Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Hrozivé varovania vedcov: Británia môže mať čoskoro 50-tisíc prípadov denne

Boris Johnson Zobraziť galériu (2)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP/Ben Stansall/Pool )

LONDÝN - Epidémia ochorenia COVID-19 v Británii sa zdvojnásobuje zhruba každých sedem dní, a ak to bude takto pokračovať, v polovici októbra bude približne 50.000 nových prípadov nákazy koronavírusom denne. V pondelok to na brífingu vyhlásil hlavný vedecký poradca britskej vlády Patrick Vallance. Podľa jeho slov to povedie k vyše 200 úmrtiam denne, napísala tlačová agentúra Reuters.

Ochorenie COVID-19, spôsobované novým druhom koronavírusu, sa v Británii šíri a bude viac hospitalizácií aj úmrtí. "Keďže sa šíri všetkými vekovými skupinami, očakávame, že zažijeme nárast hospitalizácií a žiaľ, ten bude viesť k nárastu úmrtí," povedal Vallance. Na brífingu sa zúčastnil aj hlavný poradca vlády pre zdravotníctvo Chris Whitty. Podľa neho pokiaľ ide o mieru nákazy, krajina sa nachádza v kritickom, rozhodujúcom bode, ale "vo veľmi zlom zmysle slova" a údaje ukazujú, že nastane exponenciálny rast ochorení, ak sa nepodniknú kroky.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Whitty uviedol, že nákaza ide "zlým smerom". Zároveň sa očakáva, že vláda oznámi nové opatrenia na ovládnutie pandémie, píše tlačová agentúra AP. Premiér Boris Johnson cez víkend zasadal s ministrami a diskutovali o tom, ako má vláda zareagovať na nedávny nárast v prípadoch koronavírusovej infekcie, ktorá sa dostala na úroveň naposledy zaznamenanú v máji.

KORONAVÍRUS Hrozivé varovania vedcov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/University of Oxford via AP)

Podľa agentúry Reuters premiér Johnson v pondelok uvažoval nad zavedením druhej celoštátne karantény (lockdownu), pretože šírenie nákazy sa zrýchľuje a hrozí, že zničí akékoľvek náznaky ekonomického zotavenia a pošle milióny ľudí znovu do izolácie. Spojené kráľovstvo už má najvyšší počet úmrtí na COVID-19 v Európe - a piaty najvyšší na svete, konkrétne 41.777.

Pritom si krajina požičiava rekordné sumy peňazí, aby ich ako núdzové financie napumpovala do poškodenej ekonomiky. Nové prípady ochorenia COVID-19 stúpajú v Británii o najmenej 6000 denne a počet prijatých ľudí do nemocníc sa zdvojnásobuje každých osem dní. Premiér Johnson má na verejnosti prehovoriť v utorok.

Experti odporučili zvýšiť stupeň výstrahy pred koronavírusom

Hlavní britskí zdravotnícki experti odporučili v pondelok zvýšiť stupeň výstrahy pred šírením koronavírusu z tretieho na štvrtý stupeň päťdielnej škály. Informovala o tom televízia Sky News.

V Spojenom kráľovstve sa podľa spoločného odporúčania hlavných zdravotníckych predstaviteľov Anglicka, Severného Írska Škótska a Walesu dochádza k rapídnemu, možno aj k exponenciálnemu nárastu prípadov nákazy. Očakáva sa, že britský premiér Boris Johnson v utorok stať po zasadnutí vládneho krízového tímu oznámi nové opatrenia na spomalenie šírenia vírusu SARS-CoV-2.

Viac o téme: VedecPandémiaLondýnVeľká BritániaKoronavírusPatrick Vallance
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu