Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS WHO pre pandémiu varuje pred nadchádzajúcou lyžiarskou sezónou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Anja Niedringhaus, File)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok pre pandémiu koronavírusu varovala štáty pred nadchádzajúcou lyžiarskou sezónou. K otváraniu lyžiarskych stredísk však nezaujala jednoznačný postoj, približuje agentúra Reuters.

Samotné lyžovanie podľa WHO nie je problém, zvýšené riziko prenosu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sa však môže vyskytnúť na letiskách, v autobusoch, preplnených reštauráciách a krytých lanovkách. Pre médiá sa tak v pondelok vyjadril riaditeľ núdzových operácií WHO Mike Ryan. Podľa Ryana by mali štáty začať uvažovať nad "lyžiarskou sezónou a ďalších dôvodmi pre zhromažďovania a veľmi, veľmi pozorne zvážiť všetky súvisiace riziká". Ak sa však štáty rozhodnú lyžovačky nezrušiť, mali by sa zamerať najmä na minimalizovanie možnosti nákazy.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu oznámila, že Nemecko sa bude v snahe o zamedzenie šírenia infekcie koronavírusu snažiť s ďalšími členskými krajinami EÚ dohodnúť na tom, aby zostali všetky lyžiarske strediská do začiatku januára zatvorené. Francúzsky prezident Emmanuel Macron deň predtým uviedol, že lyžiarske strediská v jeho krajine budú do konca roka zatvorené. Obyvatelia Talianska zas musia podľa tamojšieho premiéra pre pandémiu počítať s tým, že si počas tohtoročných vianočných sviatkov nezalyžujú. "Nemôžeme dovoliť dovolenky na snehu, pretože výsledkom by bola tretia vlna (pandémie)," vyjadril sa minulý týždeň premiér Giuseppe Conte.

Brazílska zdravotníčka kontroluje teplotu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eraldo Peres)

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz však ešte minulý mesiac vyhlásil, že "zimný turistický ruch v Rakúsku bude organizovaný tak, aby mohol prebiehať bezpečne". Lyžiarske rezorty sú už dokonca niekoľko týždňov otvorené vo Švajčiarsku. Na tamojších zjazdovkách však podľa medializovaných správ hliadkujú policajti dozerajúci na to, či lyžiari dodržiavajú epidemiologické opatrenia ako napríklad nosenie rúšok či dodržiavanie vzájomného odstupu.

Zhoršujúca sa pandemická situácia v Brazílii a Mexiku

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) je znepokojená zhoršujúcou sa pandemickou situáciou v Brazílii a Mexiku v súvislosti so zvýšeným počtom prípadov nákazy koronavírusom aj úmrtí. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Šéf WHO Tedros Ghebreyesus označil súčasnú situáciu v Brazílii za "znepokojujúcu", Mexiko sa momentálne podľa neho nachádza "v zlom stave". Brazília patrí medzi krajiny najviac postihnuté pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Od začiatku vypuknutia pandémie tam zaznamenali viac ako šesť miliónov prípadov nákazy a zhruba 173.000 úmrtí. V počte obetí ju predbehli len Spojené štáty, ktoré majú celosvetovo najvyššiu bilanciu úmrtí v súvislosti s koronavírusom - viac ako 268.000.  

Koronavírus v Brazília rapídne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andre Penner, File)

Mexiko od začiatku vypuknutia pandémie zaznamenalo viac ako milión prípadov nákazy a viac ako 105.000 úmrtí. Za uplynulý víkend prvýkrát prekročili hranicu 12.000 nových denných prípadov infekcie.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý považuje ekonomické následky pandemických reštrikcií za nebezpečnejšie ako samotný vírus, označil príchod druhej vlny pandémie do krajín Latinskej Ameriky za "klebety," píše AFP. Napriek tomu, že sám nákazu koronavírusom prekonal, jeho vážnosť naďalej podceňuje. Nedávno sa tiež vyjadril, že sa proti nemu nedá zaočkovať.

Viac o téme: VarovaniePandémiaLyžiarska sezónaWHOVianoceŽenevaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu