Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vzťahy medzi USA a Čínou sa vyostrujú: Pompeo kritizuje Peking, dôvodom sú nároky na sporné územia

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo
Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo (Zdroj: SITA/Adnan Abidi/Pool via AP)

JAKARTA - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo počas svojej štvrtkovej návštevy Indonézie opäť kritizoval Čínu a ocenil postoj Jakarty k sporným územiam v Juhočínskom mori, ktoré si Peking nárokuje. Informovala o tom agentúra DPA.

"Všetky krajiny, ktoré dodržiavajú zákony, odmietajú nezákonné nároky čínskej komunistickej strany o vlastníctve Juhočínskeho mora," uviedol Pompeo po rokovaní s indonézskou ministerkou zahraničných vecí Retnou Marsudiovou. 

Pompeo ďalej ocenil rozhodnutie Indonézie zo začiatku tohto roka, keď Jakarta vykázala čínske rybárske lode a plavidlá pobrežnej stráže, ktoré údajne narušili indonézsku výlučnú ekonomickú zónu (EEZ) neďaleko súostrovia Natuna. Marsudiová uviedla, že je dôležité zachovávať stabilitu a pokoj v Juhočínskom mori. Ministerka zároveň ešte v auguste podotkla, že Jakarta nechce byť v súvislosti s touto otázkou súčasťou diplomatických sporov medzi Washingtonom a Pekingom.

Čína si nárokuje 90 percent rozlohy Juhočínskeho mora, a to aj mimo svojich medzinárodne uznaných teritoriálnych vôd. Na jeho časti si však robia nárok aj Brunej, Malajzia, Filipíny, Taiwan a Vietnam. Trasami vedúcimi cez Juhočínske more sa ročne prepraví tovar za približne tri bilióny dolárov. Indonézia sa nepovažuje za účastníka sporu o spomínané námorné územia, Pekinské nároky však považuje za porušenie medzinárodného práva, píše DPA.

Viac o téme: KritikaNárokyUSAČínaIndonéziaJuhočínske moreMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu