Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bombastická správa: Aké percento ľudí sa nakazí KORONAVÍRUSOM po očkovaní? To číslo si pozrite!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

WASHINGTON - V USA sa medzi januárom a aprílom nakazilo koronavírusom len 0,01 percenta ľudí plne imunizovaných proti covidu-19. Vyplýva to z rozsiahlej štúdie amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktorá vychádza z údajov nazbieraných od 101 miliónov sledovaných osôb. Výsledok podľa strediska potvrdzuje veľkú účinnosť vakcín proti covidu-19.

KORONAVÍRUS Vynikajúca správa: Kombinácia týchto dvoch vakcín je extrémne účinná!

Hoci sú už schválené vakcíny vysoko účinné, dali sa očakávať zriedkavé prípady nákazy, "najmä pokiaľ sa nepodarí dosiahnuť dostatočnú úroveň imunity v populácii, ktorá zníži prenos vírusu," poznamenáva v záveroch zo svojej štúdie CDC.

VIDEO Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať

Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať (Zdroj: MZ SR)

Stredisko zaznamenalo nákazu u celkovo 10 262 ľudí po viac ako dvoch týždňoch od druhej dávky vakcíny, alebo po naočkovaní jednodávkovou vakcínou firmy Johnson & Johnson. Takmer 6 500 prípadov boli ženy a stredný vek infikovaných činil 58 rokov. U 2 725 ľudí sa neobjavili príznaky covidu-19, 706 ich muselo byť hospitalizovaných a 132 ich zomrelo z dôvodov spájaných s covidom-19. Po plnej imunizácii sa teda koronavírusom nakazilo 0,01 percenta ľudí, 0,0007 percenta ich muselo byť hospitalizovaných a 0,0001 percenta ich po nákaze zomrelo.

Bombastická správa: Aké percento
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Jae C. Hong, Getty Images)

CDC však upozorňuje, že počet infikovaných bude takmer určite vyšší, pretože najmä rad bezpríznakových prípadov nákazy sa lekárom nepodarí zaznamenať. Stredisko pritom oznámilo, že od 1. mája bude naďalej evidovať len tie prípady nákazy u očkovaných ľudí, ktoré povedú k hospitalizácii či úmrtiu. Takéto rozhodnutie však kritizujú niektorí experti, podľa ktorých tým vedci prídu o dôležité dáta.

V Spojených štátoch majú dobré čísla zaočkovanosti

V USA bolo k utorku plne zaočkovaných proti covidu-19 už takmer 130 miliónov ľudí, teda viac ako polovica všetkých dospelých, oznámil Biely dom. V distribučných centrách naprieč USA je pritom k dispozícii ďalších asi 70 miliónov dávok.

V USA očkovane absolvovalo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Thom Bridge/Independent Record via AP)

Prezident Joe Biden už skôr vyhlásil, že by chcel, aby do osláv Dňa nezávislosti, ktorý pripadá na 4. júla, dostalo aspoň jednu dávku vakcíny najmenej 70 percent Američanov. Vládny koordinátor boja proti pandémii Andy Slavitt povedal, že túto úroveň dosiahlo už deväť z 50 amerických štátov.

Viac o téme: ŠtúdiaOčkovanieVakcínaUSAKoronavírusCovid-19Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu