Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemecko sa priznalo za svoje ohavné činy: Genocída v Namíbii! Krajinu žiadajú o odpustenie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecko v piatok po prvý raz oficiálne uznalo, že počas svojej koloniálnej nadvlády v Namíbii spáchalo na tamojšom obyvateľstve genocídu. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že Berlín zároveň tomuto africkému štátu prisľúbil finančnú pomoc v hodnote miliardy eur zameranú na humanitárne projekty.

"Tieto udalosti budeme teraz označovať za také, akými sú z dnešnej perspektívy: a to je genocída," uviedol nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Ocenil, že po viac ako piatich rokoch rokovaní s Namíbiou, ktorá bola v rokoch 1884 - 1915 nemeckou kolóniou s názvom Nemecká juhozápadná Afrika, došlo teraz k vzájomnej dohode oboch krajín, uvádza AFP.

Nemecký minister zahraničných vecí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/John MacDougall/Pool via AP)

Genocída v Namíbii sa odohrala v rokoch 1904 - 1908, keď sa tamojšie etnické kmene - Hererovia a Namovia - vzbúrili proti nadvláde Nemcov, ktorí im konfiškovali pôdu i dobytok. Nemecký generál Lothar von Trotha, ktorého do Namíbie vyslali vzburu urovnať, vydal v októbri 1904 príkaz na ich vyvraždenie. V snahe ušetriť muníciu nemeckí vojaci odviedli desaťtisíce mužov, žien a detí do púšte, aby tam zomreli, zatiaľ čo iných nechali zomrieť v koncentračných táboroch.

Údaje o počte obetí sa rozchádzajú. Agentúra AFP uvádza, že počas zmienených rokov zahynulo prinajmenšom 60.000 Hererov a zhruba 10.000 Namov. Historici tieto udalosti označujú za prvú genocídu 20. storočia.

"Vo svetle historickej a morálnej zodpovednosti Nemecka požiadame Namíbiu a potomkov obetí o odpustenie za spáchané zverstvá," povedal Maas.

Minister ďalej uviedol, že Nemecko ako "gesto na uznanie nesmierneho utrpenia spôsobeného obetiam" podporí "rekonštrukciu a rozvoj" Namíbie finančným príspevkom 1,1 miliardy eur. Suma bude vyplácaná v priebehu nasledovných 30 rokov, pričom peniaze budú primárne určené pre potomkov Hererov a Namov, uviedli pre AFP nemenované zdroje oboznámené s rokovaniami.

Namíbia ospravedlnenie prijala

Namíbia privítala v piatok gesto Nemecka, ktoré uznalo, že počas svojej koloniálnej nadvlády v tejto africkej krajine koncom 19- a začiatkom 20. storočia spáchalo na tamojšom obyvateľstve genocídu.

"Uznanie zo strany Nemecka, že bola spáchaná genocída, je prvým krokom správnym smerom," uviedol pre agentúru AFP hovorca namíbijského prezidenta Alfredo Hengari.

Viac o téme: GenocídaNemeckoNamíbia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu