Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pobúrenie nad popravou iránskeho novinára vyjadrili OSN aj USA

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová
Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

ŽENEVA - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová je "pobúrená" popravou novinára Rúholláha Zama, ktorú v sobotu vykonali iránske úrady. Za "barbarskú" označil popravu aj šéf americkej diplomacie Mike Pompeo, informovala v pondelok agentúra AFP.

Bacheletová vyzvala Teherán, aby zastavil "čoraz znepokojujúcejšie a častejšie" uplatňovanie trestu smrti. "Som zhrozená z popravy Rúholláha Zama z 12. decembra. Jeho rozsudok smrti a poprava obesením sú vzorom priznania vynúteného mučením," uviedla vo vyhlásení.

Vysoká komisárka OSN ďalej zdôraznila, že Zam bol jedným z mnohých iránskych aktivistov, ktorých odsúdili na dlhoročné väzenie alebo trest smrti za uplatňovanie základných ľudských práv po súdnych procesoch, ktoré neboli v súlade s medzinárodnými normami. "Spojené štáty dôrazne odsudzujú nespravodlivú, barbarskú popravu Rúholláha Zama, iránskeho žurnalistu uneseného v zahraničí iránskym režimom," napísal podľa AFP na Twitteri Mike Pompeo.

Predstaviteľa iránskej exilovej opozície Zama (47) popravili v sobotu obesením po tom, čo iránsky najvyšší súd potvrdil júnový verdikt trestu smrti. Zam žil pod prísnou ochranou vo Francúzsku, kde dostal politický azyl. Vlani v októbri iránske revolučné gardy oznámili, že ho údajne vylákali do Iraku a tam zatkli.

Novinár bol okrem iného odsúdený za svoju úlohu počas protestov proti ekonomickej politike iránskej vlády, ktoré sa konali v zime na prelome rokov 2017 a 2018. Iránsky súd ho v júni 2020 usvedčil aj z trestných činov súvisiacich so špionážou a snahou o zvrhnutie vlády. Podľa Iránu bol Zam riadený francúzskymi tajnými službami, spolupracoval s "nepriateľskou americkou vládou", konal proti bezpečnosti Iránu a urážal "posvätnosť islamu".

Okrem Bacheletovej odsúdili vykonanie trestu smrti nad iránskym novinárom Európska únia i Reportéri bez hraníc (RSF). Irán v súvislosti s reakciou krajín EÚ na popravu Zama predvoláva ich vyslancov. V pondelok na sociálnej sieti Twitter odsúdil Zamovu popravu aj minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo.

Viac o téme: OdsúdeniePopravaUSAIránOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu