Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Z Bieloruska svojho veľvyslanca stiahlo aj Rumunsko

Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu (Zdroj: SITA/UNTV via AP)

BUKUREŠŤ - Rumunsko v rámci prejavu solidarity s Poľskom a Litvou povolalo do vlasti svojho veľvyslanca v Bielorusku. V piatok to oznámil rumunský minister zahraničných vecí Bogdan Aurescu. Krajina sa tak pripojila k ďalším štátom vrátane Slovenska, ktoré k podobnému kroku pristúpili. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Rozhodli sme sa povolať nášho veľvyslanca v Bielorusku na konzultácie v rámci solidarity s Litvou a Poľskom. Bielorusko musí pochopiť, že použitie diplomatického tlaku na členské štáty EÚ nepomôže dialógu a neprinesie pozitívne výsledky," uviedol Aurescu na Twitteri. Poľsko a Litva stiahli svojich veľvyslancov z Minska začiatkom tohto týždňa. K rovnakému kroku následne pristúpilo i Lotyšsko, Estónsko, Nemecko, Bulharsko i Česko. Vedúceho diplomatickej misie v Minsku povolalo na konzulácie do Bratislavy aj Slovensko.

Povolaniu veľvyslancov členských štátov Európskej únie predchádzalo rozhodnutie Bieloruska, ktoré stiahlo na konzultácie svojich veľvyslancov v Poľsku a Litve. Pre tento krok sa Minsk rozhodol po tom, ako EÚ minulý týždeň v rámci summitu EÚ schválila uvalenie sankcií na vybraných bieloruských predstaviteľov. Ide o osoby podozrivé z manipulácie s výsledkami augustových prezidentských volieb a nerešpektovania ľudských práv pri potláčaní masových protestov, ktoré v Bielorusku vypukli po oznámení sporných výsledkov volieb.

Bielorusko okrem toho požiadalo Poľsko i Litvu aj o to, aby výrazne znížili počet svojich diplomatov v Bielorusku. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko Poľsko a Litvu opakovane obvinil, že podnecujú v jeho krajine protesty, ktoré vypukli v reakcii na výsledky volieb.

Litva čiastočne vyhovela Minsku - stiahla z Bieloruska piatich diplomatov

Litovské ministerstvo zahraničných vecí v piatok čiastočne vyhovelo žiadosti vlády v Minsku a z Bieloruska stiahlo svojich piatich diplomatov. Bieloruská vláda pritom žiadala, aby krajinu opustili 11 litovskí diplomati. Ako informovala agentúra BNS, litovský rezort diplomacie pripomenul, že "Bielorusko predložilo kategorické požiadavky na radikálne zníženie počtu akreditovaných litovských diplomatov - požadovali stiahnutie jedenástich".

"Aby sme znížili napätie, rozhodli sme sa spolu s Poľskom povolať našich veľvyslancov do hlavných miest na konzultácie, a zachovať tak možnosť zachovania ďalších diplomatických vzťahov," uviedla predstaviteľka litovského ministerstva zahraničných vecí Rasa Jakilaitené. Podľa nej sa litovské ministerstvo zahraničia rozhodlo odvolať iba päť diplomatov "v nádeji, že tento krok bude dostatočný na zachovanie možností dialógu". Litva zároveň varovala bieloruské ministerstvo zahraničných vecí, že prijme odvetné opatrenia, ak bude Minsk naďalej eskalovať situáciu.

Podľa agentúry AP litovská vláda je ostrým kritikom politických pomerov v Bielorusku, ktoré je južným susedom Litvy. Litva poskytla útočisko predstaviteľke bieloruskej opozície Sviatlane Cichanovskej, ktorá z Bieloruska odcestovala po tom, ako v prezidentských voľbách kandidovala proti Alexandrovi Lukašenkovi. Aj keď bieloruské úrady vyhlásili za víťaza volieb Lukašenka, opozícia s týmto záverom nesúhlasí a tvrdí, že voľby boli plné podvodov. Spolu so svojimi pobaltskými susedmi - Estónskom a Lotyšskom - Litva veľmi rýchlo prikročila k uvaleniu sankcií na predstaviteľov bieloruského vedenia. Tento krok potom nasledovala aj Európska únia, ktorej členmi sú všetky tri pobaltské štáty.

Poľsko sťahuje z Bieloruska viac ako 30 svojich diplomatov

Bielorusko v piatok opúšťa viac ako 30 poľských diplomatov. Podľa agentúry PAP to potvrdil námestník ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz. Ide o reakciu na výzvu bieloruského rezortu diplomacie, ktorý požadoval zníženie počtu poľských a litovských diplomatov v súvislosti s ich údajne "deštruktívnou činnosťou" týkajúcou sa prezidentských volieb v Bielorusku.

Przydacz v rozhovore pre PAP uviedol, že požiadavka na "redukciu poľského (diplomatického) personálu je nepriateľským gestom, na ktoré bude Poľsko reagovať včas a vhodnou formou". Dodal tiež, že rozhodnutie o znížení počtu poľských diplomatických pracovníkov v Minsku najviac zasiahne Bielorusov, pretože väčšina diplomatov vracajúcich sa do Poľska je zodpovedná okrem iného za vydávanie víz.

"Alexandr Lukašenko spôsobil situáciu, keď sa bude vydávať oveľa menej víz ako doteraz, pretože Poľsko vydáva Bielorusku asi 60 percent víz z celého schengenského priestoru," spresnil Przydacz. Lukašenko podľa neho povedie svoju krajinu nielen k izolácii v diplomatickom a politickom zmysle, ale teraz pripravuje Bielorusov o možnosť cestovať po Európe. Przydacz ocenil, že k Poľsku sa solidárne pridala väčšina európskych krajín, ktoré akreditovali svojich veľvyslancov v Minsku. Spresnil, že nemecký veľvyslanec bol povolaný na konzultácie do Berlína a podobne postupovali aj Lotyšsko, Švédsko, Česko, Slovensko a niekoľko ďalších krajín.

Viac o téme: VeľvyslanecBieloruskoRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu