Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezident Si Ťin-pching: Čína nedovolí, aby boli jej záujmy podkopávané

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching v piatok vyhlásil, že Čína nikdy nedovolí, aby boli jej záujmy v oblasti suverenity, bezpečnosti a rozvoja podkopávané, a že s čínskym ľudom sa nikto nebude zahrávať. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a AP.

Žiadny prejav "unilateralizmu, protekcionizmu, zastrašovania a extrémneho egoizmu" nebude mať účinok a povedie iba do slepej uličky, povedal čínsky prezident v prejave vo Veľkej sieni ľudu v Pekingu. "Nech svet vie, že ľud Číny je teraz organizovaný a nikto sa s ním nebude zahrávať," povedal Si, pričom citoval zakladateľa komunistickej Čínskej ľudovej republiky Mao Ce-tunga.

Si mal prejav pri príležitosti 70. výročia vyslania čínskych vojakov na Kórejský polostrov, aby vo vojne v rokoch 1950-53 pomohli Severnej Kórei bojovať proti silám OSN vedeným Spojenými štátmi a proti juhokórejskej armáde. Čínsky prezident priamo nespomenul súčasné Spojené štáty, ktorých vzťahy s Čínou sú teraz najhoršie za posledné desaťročia, pretože Peking má spory s vládou prezidenta Donalda Trumpa.

Dve najväčšie ekonomiky sveta majú vážne nezhody v celom rade záležitostí - od obchodu, cez súperenie v oblasti technológií a bezpečnosti až po ľudské práva a pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2, pripomína Reuters. Si takisto vyzval na urýchlenie modernizácie čínskej obrany a ozbrojených síl. "Bez silnej armády nemôže existovať ani silná domovina," povedal.

Čína sa zapojila do vojny na Kórejskom polostrove v októbri 1950 a do vojny boli poslané vyše dva milióny čínskych vojakov. Tento konflikt sa v roku 1953 skončil prímerím, nie mierovou zmluvou, takže polostrov zostal technicky vo vojnovom stave. "Po ťažkých bitkách čínski a kórejskí vojaci, po zuby ozbrojení, porazili svojich odporcov, rozdrvili mýtus neporaziteľnosti americkej armády a donútili votrelcov podpísať 27. júla 1953 dohodu o prímerí," uviedol Si.

USA tento týždeň schválili prípadný predaj zbraňových systémov Taiwanu v celkovej hodnote 1,8 miliardy dolárov (viac ako 1.518.731.000 eur), čo Čínu nahnevalo. Peking totiž pokladá Taiwan za svoju spurnú provinciu a vyhlásil, že ju dostane pod kontrolu, v prípade nutnosti aj silou, pripomenula agentúra Reuters.

Viac o téme: BezpečnosťZáujmyRozvojSuverenitaČínaPodkopávanieSi Ťin-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu