Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

USA uvalili sankcie na bieloruskú políciu: Dôvodom sú tvrdé zásahy proti protestujúcim

Protesty v Bielorusku
Protesty v Bielorusku (Zdroj: SITA/AP Photo)

WASHINGTON - Spojené štáty v stredu uvalili sankcie na jednotky bieloruskej polície a vysokopostaveného bezpečnostného predstaviteľa za ich násilné zásahy proti hromadným protestom po spochybňovanom znovuzvolení autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Americké ministerstvo financií uviedlo, že zmrazí v USA všetky majetky a zakáže transakcie s prvým námestníkom ministra vnútra Gennadijom Kazakevičom, ktorý sa v októbri objavil vo videu, kde sa protestujúcim vyhrážal smrtiacou silou. "Stojíme pri odvážnych ľuďoch v Bielorusku a podporujeme ich právo na slobodné a spravodlivé voľby," povedal minister zahraničných vecí Mike Pompeo a odsúdil prebiehajúce "snahy podkopať bieloruskú demokraciu".

Ministerstvo financií tiež uvalilo sankcie na tri bezpečnostné orgány zapojené do tvrdých zásahov vrátane špeciálneho policajného útvaru v Minsku. Spojené štáty už predtým zaviedli sankcie proti volebným úradom obviňovaným zo zmanipulovania prezidentských volieb v auguste, v ktorých bol za oficiálneho víťaza vyhlásený Lukašenko. Ten potom začal šieste funkčné obdobie.

Desaťtisíce ľudí vychádzajú do ulíc bieloruských miest už celé mesiace a sú presvedčení, že skutočnou víťazkou volieb je opozičná predstaviteľka Sviatlana Cichanovská. V uplynulých týždňoch sú však protesty menšie, pretože ľudia sa chcú vyhnúť zatknutiu. USA uplatňujú sankcie proti Lukašenkovi, spojencovi ruského prezidenta Vladimira Putina, už od roku 2006, a to za predchádzajúce tvrdé zásahy po jeho spornom znovuzvolení do úradu.

Európska únia uvalila nové sankcie proti Lukašenkovi a jeho synovi po najnovšom násilí voči demonštrantom, napríklad im zmrazila majetky a zakázala vydať im víza. Pompeo podnikol v januári zriedkavý krok a navštívil Bielorusko, v októbri sa zasa telefonicky rozprával s Lukašenkom, aby zabezpečil prepustenie zadržaného amerického občana.

Viac o téme: ProtestyDemonštrácieSankciePolícia BieloruskoMinskSpojené štátyAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu