Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Admirál amerického námorníctva bol na neohlásenej návšteve Taiwanu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying)

TCHAJ-PEJ - Dvojhviezdičkový admirál námorníctva USA, ktorý dohliada na americké vojenské spravodajské aktivity v ázijsko-pacifickom regióne, uskutočnil neohlásenú návštevu Taiwanu. Agentúru Reuters o tejto ceste, ktorá by mohla znepokojiť Čínu, informovali v nedeľu dva nemenované zdroje.

Podľa týchto zdrojov ide o kontradmirála Michaela Studemana, šéfujúceho oddeleniu J2, ktorý dohliada na činnosť spravodajských služieb v rámci velenia americkej armády v oblasti Indického a Tichého oceánu (USINDOPACOM). Ministerstvá obrany USA a Taiwanu sa k návšteve odmietli vyjadriť. Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu potvrdilo, že na Taiwan pricestoval americký predstaviteľ, odmietlo však poskytnúť podrobnosti s tým, že nejde o oficiálnu návštevu.

Čína, ktorá považuje Taiwan za súčasť svojho územia, reaguje podráždene na návštevy najmä predstaviteľov západných krajín. Po augustovej návšteve amerického ministra zdravotníctva Alexa Azara a septembrovej ceste námestníka amerického ministra zahraničných vecí Keitha Kracha vyslal Peking do blízkosti tohto ostrovného štátu svoje stíhačky. USA, rovnako ako väčšina krajín, neudržiavajú oficiálne diplomatické styky s Taiwanom, sú však jeho najdôležitejším zahraničným podporovateľom a dodávateľom zbraní.

Viac o téme: Návšteva NámorníctvoAdmirálUSATaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu