEO Tesne po štarte sa zrútila stíhačka, pilot neprežil

Pri havárii stíhačky vypukol požiar.
Pri havárii stíhačky vypukol požiar. (Zdroj: YouTube/ ABC News)

LAS VEGAS - Po štarte z americkej Nellisovej leteckej základne sa zrútilo vojenské lietadlo francúzskej výroby Dassault Aviation Mirage F-1. Pilot haváriu neprežil. Informáciu potvrdili vyšetrovatelia.

Lietadlo sa zrútilo včera okolo 14.30 h. Po páde vnikol požiar a dym bolo vidieť na kilometre ďaleko. Podľa miestnych obyvateľov bolo počuť hlasný zvuk. Národný úrad pre bezpečnosť dopravy (NTSB), ktorý nehodu vyšetruje, potvrdil, že ide o lietadlo Dassault Aviation Mirage F-1.

Mirage F-1 je francúzska stíhačka, ktorá bola vyrábaná od 60. rokov minulého storočia a zo služby bola vyradená v júni 2014. Lietadlo pristálo v obytnej štvrti, ale nie je známe, či pilot zomrel počas havárie alebo po nej.

Letecká základňa na Twitteri uviedla: „Lietadlo prevádzkované dodávateľom, ktoré vzlietlo z Nellisovej leteckej základne, sa zrútilo približne o 14:30 24. mája mimo južný okraj základne.“ Republikánsky kongresman Steven Horsford na Twitteri napísal: „Spolu s mojím tímom sme smutní, že sa dozvedáme správy o leteckej katastrofe neďaleko Nellisovej leteckej základne. Pozorne sledujeme situáciu a čakáme na ďalšie podrobnosti od orgánov základne, moje myšlienky patria všetkým, ktorých sa to týka.“

Zamestnanec Martin Luther King Jr. Elementary School pre televíziu Fox povedal: "Počuli sme prúdové lietadlo. Bolo to naozaj hlučné a jednoducho sa zastavilo. Videli to triedy vonku.“

Guvernér Nevady Steve Sisolak tiež tweetoval svoje modlitby za všetkých zúčastnených. Napísal: „Kathy a ja sa modlíme za všetkých, ktorých sa týka dnešný incident, najmä za mužov a ženy z @NellisAFB..."

Existujú nepotvrdené správy o tom, že lietadlo pilotoval pilot mimo US Air Force. Okolnosti havárie vyšetruje Národný úrad pre bezpečnosť dopravy, čo by znamenalo, že úrady s ňou zaobchádzajú skôr ako s civilným lietadlom než s vojenským.

 

Viac o téme: PilotSmrťStíhačkaVyšetrovanieLetecká katastrofa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu