Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ONLINE Súboj o Biely dom: Biden získal najviac hlasov v dejinách, Trump spochybňuje výsledky

Joe Biden a Donald Trump Zobraziť galériu (5)
Joe Biden a Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

WASHINGTON - V USA vrcholia prezidentské voľby. Každý z kandidátov musí nazbierať hlasy najmenej 270 voliteľov. Komu sa to podarí? Sledujte náš online a dozviete sa všetko potrebné!

22:00 Náš online z priebehu prezidentských volieb sa pre dnešok končí. Nové informácie prinesieme zajtra od 6:00. Ďakujeme za pozornosť.

21:55 Súd v americkom štáte Michigan zamietol vo štvrtok žalobu kampane prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorá tamojšie úrady právne napadla z dôvodu, že volební pozorovatelia republikánskej strany nemali dostatočný prístup ku korešpondenčným volebným lístkom či iným hlasom odovzdaným v predstihu. Informovala o tom agentúra AP.

20:04  Poštová služba Spojených štátov (USPS) spracovala v stredu - deň po prezidentských voľbách - v kľúčových amerických štátoch státisíce hlasovacích lístkov. Informovala o tom vo štvrtok stanica CNN s odvolaním sa na údaje, ktoré boli v tomto zmysle predložené federálnemu súdu. USPS spracovala v stredu až 305.184 volebných lístkov. Ak sú tieto hlasovacie lístky správne opečiatkované, mohli by byť zarátané v súlade s pravidlami v jednotlivých štátoch, poznamenala CNN.

19:45  Sudca v americkom štáte Georgia zamietol vo štvrtok žalobu Republikánskej strany a kampane úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa, ktorí žiadali, aby zabezpečil, že jeden z okresov bude dodržiavať zákon týkajúci sa spracovania hlasovacích lístkov odovzdaných pred riadnym termínom volieb hlasov. Informovala o tom agentúra AP. Sudca James Bass z okresu Chatham tak rozhodol po zhruba hodinovom pojednávaní, bližšie ho však nezdôvodnil. Žaloba sa týkala 53 hlasovacích lístkov, ktoré podľa volebných pozorovateľov neboli v pôvodnej várke.

19:20  V meste Filadelfia v americkom štáte Pensylvánia sa vo štvrtok po krátkom prerušení opäť pokračuje v sčítavaní hlasov odovzdaných poštou v prezidentských voľbách. Informovala o tom televízia Sky News.

19:06 Kampaň prezidenta Donalda Trumpa ohlásila na štvrtkovej tlačovej konferencii v meste Las Vegas v Nevade, že v tomto štáte podáva žalobu s cieľom zastaviť sčítavanie volebných hlasov. Informovala o tom stanica Sky News. Trumpova kampaň tvrdí, že hlasovacie lístky boli nájdené v odpadkových košoch, ľudia dostávali domov 18 hlasovacích lístkov a údajne na nich neboli podpisy. Už v stredu Trumpov právnik Rudy Giuliani povedal, že falošné hlasy mohli prísť od mŕtvych ľudí či od osôb, ktoré nežijú v Nevade. Od ľudí, ktorí už nežijú v Nevade, malo podľa Trumpovho tímu údajne prísť až 10.000 hlasov.

18:44 Americký prezident Donald Trump oznámil, že jeho tím z dôvodu páchania volebných podvodov podnikne právne kroky vo všetkých štátoch, ktoré najnovšie, v poslednom vývoji sčítavania hlasov, získal jeho súper Joe Biden. Trump o tom informoval vo štvrtok na Twitteri v príspevku, ktorý následne táto sociálna sieť skryla tak, že jeho obsah označila za zavádzajúci.

 

 

18:34 Víťazstvo v prezidentských voľbách je na dosah. Uviedla to vo štvrtok podľa televízie Sky News manažérka kampane demokratického kandidáta Joea Bidena Jen O'Malleyová Dillonová.Biden vedie o 8000 hlasov v štáte Nevada. V Pensylvánii je podľa nej potrebné ešte zrátať viac ako 600.000 hlasov, Biden sa tam doťahuje na úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa. Bidenova kampaň verí, že väčšina zostávajúcich hlasov pripadne práve demokratickému kandidátovi. Manažérka Bidenovej kampane ďalej uviedla, že "sme si istí Arizonou a veríme, že sme tam vyhrali", hoci si to bude vyžadovať "čas a trpezlivosť", kým budú známe výsledky. Kampaň očakáva, že výsledky v Georgii budú 50:50, avšak situácia je podľa O'Malleyovej Dillonovej naklonená Bidenovi.

ONLINE Súboj o Biely
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

18:17 Súboj o prezidentské kreslo medzi úradujúcim šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom a jeho vyzývateľom Joeom Bidenom je vo viacerých amerických štátoch taký tesný, že by mohlo dôjsť aj k prepočítavaniu hlasov. Vo štvrtok o tom informovali britská spravodajská stanica BBC.  V štáte Arizona musia automaticky prepočítať všetky hlasy v prípade, ak by bol rozdiel v zisku kandidátov menší ako 200 hlasov či 0,1 percentuálneho bodu. Štát Pensylvánia automaticky prepočíta všetky hlasy, ak bude rozdiel menší ako 0,5 percentuálneho bodu. K prepočítaniu hlasov v Georgii či Severnej Karolíne by mohlo dôjsť len v prípade, že výsledok bude tesný a požiada oň jeden z kandidátov.

18:13 Sčítavanie hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách bolo vo štvrtok dočasne zastavené v meste Filadelfia v americkom štáte Pensylvánia. Informovala o tom televízia NBC News. Demokrati sa totiž obrátili na Najvyšší súd v snahe zvrátiť rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý republikánskym "pozorovateľom" umožnilo vstup do budovy, kde sa sčítavajú hlasy. Zrátavanie hlasov je streamované naživo a demokrati žiadajú, aby osoby dohliadajúce na tento proces boli vonku, nie priamo v budove.Trumpova kampaň na tlačovej konferencii vo Filadelfii krátko predtým oznámila, že má súdny príkaz umožňujúci jej dohliadať na proces sčítavania hlasov v štáte Pensylvánia, považovanom za kľúčový.

16:58 Demokratický kandidát na amerického prezidenta Joe Biden plánuje vo štvrtok verejné vystúpenie. Kampaň úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa zároveň v tento deň chystá "dôležitý oznam" v Nevade a usporiadala tiež tlačovú konferenciu v Pensylvánii. Informovali o tom televízne stanice Sky News a CNN. Trump vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter opäť vyzval na zastavenie počítania hlasov a dodal, že "KAŽDÝ HLAS, KTORÝ PRIŠIEL PO DNI VOLIEB, SA NEPOČÍTA!". Biden, ktorý Trumpa dobieha v kľúčových štátoch, naopak napísal, že "každý hlas musí byť spočítaný".

ONLINE Súboj o Biely
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Štát Pensylvánia prijíma aj hlasy, ktoré pošta doručí do 6. novembra, v prípade že boli odoslané pred zatvorením volebných miestností. Prezident toto opatrenie plánuje napadnúť na súde. Trumpova kampaň zároveň oznámila, že vo štvrtok ráno miestneho času (17.30 h SEČ) usporiada tlačovú konferenciu v nevadskom meste Las Vegas.

Krátko predtým zvolala Trumpova kampaň tlačovú konferenciu aj vo Filadelfii, na ktorej oznámila, že má súdny príkaz umožňujúci jej dohliadať na proces sčítavania hlasov v štáte Pensylvánia, považovanom za kľúčový.

V Pensylvánii, kde je spočítaných približne 90 percent hlasov, sa Trumpov náskok výrazne znížil. Kým v stredu tam úradujúci šéf Bieleho domu viedol o viac ako 600.000 hlasov, momentálne má náskok menej ako 200.000. Približne 750.000 hlasov je stále nezarátaných.

15:58 Nepodloženými tvrdeniami nazval obvinenia amerického prezidenta Donalda Trumpa týkajúce sa údajných volebných nezrovnalostí tím medzinárodných pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorý dohliadal na priebeh prezidentských volieb v Spojených štátoch. Tvrdenia ako tie Trumpove podľa OBSE "poškodzujú dôveru verejnosti v demokratické inštitúcie". Informovala o tom vo štvrtok stanica CNN. Šéf pozorovateľskej misie OBSE Michael Link obvinil Trumpa, ktorý pre údajnú manipuláciu volieb žiada zastavenie sčítavania hlasov vo viacerých amerických štátoch, z "hrubého zneužitia úradu". Link zároveň varoval, že Trumpove opakované falošné obvinenia o volebných podvodoch by mohli mať ďalekosiahle následky.

13:57 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden podľa štvrtkových čiastkových výsledkov vedie v kľúčových štátoch Nevada a Arizona. Úradujúci republikánsky prezident Donald Trump si drží náskok vo zvyšných troch - Georgii, Severnej Karolíne a Pensylvánii, informovala televízia CNN. Podľa CNN by víťaz v štátoch Arizona a Georgia mal byť známy v noci zo štvrtka na piatok miestneho času. Meno nového amerického prezidenta by sa tak svet mohol dozvedieť v priebehu najbližších hodín až dní.

11:17 Hoci vo voľbách do Snemovne reprezentantov, ktoré sa uskutočnili súčasne s prezidentskými voľbami v Spojených štátoch, podľa televíznej stanice CNN naďalej vedú demokrati, celkový výsledok môže byť pre stranu sklamaním, keďže sa jej väčšina môže zoslabiť. Podľa predbežných výsledkov demokrati voči republikánom zatiaľ vedú o 11 kresiel. Súboj o Senát, kde mali doposiaľ väčšinu republikáni, je zatiaľ vyrovnaný.

11:16 Spojené štáty americké stále nepoznajú svojho nového prezidenta. Sčítavanie odovzdaných hlasov v amerických prezidentských voľbách pokračuje v niektorých kľúčových štátoch. Hoci v noci na štvrtok nedošlo k výrazným zmenám, situácia sa zatiaľ vyvíja v prospech demokratického kandidáta Joea Bidena, ktorý zvíťazil v kľúčových štátoch Michigan a Wisconsin.

10:37 Polícia v meste Portland v americkom štáte Oregon zatkla po demonštráciách v stredu neskoro večer výtržníkov a zhabala petardy, kladivá a pušku. Guvernérka Oregonu Kate Brownová povolala aj štátnu Národnú gardu, aby zasiahla proti "rozsiahlemu násiliu", ktoré nasledovalo po hlasovaní v amerických prezidentských voľbách. Vo štvrtok ráno o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

ONLINE Súboj o Biely
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Seth Wenig)

Polícia v Portlande oznámila, že v centre mesta došlo k výtržnostiam a nepokojom a na demonštráciách zatkla desať ľudí. Portland sa po májovej násilnej smrti Afroameričana Georgea Floyda pri zatýkaní policajtmi stal epicentrom hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží). Polícia v New Yorku tiež informovala, že na protestoch, ktoré sa rozšírili v meste po voľbách v stredu neskoro večer, zatkla približne 50 osôb.

ONLINE Súboj o Biely
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Seth Wenig)

Demonštrácie prebehli v stredu večer aj v niekoľkých ďalších mestách USA, pričom aktivisti požadujúci prepočítanie odovzdaných voličských hlasov naďalej organizovali zhromaždenia napríklad v Atlante, Detroite, New Yorku a Oaklande.

6:41 Kandidát demokratickej strany na funkciu prezidenta USA Joe Biden v stredu prisľúbil, že krajina sa opätovne pripojí k parížskej klimatickej dohode hneď v prvý deň jeho mandátu v Bielom dome. Biden to vyhlásil iba niekoľko hodín po tom, ako vstúpil do platnosti odchod USA od tohto medzinárodného environmentálneho dokumentu, informovala tlačová agentúra AFP.

6:39 Volebný tím republikánskeho prezidenta USA Donalda Trumpa napadol proces sčítania hlasov v štáte Georgia. Ide už o štvrtý štát, ktorý sa stal v tejto súvislosti terčom Trumpových právnych krokov. Šéf Bieleho domu žalobou požaduje ukončenie sčítavania hlasov, pretože republikánski pozorovatelia údajne nemajú prístup k danému procesu a požadujú sprehľadnenie situácie, informovala v noci na štvrtok tlačová agentúra DPA.

Republikáni v žalobe žiadajú sudcu, aby nariadil demokraticky naklonenému okresu Chatham "zabezpečiť" a skladovať hlasovacie lístky, ktoré dorazili v utorok - v deň volieb - po 19.00 h miestneho času.

6:35 Oznámené výsledky prezidentských volieb v americkom štáte Severná Karolína sa podľa stredajšieho vyhlásenia tamojších úradov nezmenia viac než týždeň, informovala tlačová agentúra Reuters. Štát je nerozhodnutý vo voľbe novej hlavy štátu, ako aj v prípade senátneho kresla. Severná Karolína disponuje 15 voliteľskými hlasmi.

"S veľmi malými výnimkami sa volebné výsledky v Severnej Karolíne nezmenia do 12. alebo 13. novembra, kým nedorazia všetky korešpondenčné hlasy a nebudú sčítané každým okresom," uviedla na tlačovej konferencii Karen Brinsonová Bellová, výkonná riaditeľka volebného výboru Severnej Karolíny.

Trump tvrdí, že v Michigane v skutočnosti zvíťazil on

6:28 Úradujúci americký prezident Donald Trump sa v noci na štvrtok vyhlásil za víťaza volieb v štáte Michigan napriek tomu, že podľa odhadov amerických médií tam v skutočnosti zvíťazil jeho demokratický vyzývateľ Joe Biden.

"Za účelom voliteľského hlasovania sme sa vyhlásili za víťazov v štáte Pensylvánia (ktorá nepovoľuje právnych pozorovateľov), v štáte Georgia a v štáte Severná Karolína, pričom vo všetkých má Trump veľký náskok. Okrem toho týmto vyhlasujeme víťazstvo v štáte Michigan v prípade, že sa tu podľa široko dostupných informácií naozaj objavilo obrovské množstvo potajomky prihodených hlasovacích lístkov," píše sa na Trumpovom účte na sociálnej sieti Twitter. Tá však príspevok označila za "sporný" s tým, že "môže obsahovať zavádzajúce informácie".

6:22 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden zvíťazil v štáte Michigan. Ide o ďalší štát, ktorý v predchádzajúcich voľbách v roku 2016 pripadol jeho súperovi, republikánskemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá.

Michigan je kľúčovým, rozhodujúcim štátom so 16 voliteľskými hlasmi. Biden má po víťazstve v tomto štáte amerického stredozápadu už 264 voliteľských hlasov; na celkové víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270.

Biden vystúpil s prejavom, víťazstvo zatiaľ nevyhlásil

6:20 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden vystúpil v stredu s prejavom, v ktorom zatiaľ nevyhlásil svoje volebné víťazstvo, avšak podľa vlastných slov verí, že po skončení počítania hlasov sa stane prezidentom krajiny. "Sme na najlepšej ceste získať viac než 70 miliónov hlasov," povedal Biden a zdôraznil, že pôjde o celkovo najvyšší počet získaných hlasov v histórii amerických prezidentských volieb.

Jeho prejav sa už niesol v duchu istoty víťazstva vo voľbách v tandeme s kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou. Prisľúbil, že po voľbách pôjde tvrdá rétorika nabok. "Musíme sa začať znovu počúvať, navzájom rešpektovať a zjednotiť," vyhlásil Biden, pričom priznal, že to nebude ľahké vzhľadom na vyostrenosť politických postojov v spoločnosti. "Kampaň som viedol ako demokrat, ale vládnuť budem ako prezident Spojených štátov," uviedol.

6:16 Volebný štáb prezidenta USA Donalda Trumpa žiada súd v štáte Pensylvánia, aby tam pozastavil sčítanie hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách. Predtým sa Trumpov tím domáhal rovnakého verdiktu aj na príslušnom súde v štáte Michigan.

Trumpov tím podľa agentúry AP obvinil predstaviteľov volebných úradov, že pozorovateľom delegovaným Republikánskou stranou zakázali, aby sa k osobám, ktoré sčítajú odovzdané hlasy, priblížili na vzdialenosť menšiu ako 25 stôp (7,6 metra). Prezident Trump aj jeho protikandidát z tábora Demokratickej strany Joe Biden považujú Pensylvániu a hlasy jej 20 voliteľov za nevyhnutné pre dosiahnutie víťazstva v prezidentských voľbách.

6:10 Demokrat Joe Biden získal najviac hlasov v dejinách amerických prezidentských volieb. Prekonal tak predchádzajúci rekord Baracka Obamu z roku 2008, pričom milióny hlasov stále nie sú spočítané. Vyplýva to z údajov americkej Federálnej volebnej komisie (FEC) a predbežných výsledkov zverejnených televíznou stanicou CNN.

Viac o téme: Prezidentské voľbyUSADonald TrumpKongresJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu