Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Policajné násilie v Bielorusku sa stupňuje, Cichanovská sa vyjadrila jasne

Svitlana Cichanovská
Svitlana Cichanovská (Zdroj: TASR/ AP )

MINSK - Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská označila najnovšie udalosti v Bielorusku za novú etapu násilia páchaného na bieloruskom národe. Napísala to vo svojom vyhlásení zverejnenom v noci na pondelok na sociálnej sieti Telegram.

"Nespím, ako teraz všetci Bielorusi. Stovky zadržaných, masové bitie, krv - to je jediná odpoveď, ktorej sú schopní," napísala Cichanovská. Podľa jej slov Bielorusi za dva mesiace, ktoré uplynuli od augustových prezidentských volieb, "zaplatili za svoju slobodu strašnú cenu". Uviedla však, že "je nás viac a svoj cieľ dosiahneme".

"Sami viete, čo robiť," dodala. Cichanovská vo svojom krátkom vyhlásení reagovala na udalosti z nedele, keď bolo počas ďalšej vlny protestov v Bielorusku zadržaných takmer 600 ľudí vrátane desiatok novinárov.

Do Minska boli na nedeľu stiahnuté vojenské vozidlá a špeciálne vybavenie: bolo vidieť najmä obrnené vozidlá so samopalmi. Uzavreté v meste boli štyri stanice metra, po začatí protestného pochodu k nim pribudli ďalšie dve. Vyskytli sa aj problémy s pripojením na mobilný internet.

Polícia použila na rozohnanie demonštrantov vodné delá, obušky i ohlušujúce granáty. Po skončení tohto pochodu sa na sociálnych sieťach objavili výzvy na účasť na zhromaždeniach nazvaných Odvetný úder.

Protesty proti falšovaniu výsledkov prezidentských volieb sa v Bielorusku konajú od ich dňa konania - 9. augusta. Od začiatku protestov bolo na nich podľa opozície zadržaných viac ako 12.000 ľudí. Stovky ľudí boli zranené a hovorí sa aj o niekoľkých obetiach na životoch.

Podľa oficiálnych údajov prezidentské voľby v Bielorusku vyhral so ziskom 80,1 percenta hlasov Alexandr Lukašenko, ktorý vedie krajinu od roku 1994, zatiaľ čo Cichanovskú volilo 10,1 percenta voličov.

Bieloruská opozícia, Európska únia i ďalšie štáty sveta neuznali tieto výsledky a EÚ uložila cielené sankcie proti bieloruským predstaviteľom zapleteným do násilností a volebných podvodov. Lukašenko, ktorého legitimitu EÚ neuznáva, nastúpil 23. septembra do úradu hlavy štátu na ďalšie funkčné obdobie. Po prvý raz nebola jeho inaugurácia oznámená vopred.

Cichanovská sa v sobotu, prvýkrát po štyroch mesiacoch, telefonicky rozprávala so svojím manželom, aktivistom a blogerom Siarhejom Cichanovským, ktorý je vo vyšetrovacej väzbe. Podľa prepisu telefonátu, ktorý poskytol médiám Cichanovskej štáb a zverejnil ho spravodajský portál TUT.by, Cichanovskij naliehal, že treba byť "tvrdší".

Rozhovor manželov Cichanovských sa uskutočnil krátko po tom, ako sa Lukašenko vo vyšetrovacej väznici bieloruského Výboru pre štátnu bezpečnosť (KBG) v sobotu stretol s väznenými predstaviteľmi opozície. Táto schôdzka trvala štyri a pol hodiny a Lukašenko na nej okrem iného hovoril o ústavnej reforme, dodal portál TUT.by.

Cichanovskij mal v pláne kandidovať v prezidentských voľbách, ale nemohol včas predložiť potrebné doklady, keďže bol vo vyšetrovacej väzbe a 16. júna voči nemu začali stíhanie pre marenie konania volieb.

Viac o téme: Prezidentské voľbyKandidátkaSvitlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu