Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Situácia v Česku sa zhoršuje: Babiš nevylúčil opätovné zavedenie núdzového stavu

Český premiér Andrej Babiš
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP/Armando Franca)

PRAHA - Český premiér Andrej Babiš nevylúčil, že by v prípade potreby prijať opatrenia nad rámec kompetencií ministerstva zdravotníctva mohol byť v krajine znovu vyhlásený núdzový stav. Informoval o tom v piatok spravodajský server Novinky.cz.

Podľa Babiša nemožno terajšiu situáciu porovnávať so situáciou na jar. Terajší vývoj podľa neho v auguste "nikto nikdy neočakával a všetci odborníci sú prekvapení, že to tak ide hore". Pokiaľ by bolo potrebné prijať opatrenia nad rámec kompetencií ministerstva zdravotníctva, mohlo by dôjsť k vyhláseniu mimoriadneho stavu. "Vylúčiť sa to nedá," povedal na brífingu Babiš s tým, že navrhnúť by to musel minister zdravotníctva. Pre server Deník.cz premiér v piatok uviedol, že po viac ako troch mesiacoch obnoví svoju činnosť Český Ústredný krízový štáb (ÚKŠ).


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Minister vnútra Jan Hamáček spresnil, že činnosť krízového štábu má byť na základe dohody medzi ním a Babišom obnovená od pondelka 21. septembra. Príslušný návrh musí ešte prerokovať vláda. Krízový štáb fungoval na jar počas trvania núdzového stavu, najmä za účelom zaistenia dodávok ochranných pomôcok z Číny, ochrany hraníc a dodržiavania epidemiologických opatrení ministerstva zdravotníctva. ÚKŠ ako pomocný orgán vlády vykonával činnosť od 16. marca do 11. júna.

Jeho predsedom bol spočiatku epidemiológ Roman Prymula a neskôr Jan Hamáček, ktorý ho bude viesť aj teraz. Rozhodnutie bolo prijaté v období, keď ČR zaznamenáva rekordné prírastky počtu nakazených novým koronavírusom. Najnovšie od pondelka budú v Prahe, Stredočeskom kraji, Zlínskom kraji, v okresoch Uherské Hradište, Kroměříž a Cheb povinné rúška na vonkajších podujatiach nad 100 ľudí. Výnimku budú mať deti do dvoch rokov, herci, hudobníci či športovci, píše na svojom webe Česká televízia (ČT).

Viac o téme: ČeskoNúdzový stavAndrej BabišKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu