Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Výborné správy: Protilátky po vakcíne proti KORONAVÍRUSU dosiahli neuveriteľné číslo!

Očkovanie vakcínou Pfizer
Očkovanie vakcínou Pfizer (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

LONDÝN - Už po prvej dávke očkovanie proti covidu-19 vakcínami Pfizer / BioNTech a AstraZeneca má protilátky vyše 96 percent ľudí. Po druhej dávke dokonca vyše 99 percent ľudí. Zistili to britskí vedci, ktorí skúmali účinnosť vakcín u viac ako 8000 očkovaných v Anglicku a Walese. Podľa ďalšieho prieskumu prináša očkovanie úľavu i ľuďom, ktorí majú dlhodobé zdravotné dôsledky po prekonaní choroby covid-19.

Obávaný indický variant KORONAVÍRUSU: Táto skupina ľudí by pred ním mala byť chránená!

Napísal o tom dnes denník The Guardian. Výskum ukázal, že v období od 28 do 34 dní po prvej dávke vakcíny malo protilátky 96,42 percenta očkovaných osôb. V rozmedzí sedem až 14 dní po druhej dávke vakcíny vzrástol podiel ľudí s protilátkami na 99,08 percenta.

VIDEO Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať

Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať (Zdroj: MZ SR)

Vedci z londýnskej University College, ktorí sú autormi štúdie o protilátkovej odpovede u očkovaných proti covidu-19, sa domnievajú, že jej výsledky sú "fantastické". "Viac ako deväť z desiatich dospelých v Británii, ktorí boli očkovaní (vakcínou) Pfizer či AstraZeneca, si vytvorilo protilátky počas mesiaca od prvej dávky," uviedla šéfka výskumného tímu Maddie Shrotriová. "To, ako dobre tieto vakcíny fungujú, je pozoruhodné, a to najmä s ohľadom na rýchlosť, ktorú boli vyvinuté. Ide o naozajstný úspech vedy tvárou v tvár najničivejšej pandémii za posledné storočie," dodala.

Očkovanie pomáha aj ľuďom s dlhodobým covidom

Slováci opísali svoju skúsenosť s takzvaným dlhodobým covidom (Zdroj: FB/MZ SR)

Očkovanie má podľa ďalšieho prieskumu pozitívny vplyv aj na ľudí, ktorí pociťujú dlhodobé zdravotné problémy po prekonaní covidu. Prieskum medzi viac ako 800 členmi podpornej skupiny, ktorá pacientov s takzvaným "dlhodobým covidom" združuje, ukázal, že 57 percent z nich pocítilo po podaní vakcíny úľavu. Väčšie zlepšenie potom zaznamenali tí, ktorí dostali vakcínu vyrobenú technológiou mediatorova RNA (mRNA), čo sú teraz napríklad očkovacie látky od firiem Pfizer / BioNTech či Moderna. Británia patrí k najrýchlejšie očkujícím krajinám na svete. V krajine sa 66 miliónmi obyvateľov už prvú dávku vakcíny dostala viac ako polovica z nich - skoro 37 miliónov ľudí. Obe dávky už má cez 20 miliónov obyvateľov.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaBritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu