Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prekvapivý výsledok výskumu KORONAVÍRUSU: Prišli na dôležitú vec! Ohrozené nie sú deti, ale...

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Deti v škôlkach nie sú prenášačmi koronavírusu, naopak vychovávatelia sú nákaze vystavení častejšie. Vyplýva to z predbežných výsledkov štúdie univerzity v bavorskom Würzburgu, ktoré dnes vedci predstavili. Tí zároveň spustili ďalšiu fázu výskumu, kedy chcú zistiť, ako presne sa koronavírus v škôlkach šíri a ako najlepšie s pomocou testov učiteľov a deti chrániť. Už teraz výskumníci vedia, že najlepšie deti prijali kloktacie testy.

Dostali ste prvú dávku vakcíny od Pfizeru? Zistenie vedcov, o ktorom by ste určite mali vedieť

Štúdia, ktorá sa začala vlani na jeseň a ktorá sa skončila tento rok v marci, sa zamerala na škôlky vo Würzburgu. S účasťou súhlasilo 70 percent vychovávateľov a tiež rodičia 60 percent detí. Pri pravidelnom testovaní, ktoré bolo až dvakrát týždenne a do ktorého sa zapojilo okolo 600 detí, rozbory odhalili len jedno infikované dieťa. To je podľa vedcov dôkazom, že počas druhej vlny pandémie deti zo škôlok nepatrili k zdrojom nákazy. Naopak personál škôlok sa s infekciou stretával častejšie.

VIDEO Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať

Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať (Zdroj: MZ SR)

"To ukazuje, že ponuka, aby sa mohli učitelia a vychovávatelia prednostne očkovať, je z preventívneho hľadiska zmysluplná," uvádza štúdia.

Prekvapivý výsledok výskumu KORONAVÍRUSU:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Mikrobiológ Oliver Kurzai z univerzity vo Würzburgu povedal, že cieľom bolo zistiť, do akej miery sú škôlky bezpečné. "Deti v škôlkach boli od počiatku dôležitou skupinou. Školáci zvládnu nosiť rúška a rozumejú významu odstupu. Deti v škôlkach sa takto správať ešte nevedia a význam prevencie ešte nechápu," povedal Kurzai.

Kloktať môžu deti aj doma

Kurzaiov kolega Johannes Liese uviedol, že cieľom bolo odhaliť infekciu čo najskôr, aby sa predišlo jej šíreniu. Základom je preto testovanie, ktoré odhalí aj bezpríznakové infekcie. "Ako najprijateľnejšie sa ukázali kloktacie testy. Rodičia ich môžu vykonávať doma a my vzorky len odoberieme a odvezieme do laboratória," povedal o rozboroch PCR. "Rodičia mali možnosť vykonávať aj antigénne rýchlotesty, kde poznali výsledok ihneď. Odber bol z prednej časti nosa, takže deti s ním problém nemali," dodal Liese.

Prekvapivý výsledok výskumu KORONAVÍRUSU:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Bezpečné škôlky

"Teraz sa začína druhá fáza, ktorá potrvá tri mesiace. Do jesene tak chceme mať koncept bezpečných škôlok," povedal Liese. Kurzai zdôraznil, že všetky dosiahnuté závery sú len dočasné a že štúdiu by v takto ranej fáze vyhodnocovania nezverejnil. "Ale dopyt po dátach je v súčasnej situácii mimoriadny," uviedol.

V začínajúcej druhej fáze chcú vedci podľa Kurzaia okrem iného zistiť, aká veľká je potreba účasti na testoch, aby prevencia bola efektívna. "Možno by postačovala tretina, prípadne polovica, ale odpoveď ešte nepoznáme," dodal.

Viac o téme: TestyŠkôlkaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu