Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Líbyjské súperiace vlády si v rámci dohody o prímerí vymenili väzňov, oznámila OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KÁHIRA - Líbyjské konkurenčné vlády začali s výmenou väzňov, ktorú sprostredkovala Organizácia Spojených národov v rámci predbežnej dohody o prímerí. Oznámili to v sobotu zástupcovia OSN a líbyjskí predstavitelia, informovala agentúra AP.

Výmena prvej skupiny väzňov sa pod dohľadom spoločného vojenského výboru uskutočnila ešte v piatok v dedine al-Šwajríf na juhozápade krajiny, uviedla Podporná misia OSN v Líbyi (UNSMIL). Bližšie detaily, ako sú počty prepustených, neposkytla. Vyzvala však obe strany, aby urýchlili realizáciu dohody o prímerí, a to aj prepustením všetkých zadržiavaných osôb.

Líbya je rozdelená medzi tzv. vládu národnej jednoty sídliacu v hlavnom meste Tripolis na západe krajiny, ktorá má podporu OSN, a súperiacu vládu na východe. Obe strany podporuje celý rad miestnych ozbrojených skupín, ako aj regionálne a svetové veľmoci. Severoafrickú krajinu bohatú na ropu zachvátil chaos po povstaní z roku 2011, pri ktorom zvrhli a zabili dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího.

V apríli 2019 vojenský veliteľ Chalífa Haftar a jeho sily z východnej Líbye spustili ofenzívu s cieľom dobyť Tripolis, ktorá však stroskotala po tom, ako Turecko posilnilo svoju vojenskú podporu vláde národnej jednoty. Ankara na podporu svojich spojencov v Líbyi nasadila stovky vojakov a tisíce sýrskych žoldnierov, približuje AP.

Obe strany v októbri tohto roka podpísali dohodu o celonárodnom prímerí, ktorú sprostredkovala OSN. Okrem výmeny všetkých väzňov dohoda zahŕňa aj odchod zahraničných síl a žoldnierov z Líbye do troch mesiacov. V tejto otázke však dosiaľ nebol oznámený žiaden pokrok. Podľa expertov OSN do Líbye na pomoc obom stranám priviedli tisíce zahraničných bojovníkov vrátane Rusov, Sýrčanov, Sudáncov či Čadčanov.

Viac o téme: LíbyaOSNVýmena väzňovDohoda o prímerí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu