Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lukašenko sa stretol s uväznenými predstaviteľmi opozície

(Zdroj: TASR/Andrei Stasevich/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko navštívil v sobotu väzenské zariadenie v Minsku s cieľom absolvovať rozhovory s predstaviteľmi bieloruskej opozície, ktorí boli uväznení v spojitosti s augustovými prezidentskými voľbami, informovala agentúra AP.

Prezidentská kancelária oznámila, že Lukašenkovým cieľom bolo "vypočuť si názory všetkých". Na stretnutí sa podľa AP zúčastnilo 11 predstaviteľov opozície vrátane niekoľkých členov Koordinačnej rady bieloruskej opozície. Prítomný bol i bývalý bankár Viktar Babaryka, ktorého vzali do väzby krátko po tom, ako zverejnil zámer kandidovať vo voľbách proti Lukašenkovi.

Masové protesty vypukli v Bielorusku po zverejnení výsledkov augustových prezidentských volieb, v ktorých Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované.

Spočiatku boli protesty sprevádzané nebývalou brutalitou bezpečnostných zložiek. Podľa ministerstva vnútra bolo zadržaných viac ako 7000 ľudí. Niekoľko desiatok policajtov a demonštrantov bolo zranených.

Viac o téme: Návšteva VäzenieOpozíciaBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu