Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

ONLINE Súboj o kreslo prezidenta vrcholí! Biden prevzal vedenie v kľúčových štátoch

Donald Trump a Joe Biden Zobraziť galériu (18)
Donald Trump a Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon/Evan Vucci)

WASHINGTON - V USA vrcholia prezidentské voľby. Každý z kandidátov musí nazbierať hlasy najmenej 270 voliteľov. Komu sa to podarí? Najbližšie je k tomu Joe Biden, ktorému do víťazstva stačí získať jeden štát. Donald Trump sa však stále nevzdáva. Sledujte náš online a dozviete sa všetko potrebné!

Od Trumpa sa údajne začínajú odvracať ľudia z jeho administratívy

21:22 Zdroje blízke Bielemu domu tvrdia, že niektorí predstavitelia administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa a členovia jeho kampane sa od neho začínajú v tichosti odvracať. Ako totiž naznačujú doteraz sčítané hlasy v štátoch Pensylvánia a Georgia, Trump k víťazstvu nesmeruje, informuje stanica CNN. "Je koniec," povedal na margo výsledkov utorňajších prezidentských volieb v USA jeden z hlavných poradcov Trumpovej administratívy. Tento nemenovaný predstaviteľ ďalej priznal, že panujú obavy z toho, čo teraz Trump spraví, a to aj bez ohľadu na to, či prizná prehru a uzná víťazstvo demokrata Joea Bidena.

Donald Trump
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Ako ďalej uviedol, mnohí predstavitelia Trumpovho volebného štábu aj ľudia v Bielom dome vo štvrtok nesúhlasne sledovali litánie jeho klamlivých výrokov počas tlačového brífingu. Viaceré americké médiá prenos prerušili z dôvodu, že Trump šíril niekoľko neopodstatnených konšpiračných teórií a obvinení v súvislosti s údajnou snahou Demokratickej strany o spáchanie volebného podvodu v prospech Bidena. Trump má síce podľa jeho slov poradcu právo na spochybnenie výsledkov, ale robí to celkom nesprávnym spôsobom. Trump okrem zmienených výrokov podnikol aj právne kroky a žiadal zastavenie procesu sčítavania hlasov vo viacerých kľúčových štátoch.

Ďalší člen Trumpovej kampane uviedol, že prezident je čoraz viac osamotený vo svojich tvrdeniach o ukradnutých voľbách. "Je tu viac-menej sám," povedal nemenovaný predstaviteľ na margo údajných volebných podvodov. Zdroje však dodali, že napriek kritickým hlasom má Trump stále okolo seba spojencov, ktorí mu hovoria to, čo chce počuť. Aj vďaka tomu dráma ďalej pokračuje, uviedli zdroje. Niektoré osoby v Trumpovej administratíve a Republikánskej strane začínajú nad svojím konaním uvažovať aj vzhľadom na svoje ambície v ďalšej volebnej kampani v roku 2024, vysvetľujú zdroje CNN.

Biden sa prihovorí k národu, víťazstvo má na dosah

20:42 Demokrat Joe Biden má - podľa prognóz amerických médií - už na dosah víťazstvo v prezidentských voľbách v USA. V piatok večer washingtonského času (nadránom SEČ) plánuje vystúpiť s prejavom v národu, informovala televízna stanica CNN. Biden vystúpi v piatok večer v meste Wilmington v štáte Delaware spolu s kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou. To, či sa Biden na pódium postaví už ako novozvolený prezident, ako dúfajú jeho poradcovia, záleží od stále nespočítaných hlasov v niekoľkých kľúčových štátoch, píše CNN.

V Pensylvánii náskok bývalého viceprezidenta pred úradujúcim šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom stále rastie. Po tom, čo tu ešte v stredu Trump viedol o viac ako 600.000 tisíc hlasov, momentálne zaostáva o vyše 13.000. V prípade, že Biden získa 20 voliteľov tohto štátu, stane sa 46. prezidentom USA. Vo Filadelfii je ešte vyše 40.000 nespočítaných hlasov, ich spracovanie môže trvať aj niekoľko dní, informuje CNN.

Republikán Romney kritizoval Trumpove tvrdenia o volebnom podvode

19:39 Vplyvný republikánsky senátor Mitt Romney v piatok skritizoval úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa za spochybňovanie legitimity prezidentských volieb. Informovala o tom agentúra DPA. "(Trump) mylne tvrdí, že voľby boli zmanipulované, skorumpované a ukradnuté - škodí tým veci slobody tu (v USA) i po celom svete, oslabuje tým inštitúcie, na ktorých je postavená táto republika a bezohľadne rozpaľuje ničivé a nebezpečné vášne," uviedol bývalý republikánsky kandidát na prezidenta Romney, ktorý je dlhoročným kritikom šéfa Bieleho domu.

Mitt Romney
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite)

Zároveň zdôraznil, že prezident môže legálne žiadať o prepočítavanie odovzdaných hlasov, o vyšetrenie údajných volebných neregulárností a využiť všetky dostupné právne možnosti. Podľa senátora by však nemal spochybňovať samotnú legitimitu volebného procesu v USA. Mitt Romney ako jediný republikánsky senátor tento rok hlasoval proti Trumpovi v rámci pokusu o impeachment prezidenta. Predseda justičného výboru, republikán Lindsey Graham a líder republikánov v Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy - na rozdiel od Romneyho - šéfa Bieleho domu v jeho tvrdeniach o volebných podvodoch podporujú, hoci prezident pre svoje tvrdenia verejne nepredložil žiadne dôkazy.

Bývalý astronaut Mark Kelly bude senátorom za Arizonu

19:12 Bývalý astronaut a demokratický kandidát na člena Senátu amerického Kongresu Mark Kelly vyhral v Arizone súboj s doterajšou republikánskou senátorkou Marthou McSallyovou. Informovala o tom v piatok televízna stanica CNN s odvolaním sa na predbežné výsledky utorkových volieb. Znamená to, že Arizonu, tradične konzervatívny americký štát, budú v Senáte zastupovať výlučne členovia Demokratickej strany. Druhá senátorka z Arizony je demokratka Kyrsten Sinemanová, zvolená v roku 2018.

Mark Kelly
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ross D. Franklin)

Mark Kelly sa stal astronautom amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) v roku 1996 spolu so svojim dvojčaťom Scottom. Na prvú zo svojich štyroch vesmírnych misií absolvoval v roku 2001 na raketopláne Endeavour, informuje britská televízna stanica Sky News. V NASA pôsobil do roku 2019. Američania počas prezidentských volieb 3. novembra súčasne rozhodovali aj o všetkých zástupcoch v Snemovni reprezentantov a vyše tretine Senátu. Demokrati si pravdepodobne udržia kontrolu nad Snemovňou, zatiaľ čo v Senáte budú mať zrejme naďalej kontrolu republikáni, informuje DPA.

Pelosiová nazvala Bidena novozvoleným prezidentom

18:16 Demokratická predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová nazvala v piatok demokrata Joea Bidena "novozvoleným prezidentom" Spojených štátov. Informovala o tom agentúra AFP. "Novozvolený prezident Biden má silný mandát na vedenie (krajiny)," povedala Pelosiová novinárom po tom, čo Biden začal nad prezidentom Donaldom Trumpom viesť v kľúčovom štáte Pensylvánia. Ak by Biden vyhral v Pensylvánii, podľa CNN by už mal dosť voliteľov na to, aby sa stal 46. prezidentom Spojených štátov.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov USA
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

"Je jasné, že (hlasovací) lístok Biden-Harrisová vyhrá Biely dom," vyhlásila Pelosiová s tým, že ju výsledok volieb, ktorý "sa blíži", "osobne teší". Nancy Pelosiová na tlačovej konferencii podľa stanice Sky News povedala, že demokrati po tom, čo prišli výsledky, "vedeli, že (Trump) bude robiť problémy". Obvinila pritom prezidenta USA zo "snahy zničiť dôveryhodnosť našich volieb". V Pensylvánii (20 voliteľov), kde od utorka viedol Trump, má Biden podľa CNN aktuálne náskok o vyše 8800 hlasov - zrátaných je 98 percent hlasov.

Georgia opäť zráta všetky hlasy odovzdané v prezidentských voľbách

17:50 Americký štát Georgia opäť zráta všetky hlasy odovzdané v prezidentských voľbách USA. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štátneho tajomníka tohto štátu, podľa ktorého sú výsledky volieb v Georgii príliš tesné. "Keďže je rozdiel takýto tesný, dôjde k prepočítaniu hlasov v Georgii," uviedol štátny tajomník Brad Raffensperger, ktorý v štáte dohliada na priebeh volieb. Prepočet sa týka aj volieb do amerického Kongresu. Georgia je jediný štát USA, ktorý si tento rok volil aj oboch svojich zástupcov v Senáte.

Joe Biden
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

V Georgii sa hlasy obvykle neprepočítavajú automaticky. O spustenie tohto procesu musí požiadať porazený kandidát, pričom rozdiel nemôže byť vyšší ako 0,5 percentuálneho bodu. Momentálne majú v tomto štáte obaja kandidáti 49,4 percenta hlasov, pričom demokratický kandidát Joe Biden vedie o približne 2000 hlasov. Podľa CNN tam v piatok podvečer zostávalo nezrátaných už len niečo vyše 4000 hlasov. Predstavitelia štátu Georgia zdôraznili, že rozhodnutie o prepočítaní hlasov bolo prijaté iba kvôli mimoriadne tesnému rozdielu medzi oboma kandidátmi.

Podľa nich však nič nenasvedčuje, že by v tomto štáte došlo počas prezidentských volieb k rozsiahlym alebo vážnym volebným podvodom, ako sa to snaží tvrdiť Trumpov volebný štáb. Prerátavanie hlasov v Georgii môže podľa agentúry DPA trvať až do konca novembra. Biden však môže voľby vyhrať aj bez Georgie. K víťazstvu mu stačí 20 voliteľov štátu Pensylvánia, v ktorom momentálne vedie o 9033 hlasov, informovala televízia Fox News. Bidenov náskok v štáte Arizona (11 voliteľov) sa znížil, avšak stále vedie o viac ako 43.000 hlasov. Bývalý viceprezident navyše vedie aj v Nevade (6 voliteľov), a to o viac ak 11.438 hlasov.

Trump stále nemá v úmysle priznať prehru

17:16 Úradujúci prezident Spojených štátov Donald Trump nemá v úmysle priznať svoju porážku v prezidentských voľbách, informovala v piatok americká televízna stanica CNN s odvolaním sa na nemenované zdroje z prostredia Trumpovho volebného štábu.

Donald Trump
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Správa prišla po tom, ako Trumpov protikandidát, demokrat Joe Biden prevzal vedenie v kľúčovom štáte Pensylvánia, ktorý Trump potrebuje k víťazstvu. Trumpov štáb v piatok zároveň zverejnil vyhlásenie, v ktorom opäť bez udania dôkazov spochybnil legitimitu voličských hlasov zaslaných poštou, informuje agentúra AFP.

"Ako sme povedali 19. júla, o týchto voľbách rozhodne americký ľud. A vláda USA je viac než schopná 'vyprevadiť' z Bieleho domu ľudí, ktorí tam nemajú čo robiť," reagoval Bidenov volebný štáb, z ktorého vyhlásenia citovala CNN.

Biden prevzal vedenie v kľúčovom štáte Pensylvánia

15:14 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden prevzal v piatok vedenie v kľúčovom štáte Pensylvánia a naďalej vedie v Nevade, Arizone a Georgii. Úradujúci republikánsky prezident Donald Trump má náskok už len v štátoch Severná Karolína a Aljaška, informuje televízia CNN.

V Pensylvánii (20 voliteľov), kde od utorka viedol Trump, má Biden aktuálne náskok o 5587 hlasov (0,1 percentuálneho bodu). Doteraz je tam spočítaných už viac ako 95 percent hlasov.

Viacerí republikáni obhajujú Trumpove tvrdenia o volebnom podvode

14:29 Viacerí poprední predstavitelia Republikánskej strany obhajujú nepodložené tvrdenia úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa v súvislosti s volebným podvodom a zmanipulovanými voľbami, informovala v piatok na svojej webovej stránke stanica CNN. Podporu prezidentovi okrem iných vyjadril i predseda justičného výboru Senátu Lindsey Graham. Líder republikánov v Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy vo štvrtok potvrdil prezidentove tvrdenia a Američanov vyzval, aby dávali pozor. "Nezostávajte v tejto súvislosti ticho," povedal. "Nesmieme dovoliť, aby sa toto dialo pred našimi očami," dodal.

Donald Trump Jr. sa
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Bazemore)

Časť republikánskych zákonodarcov a senátorov na Trumpove vyjadrenia reagovala kriticky, pripomína CNN, pričom viacerí zo zákonodarcov uviedli, že v prípade volebných podvodov by mali byť predložené dôkazy. "Ak je kandidát presvedčený, že štát porušuje volebné zákony, má právo napadnúť to na súde a predložiť dôkazy, aby svoje tvrdenia podporil," napísal na svojej sociálnej sieti senátor za štát Florida Marco Rubio. Mitt Romney, senátor z Utahu a republikánsky prezidentský kandidát z roku 2012, napísal, že súdy údajné nezrovnalosti vyšetria a prijmú rozhodnutie.

Prezident Trump na tlačovej konferencii v Bielom dome v noci na piatok vyhlásil, že ak sa berú do úvahy iba "legálne odovzdané hlasy", tak v prezidentských voľbách "poľahky" zvíťazil. Opätovne obvinil Demokratickú stranu, že sa snaží o volebný podvod v prospech svojho kandidáta Joea Bidena a z manipulácie obvinil i médiá, korporácie, veľké technologické spoločnosti a tiež prieskumné agentúry.

Biden zvýšil náskok v Georgii

14:20 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden vedie v kľúčových štátoch Nevada, Arizona i Georgia, v ktorej v piatok prevzal vedenie, čím si zvýšil svoje šance v súboji o Biely dom. Úradujúci republikánsky prezident Donald Trump si udržuje náskok v Severnej Karolíne a Pensylvánii, kde zostáva spočítať päť percent volebných lístkov, informovala televízia CNN. V Georgii (16 voliteľov) Biden zvýšil aktuálne náskok na 1096 hlasov. Doteraz je tam spočítaných 99 percent hlasov.

Joe Biden
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

V Pensylvánii, kde sa spočítané hlasy pohybujú na úrovni 95 percent, Trump vedie o 18.229 hlasov. Ak by Biden vyhral v Pensylvánii, v ktorej ide o 20 hlasov voliteľov, podľa CNN by už mal dosť voliteľov na to, aby sa stal 46. prezidentom Spojených štátov. V Pensylvánii zostáva spočítať ešte desaťtisíce hlasov, z toho väčšinu vo Filadelfii, kde má výraznú prevahu demokratický kandidát. Aktualizované údaje by mali oznámiť čoskoro.  Trump potrebuje na víťazstvo získať Pensylvániu a Georgiu, takže jeho znovuzvolenie závisí od vývoja v týchto dvoch štátov v najbližších hodinách. Ak však Biden zvíťazí v Arizone a Nevade, získa 270 voliteľov a stane sa budúcim prezidentom bez ohľadu na výsledky v Pensylvánii a Georgii.

Prepočítanie hlasov závisí od štátov

12:28 Prepočítanie volebných hlasov v USA závisí od pravidiel v konkrétnych štátoch. Požiadať oň môže porazený kandidát, politická strana alebo voliči na základe petície. Niektoré štáty takúto možnosť vôbec nepovoľujú. Porazený kandidát sa v nich môže odvolať na súd. V prípade tohtoročných amerických prezidentských volieb sa všetky prepočítania hlasov musia skončiť do 8. decembra, pričom 14. decembra sa formálne zíde Zbor voliteľov, ktorý zvolí prezidenta a viceprezidenta na ďalšie funkčné obdobie. Uvádza to na svojej webovej stránke mimovládna organizácia Národná konferencia štátnych zákonodarných zborov (NCSL).

Prezidentské voľby v USA, v ktorých súperí súčasný prezident a republikánsky kandidát Donald Trump a jeho demokratický protikandidát Joe Biden, so sebou už priniesli žaloby v súvislosti so zastavením sčítavania hlasov. Federálny súd v americkom štáte Pensylvánia vo štvrtok zamietol žalobu Republikánskej strany, ktorá vo Filadelfii žiadala zastaviť sčítavanie hlasov bez prítomnosti republikánskych pozorovateľov, uviedla agentúra Reuters. Súdy v amerických štátoch Georgia a Michigan už predtým zamietli žaloby Trumpovho volebného tímu.

ONLINE Súboj o kreslo
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher)

V štáte Wisconsin Donald Trump už požiadal o prepočítanie hlasov, keďže Biden v ňom podľa CNN vyhral o menej ako jeden percentuálny bod. V Pensylvánii je na prepočítanie hlasov potrebná petícia, ktorú podpísal určený počet registrovaných voličov, uvádza NCSL. Hlasy sa v tomto štáte prepočítavajú automaticky, keď je rozdiel v počte hlasov medzi kandidátmi menší ako 0,5 percenta z celkového počtu voličských hlasov v uvedenom štáte. Rovnaké podmienky musia byť splnené i v štáte Georgia, kde však o prepočítanie musí následne požiadať porazený kandidát. Petícia je potrebná aj v štáte Massachusetts.

V štáte Michigan je rozdiel potrebný na automatické prepočítanie hlasov stanovený na 2000 hlasov. O prepočítanie však môže požiadať aj prezidentský kandidát rovnako ako v Severnej Karolíne, píše CNN. Celkom 43 štátov a dištrikt Kolumbia porazenému kandidátovi, voličovi alebo ďalším osobám povoľuje požiadať o prepočítanie. V niektorých štátoch musí byť rozdiel v počte hlasov medzi oboma kandidátmi v presne vymedzenom rozmedzí na to, aby porazený kandidát mohol požiadať o prerátanie. Štáty Connecticut, Florida, Havaj, Illinois, Južná Karolína, Mississippi a New York prepočítanie hlasov neumožňujú, píše NCSL. V Arizone a Tennessee je prepočítanie možné len na základe rozhodnutia súdu. V Arizone sa hlasy prepočítavajú automaticky v prípade, že rozdiel v hlasoch medzi kandidátmi je menší ako 0,1 percenta, uvádza na stránke stanica CNN.

Biden prevzal vedenie aj v Georgii

10:56 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden prevzal v piatok vedenie v kľúčovom štáte Georgia a naďalej vedie v Nevade a Arizone. Úradujúci republikánsky prezident Donald Trump si udržuje náskok v Severnej Karolíne a Pensylváni, informovala televízia CNN.

Biden prevzal vedenie aj
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: AP Photo)

V Georgii (16 voliteľov), kde donedávna viedol Trump, má Biden aktuálne náskok o 917 hlasov. Doteraz je tam spočítaných 99 percent hlasov. V Nevade (6 voliteľov), kde doteraz spočítali 89 percent hlasov, Biden zatiaľ vedie o 11.438 hlasov, teda menej ako jeden percentuálny bod. Podobné percento hlasov je spočítané aj v Arizone, kde demokratický kandidát vedie o 1,6 percentuálneho bodu so ziskom vyše 50 percent hlasov, zatiaľ čo Trump má 48,5 percenta.

V Severnej Karolíne (15 voliteľov), kde je spočítaných 95 percent hlasov, predstavuje Trumpov náskok 1,4 percenta. V Pensylvánii, kde sa spočítané hlasy pohybujú na úrovni 95 percent, Trump vedie o 18.229 hlasov. Ak by Biden vyhral v Pensylvánii, v ktorej ide o 20 hlasov voliteľov, podľa CNN by už mal dosť voliteľov na to, aby sa stal 46. prezidentom Spojených štátov.

09:59 Polícia v meste Filadelfia v kľúčovom americkom štáte Pensylvánia, kde sa pokračuje v sčítavaní hlasov odovzdaných poštou v prezidentských voľbách, zadržala pred tamojšou volebnou miestnosťou dvoch mužov. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá. Dvojicu zadržali vo štvrtok v noci miestneho času pred filadelfským kongresovým centrom, kde sa sčítavajú odovzdané hlasy, uviedol denník Philadelphia Inquirer.

 

 

Biden má nakročené dobre

06:23 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden podľa piatkových čiastkových výsledkov vedie v kľúčových štátoch Nevada a Arizona. Úradujúci republikánsky prezident Donald Trump si udržuje náskok v Severnej Karolíne a Pensylvánii. V štáte Georgia je však súboj medzi oboma kandidátmi veľmi tesný, pričom Trump vedie len o približne 1800 hlasov, čo predstavuje menej ako 0,1 percenta, informovala televízia CNN.

Vysmiaty demokratický kandidát Joe
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul Sancya)

Biden zatiaľ naďalej vedie o menej ako jeden percentuálny bod v Nevade (6 voliteľov), kde doteraz spočítali 89 percent hlasov. Podobné percento hlasov je spočítané aj v Arizone, kde demokratický kandidát vedie o 1,6 percentuálnych bodov so ziskom vyše 50 percent hlasov, zatiaľ čo Trump má 48,5 percenta.

Biden predbežne vedie. Nie
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: AP Photo)

V Georgii (16 voliteľov), kde ešte donedávna tesne viedol Trump, majú v súčasnosti obaja kandidáti 49,4 percenta hlasov. Doteraz je tam spočítaných 99 percent hlasov. V Severnej Karolíne(15 voliteľov), kde je spočítaných 95 percent hlasov, Trumpov náskok predstavuje 1,4 percenta. V Pensylvánii, kde sa bojuje o 20 hlasov voliteľov a spočítané hlasy sa pohybujú na úrovni 95 percent, sa Trumpov náskok opäť znížil. Rozdiel medzi kandidátmi je približne 0,3 percenta. Ak Biden vyhrá v Pensylvánii, ktorá predstavuje 20 hlasov voliteľov, podľa CNN už bude mať dosť voliteľov na to, aby sa stal 46. prezidentom Spojených štátov. V Pensylvánii zostáva podľa televízie Sky News spočítať približne 180.000 hlasov, z toho 72.000 vo Filadelfii, kde má výraznú prevahu demokratický kandidát.

Médiá opustili Trumpovu tlačovku

04:54 Niekoľko médií v Spojených štátoch vrátane televíznych staníc MSNBC, NBC News, ABC, CBS či spravodajského portálu USA Today zámerne prerušilo prenos z tlačovej konferencie úradujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa vysielanej v noci na piatok, počas ktorej podľa nich šíril niekoľko neopodstatnených konšpiračných teórií a obvinení v súvislosti s údajnou snahou Demokratickej strany o spáchanie volebného podvodu v prospech jej kandidáta Joea Bidena. Informovala o tom televízia Sky News.

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

"Prezident Trump bez akýchkoľvek dôkazov tvrdil, že voľby boli skorumpované. Prerušili sme tak naše vysielanie a záznam z tlačovej konferencie vymazali zo všetkých našich platforiem. Našou prácou je šíriť pravdivé informácie a nie nepodložené konšpirácie," píše sa v stanovisku šéfredaktorky denníka USA Today Nicole Carollovej zverejnenom na twitterovom účte denníka.

02:54 "Miestami štvavé" vystúpenie úradujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa v noci na piatok o údajnom prebiehajúcom volebnom podvode v prospech demokratického prezidentského kandidáta Joea Bidena sa nezakladalo na faktoch, vyhlásil v televízii CNN bývalý republikánsky senátor za štát Pensylvánia Rick Santorum.

 

 

Republikánska strana podľa neho o podvode "v týchto chvíľach nevie", pričom je "nebezpečné, ak prezident vystúpi pred verejnosť a predloží bez dôkazov" takéto tvrdenia. "Žiaden zvolený predstaviteľ republikánov sa za toto tvrdenie nepostaví," povedal Santorum v súvislosti s obvineniami Trumpa o podvodoch s hlasovacími lístkami zaslanými poštou.

Trumpove pokusy sú zúfalé, hovorí Biden

02:07 Kampaň demokratického kandidáta Joea Bidena označila tvrdenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý na tlačovej konferencii v noci na piatok opätovne obvinil Demokratickú stranu zo snahy o spáchanie volebného podvodu v Bidenov prospech, za "zúfalé a ničím nepodložené". Obvinenia úradujúceho prezidenta sú podľa nej navyše jasným znakom toho, "že prehráva". Krátko po Trumpovej tlačovej konferencii zverejnil na Twitteri príspevok aj samotný Biden. Informovala o tom v piatok televízia Sky News.

Demokratický kandidát Joe Biden
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

"Našu demokraciu nám nikto nezoberie. Ani teraz, ani nikdy. Amerika si prešla príliš veľkým množstvom prekážok, vybojovala príliš veľa bitiek a vydržala príliš veľa na to, aby niečo také umožnila," napísal na Twitteri Biden.

 

 

Trump si prehru nepripúšťa

01:30 Americký prezident Donald Trump, ktorý sa uchádzal o znovuzvolenie v utorkových voľbách, na tlačovej konferencii v Bielom dome v noci na piatok vyhlásil, že ak sa berú do úvahy iba "legálne odovzdané hlasy", tak v prezidentských voľbách "poľahky" zvíťazil. Opätovne obvinil Demokratickú stranu, že sa snaží o volebný podvod v prospech svojho kandidáta Joea Bidena.

Z manipulácií taktiež obvinil médiá, korporácie, veľké technologické spoločnosti a tiež prieskumné agentúry. "Nekonala sa žiadna modrá vlna, ktorú predpovedali prieskumy. Naopak, prišla veľká červená vlna," vyhlásil Trump. Červená je farbou republikánov, modrá farbou demokratov. Trump poukázal na výrazné rozdiely vo volebných výsledkoch oproti prieskumom napríklad v štátoch Florida, Indiana či Ohio, v ktorých zvíťazil napriek tomu, že prieskumy predpovedali jasné víťazstvo Bidena. "Prieskumy boli falošné s cieľom odradiť republikánskych voličov," poznamenal.

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

V týchto chvíľach prebieha sčítavanie hlasov v niekoľkých rozhodujúcich štátoch. Trump sa posťažoval, že vo viacerých mal výrazný náskok, kým sa rátali iba hlasy odovzdané vo volebných miestnostiach. "Predpovedal som to. Hlasovanie poštou zničilo náš systém," zdôraznil Trump. Vysvetlil, že v niekoľkých štátoch sa zastavilo hlasovanie. "Počkali si, koľko hlasov potrebujú a potom ich akože našli. Je zaujímavé, ako sú všetky tieto hlasovacie lístky jednostranné," povedal.

Pokračoval, že napríklad vo Filadelfii nechali republikánskych pozorovateľov sledovať sčítavanie hlasov z takej diaľky, že museli používať ďalekohľady. "V Detroite nám neumožnili sledovať ani jedno spočítavanie. Okná na miestnostiach zakryli kartónom, aby do nich nebolo vidno," tvrdil. "Myslím, že tieto voľby poľahky vyhráme," vyhlásil úradujúci prezident. Pripustil však, že jeho tím bude musieť za týmto účelom podať veľa žalob.

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

22:56 Členmi Kongresu USA sa historicky po prvý raz stanú dvaja černošskí gayovia. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA. Demokratov za štát New York budú v Snemovni reprezentantov - dolnej komore amerického Kongresu - zastupovať 32-ročný Ritchie Torres a a 33-ročný Modair Jones. Torres bol zvolený ako zástupca 15. kongresového obvodu, pod ktorý spadá aj časť New Yorku. Jones bude zastupovať 17. kongresový obvod tohto štátu. Torres, ktorého otec pochádza z Portorika, sa tak tiež stal prvým Latinoameričanom, hispáncom a zároveň aj homosexuálnom v americkom Kongrese.

Biden je presvedčený o svojom víťazstve

22:34 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden podľa vlastných slov nemá pochybnosti o svojom víťazstve v prezidentských voľbách. Vyhlásil to vo štvrtok počas krátkeho tlačového brífingu vo Wilmingtone v štáte Delaware. "Nemám pochybnosti, že po skončení spočítavania hlasov budeme spolu so senátorkou (Kamalou) Harrisovou víťazmi volieb," povedal Biden. Zopakoval, že každý hlas odovzdaný vo voľbách musí byť započítaný. Občanov zároveň vyzval k trpezlivosti, kým prebieha sčítavanie hlasov.

Viac o téme: VoľbyPrezidentUSADonald TrumpJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu